Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Oživljanje kozmične pravičnosti: poetika feminilnega

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.11.00  Humanistika  Teologija   

Koda Veda Področje
H155  Humanistične vede  Morala 

Koda Veda Področje
6.03  Humanistične vede  Filozofija, religija in etika 
Ključne besede
Antigona, Marija, Savitri, kozmična pravičnost, nenapisani zakoni, moralični sram, krivda, telesno trpljenje, telesno nasilje, sočutje, mir
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (11)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  36453  dr. Maja Bjelica  Filozofija  Mladi raziskovalec  2017  84 
2.  35342  dr. Mateja Centa Strahovnik  Filozofija  Raziskovalec  2020  87 
3.  06389  dr. Tamara Ditrich  Jezikoslovje  Raziskovalec  2017 - 2020  123 
4.  22368  dr. Nadja Furlan Štante  Teologija  Raziskovalec  2017 - 2020  250 
5.  53405  dr. Tina Košir  Filozofija  Raziskovalec  2019 - 2020  70 
6.  24430  dr. Helena Motoh  Filozofija  Raziskovalec  2017 - 2020  179 
7.  53415  dr. Gašper Pirc  Filozofija  Raziskovalec  2019 - 2020  55 
8.  26014  dr. Vojko Strahovnik  Filozofija  Raziskovalec  2017 - 2020  424 
9.  21580  dr. Rok Svetlič  Filozofija  Raziskovalec  2017 - 2020  293 
10.  18054  dr. Lenart Škof  Filozofija  Vodja  2017 - 2020  504 
11.  15057  dr. Bojan Žalec  Filozofija  Raziskovalec  2017 - 2020  708 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0170  Univerza v Ljubljani, Teološka fakulteta  Ljubljana  1627112  12.074 
2.  1510  Znanstveno-raziskovalno središče Koper  Koper  7187416000  13.881 
Povzetek
Projekt temelji na novi izvirni intepretaciji Antigone in njenega etičnega dejanja. Kot razlaga Luce Irigaray, pojasnitev skrivnosti Antigone ni lahka naloga za našo kulturo. To je naloga, ki zahteva spust v popolnoma drugačne načine mišljenja in etike, kakor smo ju podedovali od svojih predhodnikov. To pomeni, da so potrebni novi načini razmišljanja in tematizacij v teologiji, religijskih študijah, etiki, s pripadajočimi medkulturnimi in medreligijskimi vidiki. V prvem delu projekta se bomo ukvarjali s primerjavo Antigone s Savitri iz Mahabharate ter Marijo, kakor je predstavljena v sodobnem feminističnem diskurzu in sodobni teologiji: tri svete ženske bomo prikazali in interpretirali kot varuhinje svetih kozmičnih redov ter redov ženskosti/feminilnosti; vse to z ozirom na logiko nenapisanih kozmičnih zakonov. V tem se bo projektna skupina osredotočila na božanske zakone, kakor jih najdemo v starih religijskih kontekstih Mediterana, starega Bližnjega vzhoda, predhomerske Grčije ter predvedske in vedske Indije ter iskala njihov etični potencial. To kozmično-etično sporočilo bomo v drugem delu sopostavili nasproti novi kulturi sramu in odgovornosti naproti drugim. Tukaj bomo analizo božanskih, svetih ter nenapisanih zakonov ter nepogojenih etičnih zahtev postavili v razmerje do pojmov sramu in odgovornosti do drugih. V tem delu raziskave se bomo osredotočili na kontrast med občutkom sramu in občutkom krivde, pri čemer bomo argumentirali, da je restorativni vidik moralnega sramu temelj oziroma da je del kozmične pravičnosti. Projekt bo na podlagi teh uvidov predlagal, da ne more biti nobena dolžnost in noben človeški zakon višji od naše najgloblje kozmično-etične vere in medtelesnega sočutja naproti drugemu, ki trpi. Tako se bo projekt v tretjem delu ukvarjal z dvema študijama primera skrajnega nasilja v pozabi "etike obraza" in sramu v izbranih kontekstih in kulturah vzhodne ter jugovzhodne Azije (Kambodža in Kitajska).
Pomen za razvoj znanosti
Pomen projekta ter njegova relevanca za razvoj znanosti ter znanstvenih spoznanj je v ponovni utemeljitvi in obnovitvi etičnega mišljenja v dobi modernosti in krizi etike in humanosti. Temeljni cilj projekta, ki hkrati pomeni tudi inovativni prispevek k znanosti, je v premisleku pozabljene oziroma zapostavljene vloge boginj v starih teoloških in religijskih okvirih Mediterana, Bližnjega vzhoda ter Indije ter izvirna navezava teh uvidov na na novo vzpostavljeno etiko sramu kot nasprotja vsakršnega nasilja do teles, vključno z umrlimi (kot v primeru Antigone). V tem oziru se projekt v izvirnem smislu navezuje tudi na sodobno debato v okviru azijskih študijev (Indija, Kitajska, JV Azija - Kambodža). Projekt bo to dosegel z naslonitvijo na etične modele, ki temeljijo na pozabljenih etičnih plasteh kozmične pravičnosti, različnih redovih femininosti ter teologijah pozabljenih B/boginj in nove moralne teorije, utemeljene na sramu, ter vse to sopostavila naproti etičnemu mišljenju, ki temelji na prevladujočih pojmih pravičnosti ter moralične krivde tako v teologiji kakor v filozofiji. Temeljni cilj projekta je premisliti temeljne teološke in etične predpostavke pravičnosti z analizo Antigone, Marije ter Savitri kot treh svetih žensk ter s tem omogočiti projektni skupini, da ponovno poskuša utemeljiti tudi nova znanstvena spoznanja v okviru dileme na relaciji moralni sram vs. moralna krivda. Ta pristop je inovativen na dva načina: prvič, v smislu vpeljave nove poetike feminilnega v sodobno teološko in religijsko-etično mišljenje, ter, drugič, v vnovični utemeljitvi in ponovni tematizaciji pojma moralnega sramu v znanstvene razprave.
Pomen za razvoj Slovenije
Živimo v časih, ko smo iz dneva v dan priče strašnim prizorom trpljenja ter tragičnih smrti mnogih migrantov in beguncec - otrok, mater, očetov - v njihovi skrajni ranljivosti, ter krhkosti njihove eksistence. Hkrati smo priča grozljivim prizorom vojn, spolnega nasilja ter vojnih in drugih vrst posilstev v različnih regijah sveta, kjer sta maskulina moč in kvazi-religiozna ideologija prevzeli oblast nad celotnimi skupnostmi, in sta tako izničili še zadnje preostanke etičnega življenja. Vsi mi - kot člani globalne skupnosti - smo zato prizadeti v svojem etičnem bistvu s temi dogodki in tudi nosimo svoj del odgovornosti do vseh teh žrtev naše modernosti. Humanistični premislek, ki je temeljni motiv za to, da se podajamo na pot raziskave tega projekta, nam mora pomagati postati ozaveščeni o etičnih posledicah teh dogajanj ter nam hkrati omogočiti zamišljati si boljšo ter svetlejšo prihodnost za prihodnje generacije, prihodnost, ki bo temeljila na mirnem sobivanju med narodi, kulturami ter religijami. Zdi se, da smo v današnjem času dokončno izgubili naš stik s starimi kozmičnimi redovi ter njihovo etiko. Ta projekt želi tako ponovno senzibilizirati posameznice in posameznike v njihovih po krivici pozabljenih etičnih redovih v okviru tematizacij starih religijskih poetik (Antigona, Savitri, Marija). Cilj projekta je revitalizirati različna religijska in medkulturna okolja z njihovimi pripadajočimi pojmi kozmične pravičnosti ter sramu, ter revitalizirati ali poživiti etiko, ki nastaja in prebiva v teh starodavnih in pozabljenih okoljih femininega. Temeljni namen projekta ter njegov pomen je v tem, da bo ustoličil nove prostore v etiki, kjer bo spet v ospredju spoštovanje redov življenja in redov potomstva ter spolne razlike oziroma odnosov med spoloma - kjer bomo tako kot del skupnosti sposobni razviti novo kulturo sočutja in miru. To bo neposredeno vplivalo na naše osebne, prav tako pa tudi družbene, kulturne in politične senzibilnosti naproti migrantom, beguncem, žrtvam vojn, ljudem brez dostojanstva, ter vsem drugim, ki se nahajajo na samem robu svoje eksistence.   Projekt vključuje tudi mlado raziskovalko, tako da bo  raziskava poskrbela tudi za prenos znanj na mlajše generacije raziskovalcev. Projekta skupina vsebuje 9 raziskovalcev, pri čemer je razmerje med spoloma 5:4 v korist raziskovalk. S tem bo mogoče uresničiti cilj projekta, ki je v ponovni senzibilizaciji za feminine plasti mišljenja v teologiji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno