Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Na stres tolerantne kvasovke iz rodu Aureobasidium: uporaba v biološki kontroli nekaterih rastlinskih bolezni

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
7.00.00  Interdisciplinarne raziskave     

Koda Veda Področje
B006  Biomedicinske vede  Agronomija 

Koda Veda Področje
4.01  Kmetijske vede in veterina  Kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo 
Ključne besede
Antagonizem, biokontrola, hrušev ožig, Erwinia amylovora, Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Colletotrichum acutatum, modra plesen, siva plesen
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  32061  dr. Janja Zajc  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2016 - 2018  163 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0105  Nacionalni inštitut za biologijo  Ljubljana  5055784  13.239 
Povzetek
Naraščajoča zaskrbljenost javnosti glede uporabe protimikrobnih sredstev in drugih kemikalij pri pridelavi hrane zaradi obremenitev okolja in zdravstvenih tveganj, je vodila k iskanju alternativnih načinov nadzora nad rastlinskimi boleznimi. Eden izmed najbolj obetavnih pristopov je uporaba mikrobnih antagonistov, ki preprečujejo rast patogenov. Nekaj sevov črne kvasovke Aureobasidium pullulans se že uporablja za zaščito pridelkov pred in po obiranju v komercialnem merilu, a trenutno uporabljani sevi niso posebej prilagojeni na relevantne stresne pogoje. V predlaganem projektu želimo izkoristiti bogat nabor sevov Aureobasidium spp. iz različnih stresnih okolij za pregledovanje njihovega potenciala za biološko kontrolo. Najboljše kandidatne seve za uporabo v prihodnosti tako pred kot tudi po obiranju bomo okarakterizirali tako fenotipsko kot tudi genotipsko. Poleg tega bomo razvili metodo za sledenje in kvantifikacijo specifičnega seva v okolju. Novi sevi A. pullulans ali A. subglaciale z izboljšano antagonistično aktivnostjo proti najbolj problematičnim rastlinskim patogenom kot tudi z višjo toleranco na stres (nizke temperature, UV sevanje, nizka razpoložljivost hranil in izsuševanje) bi bili dragoceno sredstvo v integriranem (zmanjšanje uporabe kemikalij) in biološko/ekološkem kmetijstvu, kjer so možnosti za nadzor škodljivcev omejene. Doseg tega cilja je bistvenega pomena, saj je trajnostna pridelava visoko kakovostne in zdrave hrane eden od najpomembnejših izzivov sodobnega sveta.
Pomen za razvoj znanosti
Tradicionalne strategije zdravljenja bolezni pred in po obiranju sadja in zelenjave vključujejo uporabo kemičnih fungicidov in antibiotikov. Ozaveščanje javnosti o onesnaževanju okolja, pojavljanju problematičnih - na fungicide in antibiotike odpornih patogenih sevov in neposrednem negativnem vplivu intenzivnih kmetijskih praks na zdravje ljudi, je spodbudilo razvoj alternativnih strategij obvladovanja bolezni rastlin. Številne publikacije, kot tudi skoraj dve desetletji dolgo uporaba brez incidentov, kažejo na primernost in ekonomsko izvedljivost uporabe bioloških kontrolnih agensov. Iskanje vedno bolj učinkovitih sevov uporabljenih v biološki kontroli proti rastlinskim patogenom je stalen proces. V tem projektu želimo najti nove seve Aureobasidium spp. iz različnih ekstremnih okoljih, ki imajo bodisi boljše antagonistično delovanje bodisi boljšo toleranco na stres. Po našem vedenju glive iz ekstremnih okoljih nikoli do sedaj še niso bile preizkušene za njihov biološki kontrolni potencial.   Poleg tega bomo seve z najboljšim antagonističnim potencialom opisali glede na njihove fenotipske in genotipske značilnosti. Genomski podatki in analize, pridobljeni v tem projektu bodo pomagali razumeti genetsko osnovo antagonističnih mehanizmov - na primer obogatitve nekaterih skupin genov pomembnih za njihovo delovanje na patogene vrste. To je doslej še nepojasnjeno znanstveno vprašanje, zato bodo tovrstne analize prinesle originalne podatke, koristne za nadaljnje raziskave.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati predlaganega projekta bodo predvidoma odkrili nove seve Aureobasidium spp. z izboljšano antagonistično aktivnostjo in toleranco na stres - dve lastnosti, ki sta za organizem uporabljen v biološki kontroli zelo zaželeni, tako za uporabo na polju pred obiranjem, kot tudi po obiranju med skladiščenjem. To bi lahko povzročilo zmanjšanje uporabe kemičnih sredstev za nadzor bolezni rastlin ob istočasni pridelavi kakovostne hrane na ekonomsko sprejemljiv način. Velikega pomena, je tudi to, da bomo z našo raziskavo nedvoumno odpravili možnost uporabe kot sredstva za biološko kontrolo oportunističnih človeških patogenov, vrste A. melanogenum, ki je bila do nedavnega uvrščena v kompleks vrste A. pullulans.   V primerjavi s kemičnimi postopki, biološki nadzor še vedno ni splošno sprejeta praksa. Vendar pa lahko rezultati predlaganega projekta pomagajo razširiti uporabo slednjega. Prav tako lahko rezultati, pridobljeni tukaj vzbudijo interes biotehnoloških podjetij, ki proizvajajo pripravke za biološko kontrolo, ki temeljijo na A. pullulans ali na drugih mikrobih, da bi v prihodnosti v svoj proizvod vključili nove seve z izboljšano toleranco na stres ali antagonizmom.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno