Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Viri selekcije na medsebojne interakcije med samcem in samico pri vibracijskem signaliziranju

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.03.01  Naravoslovje  Biologija  Zoologija in zoofiziologija 

Koda Veda Področje
B005  Biomedicinske vede  Zoologija 

Koda Veda Področje
1.06  Naravoslovne vede  Biologija 
Ključne besede
Spolna selekcija, vibracijska komunikacija, duet, preference, prilagodljivost, temperatura, produkcija signalov, napor in stroški signaliziranja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  34501  dr. Anka Kuhelj  Biologija  Vodja  2017 - 2019  43 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0105  Nacionalni inštitut za biologijo  Ljubljana  5055784  13.283 
Povzetek
Tradicionalno se študije spolne selekcije osredotočajo predvsem na razkazovanje samcev, tekmovanje med samci in samičji izbor. Novejši dokazi kažejo, da spolna selekcija deluje na oba spola. Spolna selekcija deluje na samice, da vplivajo na vedenje samcev, in hkrati na samce, da se odzovejo na samičine odgovore tako, da prilagodijo svoje vedenje. Spolna komunikacija, ki temelji na zvočnih signalih, pogosto vključuje usklajeno izmenjavo zvočnih signalov, ki se širijo po zraku ali po trdni podlagi, kar imenujemo duet. Vzajemna izmenjava vibracijskih signalov je še posebej pogosta pri členonožcih, ki se opirajo na vibracijsko komunikacijo, in ima verjetno pomemben vpliv na dinamiko spolne selekcije in njeno vlogo v speciaciji. Kljub temu pa je vloga samičinih signalov redko sistematično preučevana in skoraj nič ne vemo o virih selekcije na samičine vibracijske signale. V predlaganem podoktorskem projektu bom obravnavala vprašanja v zvezi s selekcijo na vzajemne vibracijske interakcije pri škržatku Aphrodes makarovi (Hemiptera: Cicadellidae). Glavni cilj je raziskati hipotezo, da v duetu samca in samice tudi samice nosijo stroške spolnega signaliziranja, in da bi stroške zmanjšale, so pozorne na odzive partnerja, čemur prilagodijo svoje signale. Pri tej vrsti ima trajanje samičinega odgovora znatne učinke na samčevo vedenje pri iskanje samice in s tem tudi na samčev reproduktivni uspeh. Takšen komunikacijski sistem je idealen za preučevanje pomena samičinih signalov v vzajemni dinamiki komunikacije med samcem in samico. Za preverjanje naslednjih dveh hipotez bom združila vedenjske, fiziološke in morfološke pristope: (I) oddajanje vibracijskih signalov je za samico energijsko potratno in (II) samice prilagodijo trajanje svojega odgovora (a) strukturi samčevega poziva, (b) samčevemu iskalnemu vedenju in (c) tekmicam. Da bi dobili podatke, ki so potrebni za boljše razumevanje vibracijskih signalov in z njimi povezanimi stroški, bom preučila tudi mehanizem za njihovo produkcijo pri obeh spolih omenjene vrste. Uporaba takšnega celostnega pristopa in združevanje rezultatov predlaganega podoktorskega projekta z obstoječim vedenjem o stroških samcev v povezavi z visoko stopnjo napora, vloženega v signaliziranje, nam bo prvič omogočilo, da direktno primerjamo stroške samcev in samic, vložene v spolno signaliziranje. Pričakujem razkritje pomena potencialno velikega, ampak v veliki meri spregledanega dejavnika, ki vpliva na dinamiko spolne selekcije.
Pomen za razvoj znanosti
Nedavno je bila poudarjena potreba, da bi vključili večje število vrst v študije spolne selekcije. Ključno je, da nova vrsta zagotovi nova spoznanja in razumevanje na nivoju vedenja, fizioloških in evolucijskih procesov pri razmnoževanju. V tem pogledu bolj detajlno delo na raznoliki, vendar doslej v veliki meri prezrti, skupini škržatkov lahko prinese dragocene empirične podatke za nekaj splošnih vprašanj o procesih, ki vodijo evolucijo razvoja spolnega sporazumevanja. Sedaj šele začenjamo preučevati pomen vzajemne interakcije med samcem in samico v procesih razmnoževanja in vibracijske komunikacije, kjer je duet med samcem in samico običajen,kar lahko prinese prepotrebne empirične podatke. Na primer, v predlaganem projektu bomo lahko direktno primerjali energijske stroške v povezavi s signaliziranjem med samci in samicami iste vrste. Na koncu pričakujemo, da bomo razkrili pomen potencialno velikega, a večinoma spregledanega dejavnika, ki vpliva na spolno selekcijo. Poleg tega je ta projekt, kolikor nam je znano, prvi, ki bi obravnaval celovito študijo proizvajanja vibracij pri različnih škržatkih. Ti rezultati bodo zagotovili neprecenljive informacije za razumevanje vibracijske komunikacije v tej raznoliki in ekonomsko pomembni skupini žuželk.
Pomen za razvoj Slovenije
Predlagani podoktorski projekt je predvsem temeljni raziskovalni projekt, vendar pa so lahko nekateri rezultati uporabni tudi za reševanje morebitnih težav kot posledica podnebnih sprememb z naraščanjem temperature zaradi medvrstnih interferenc zaradi temperaturno odvisnih časovnih in frekvenčnih lastnosti signala ali zaradi vpliva temperature na iskanje partnerja. Škržatki so najpomembnejši vektorji rastlinskih virusov in višje temperature lahko vodijo do boljšega reproduktivnega uspeha škržatkov. Vendar je trenutno zelo malo podatkov o vplivu temperature in lokalizacije partnerja.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno