Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Mentalitete in imaginariji na stičišču Sredozemlja in srednje Evrope

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.06.00  Humanistika  Kulturologija   

Koda Veda Področje
H270  Humanistične vede  Socialna in ekonomska zgodovina 
S210  Družboslovje  Sociologija 
Ključne besede
Mentalitete, imaginarij, regija, tujci, institucionalna struktura, vsakdanje življenje, modernizacija, spremembe, družbene vrednote, ideologije, predsodki, verovanja, identifikacija skupin, izključevanje, segregacija.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  07029  dr. Drago B. Rotar  Kulturologija  Vodja  1998 - 2000  355 
2.  13040  mag. Marko Štepec  Kulturologija  Raziskovalec  1998 - 2000  309 
3.  15203  dr. Barbara Vodopivec  Zgodovinopisje  Raziskovalec  1998 - 2000  210 
4.  15335  dr. Melita Zajc  Antropologija  Raziskovalec  1998 - 2000  391 
5.  18009  Tamara Zurunić    Raziskovalec  1998 - 2000 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0433  ALMA MATER EUROPAEA - FAKULTETA ZA HUMANISTIČNI ŠTUDIJ, INSTITUTUM STUDIORUM HUMANITATIS, LJUBLJANA  Ljubljana  5606438000  3.116 
Povzetek
Raziskava se po konceptualni plati in po problematiki uvršča v kompleks raziskav, ki se ukvarjajo s stilom življenja, z vrednostnimi orientacijami družbenih skupin, z intelektualnimi možnostmi geografskih in socialnih okolij, s kulturno-socialnimi determinacijami konkretnih vedenj različnih skupnosti v zgodovinskih in kulturno-geografskih okoljih. To raziskovalno usmeritev je obnovila »nouvelle histoire« po več kakor pol stoletja hegemonije dogodkovne zgodovine. Danes jih uvrščamo v okvir zgodovinske antropologije. V slovenskem raziskovalnem okolju lahko ta raziskovalni projekt navežemo na nekaj raziskav, ki so jih izvajali Drago B. Rotar, Iztok Saksida, Bojan Baskar, Marta Verginella, Marko Štuhec, Andrej Studen, Janez Cvirn. Predmet raziskovanja so načini samorazumevanja in samodojemanja družbenih skupin v novejšem zgodovinskem obdobju in pa dojemanja, razumevanja, recepcije drugih skupin v istem okolju in tujcev (imigrantov in drugih) v kriznih ali prelomnih momentih regionalne zgodovine, kakršen je tehnična modernizacija (industrializacija in nove oblike transporta ljudi in blaga), ko so nujna preinterpretiranja tradicionalnih vzorcev, z njimi pa prevrednotenja in nastanek novih znotrajdružbenih razmejitev. Izbrano območje (meja med Sredozemskim svetom in Srednjo Evropo) je potemtakem dvakrat prehodno: zaradi zgodovinskih sprememb in zaradi kulturno-geografskega položaja. To povečuje zapletenost problematike in hkrati njeno zanimivost. Žal se nam raziskave ni bilo mogoče lotiti v dovolj velikih razsežnostih, tako obdelujemo nekakšne sonde zelo obsežnega in raznolikega področja (kjer so na posameznih lokalitetah in v posameznih okoljih in skupnostih odgovori na iste razvojne izzive izredno raznovrstni). Projekt se ukvarja tudi z analizo in rekonstrukcijo regionalnih in lokalnih evolucijskih časov, ki se jih je treba lotiti diferencirano, v povezavi s predstavnim svetom (imaginarijem) konkretnih okolij, in šele nato ugotavljati interference na širših območjih. Neenaka kulturna, intelektualna in tehnična evolucija znotraj teritorialne družbe namreč producira, spreminja ideološke (vrednostne) dominante, zaprta in izključena socialna območja (getoizacijo martginalnih skupin, ki veljajo za nefunkcionalne ali neprimerne), odtujevanja in homogenizacije na različnih ravneh družbenega življenja. Ta evolucija lahko privede do dokončnega razpada teritorialne družbe (npr. etnično oz. nacionalno ločevanje, potencirano s socialnem ločevanjem, kakor na Kranjskem) in do izključevalnih konfliktov, asimilacijskih projektov in politik. Območje, ki ga raziskujemo je prava zakladnica teh procesov.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno