Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Razumevanje imigracije in integracije s pomočjo interdisciplinarnih modelov socialne dinamike

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.03.00  Družboslovje  Sociologija   

Koda Veda Področje
S000  Družboslovje   

Koda Veda Področje
5.04  Družbene vede  Sociologija 
Ključne besede
modeliranje, simulacije, omrežja, kompleksni sistemi, imigracija, integracija, globalizacija
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (12)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  13310  dr. Gorazd Drevenšek  Nevrobiologija  Raziskovalec  2017 - 2019  329 
2.  31838  dr. Mitja Durnik  Politične vede  Raziskovalec  2017 - 2020  173 
3.  35875  Marjeta Grahek    Tehnični sodelavec  2017 - 2020 
4.  51185  Mateja Lesar  Psihologija  Mladi raziskovalec  2018 - 2020 
5.  27800  dr. Zoran Levnajić  Fizika  Raziskovalec  2017 - 2020  135 
6.  15185  dr. Matej Makarovič  Sociologija  Raziskovalec  2017 - 2020  432 
7.  36836  dr. Biljana Mileva Boshkoska  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2017 - 2020  156 
8.  52246  Dušanka Novaković  Psihologija  Raziskovalec  2018 - 2020 
9.  38768  dr. Boris Podobnik  Informacijska znanost in bibliotekarstvo  Vodja  2017 - 2020  106 
10.  20934  dr. Blaž Rodič  Upravne in organizacijske vede  Raziskovalec  2017 - 2020  199 
11.  20076  dr. Borut Rončević  Interdisciplinarne raziskave  Raziskovalec  2017 - 2020  352 
12.  30918  dr. Lovro Šubelj  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2017 - 2018  119 
Organizacije (3)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0590  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za upravo  Ljubljana  1627163  8.767 
2.  2784  Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu  Novo mesto  3375650  6.115 
3.  2790  Univerza na Primorskem, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije  Koper  1810014009  17.690 
Povzetek
Imigracija sodi med najpomembnejša družbena in politična vprašanja našega časa. Bistveno je postalo ustrezno odzivanje na moralni imperativ sprejemanja imigrantov, njihovega pritoka v Slovenijo in v druge EU države. Vendar pa prišleki pogosto prinašajo s seboj kulturne predpostavke in prakse, ki se znatno razlikujejo od tradicionalnih norm družbe gostiteljice. Kako bodo imigranti zaznani, zavisi od več dejavnikov, med katerimi je kritično razmerje med pritokom migrantov in njihovo integracijo v družbo gostiteljico. Ko je pritok majhen, gostiteljska večina pozdravi prišleke, ki postanejo integralni del družbe gostiteljice in obogatijo njeno raznolikost. Ko pa stopnja pritoka nenadoma naraste brez ustreznega porasta stopnje integracije, lahko postane gostiteljska večina manj gostoljubna ali celo sovražna do novih imigrantov. To v več državah EU očitno kaže nedavna rekordna volilna podpora desničarskim populističnim strankam, ki so obljubile, da bodo meje povsem zaprle za imigracijo. Toda zgodovinska dejstva  nas učijo, da lahko nekontrolirana rast skrajno desničarskega populizma vodi v hude posledice, med katerimi je zapiranje meja še najmanjša skrb.   Kako se naj hkrati odzovemo na moralni in človeški imperativ sprejemanja in integriranja novih imigrantov, hkrati pa jamčimo za politično in družbeno stabilnost ter ohranitev demokracije v naši državi in v EU? Za odgovor na to vprašanje je potrebno boljše kvantitativno razumevanje zapletene medigre med procesi imigracije in integracije v evropskih družbah.   Cilj projekta je razviti inovativen interdisciplinarni okvir za prediktivno modeliranje in analizo kompleksnih družbenih pojavov, kot so procesi imigracije in integracije. Naš okvir bo zgrajen na integraciji teoretskega znanja o imigracijah iz družboslovja ob zanašanju na močan aparat za modeliranje iz statistične fizike in podatkovnih znanosti. Znanstveno predstavlja to izrazito interdisciplinaren podvig, kjer igrajo svoje vloge družboslovne, naravoslovne in računalniške znanosti, podkrepljene z izjemno razpoložljivostjo podatkov o vedenjskih vzorcih in praksah ljudi.   Menimo, da je naš projekt zelo aktualen, saj obravnava pomembno vprašanje, katerega sistematična kvantitativna analiza bi bila vsekakor že potrebna. Sposobnost zanesljivega napovedovanja kumulativnih učinkov sedanjih in prihodnjih imigracijskih kriz je osrednjega pomena za akademsko skupnost in nosilce političnega odločanja. Rezultati projekta bodo bolje opremili zakonodajalce za sprejemanje zakonodajnih odločitev, ki bodo odpravljale nezaželene učinke imigracije, in za oblikovanje strategij za preprečevanje takih negativnih učinkov v prihodnje. Na povsem znanstveni ravni bo naše delo demonstriralo uporabnost in moč sinergije med različnimi znanostmi in kvantitativnim pristopom h kompleksnim družbenim pojavom.
Pomen za razvoj znanosti
Naš cilj je povezati teoretično znanje o priseljevanju iz z močnim aparati modeliranja iz statistične fizike in podatkov znanosti družbenih ved, da bi razvili nov interdisciplinarni okvir za napovedno modeliranje in analizo kompleksnih družbenih pojavov. Zato predlagamo inovativen, interdisciplinarno metodologijo družbenega statistične fizike, ki združuje elemente kompleksnih omrežij in evolucijske igre. Znanstveno to predstavlja zelo interdisciplinarno prizadevanje, kjer socialne, fizične in računalništva igrajo svoje vloge, okrepljeno s izjemno razpoložljivostjo podatkov o vedenjskih vzorcih in praksah ljudi. Po najboljšem znanju, taksna sinergija ne obstaja doslej, tako da naš projekt bo verjetno pokazal svojo uporabnost na konkretnem primeru. Mi s tem, da je naša projekt je znanstveno pomembno v vsaj dveh neodvisnih načina: (i) novih teoretičnih in aplikativnih rezultatov na dinamiko priseljevanja in vključevanja, (ii) nov način delovanja, za konstruktivno interdisciplinarnega sinergije med zelo različnih znanstvenih področij.
Pomen za razvoj Slovenije
Menimo, da je naš predlog zelo aktualen in ogromnega pomena, ker obravnava več pomembnih tem: (i) sredi globalizacije se moderne družbe soočajo s migracijskimi trendi brez primere in nenadnimi premiki v političnih in kulturnih krajinah, pri pri čemer je skrajni čas za kvantitativno analizo, (ii) upamo na pridobitev vrste teoretskih ugotovitev, podprtih z najnovejšimi podatki o vplivu migracijskih gibanj na družbo in njeno politiko. Ko se Evropa sooča s povsem novimi družbenimi okoliščinami, nekatere družbe na to žal reagirajo s postavljanjem ograj na svojih mejah, s čemer sporočajo, da je njihova kritična točka nevarno blizu. Naš predlog je namenjen spoznavanju mehanizmov, ki vodijo do tega in nakazovanju strategij, s katerimi bi preprečili, da bi se to dogajalo v prihodnosti. Menimo, da so te teme izredno zanimive tako za akademsko skupnost kot za oblikovalce politik. Z razumevanjem, kako družba reagira na naraščajoči pritok od zunaj in kako stanje mutualizma preide v stanje antagonizma, bi bili zakonodajalci bolje opremljeni za zakonodajna dejanja, ki bi preprečila nezaželene posledice.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno