Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Vpletenost citosolnih senzorjev DNA v z obsevanjem sproženim učinkom bystander in abscopal

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.04.00  Medicina  Onkologija   

Koda Veda Področje
B200  Biomedicinske vede  Citologija, onkologija, kancerologija 

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Ključne besede
obsevanje, posredovani učinki sevanja, remisija oddaljenih ne-tretiranih metastaz, DNA senzorji, celice.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  33227  dr. Tanja Jesenko  Onkologija  Vodja  2018 - 2020  168 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0302  ONKOLOŠKI INŠTITUT LJUBLJANA  Ljubljana  5055733000  15.449 
Povzetek
Radioterapija je eden izmed najbolj pogostih načinov zdravljenja, ki ima visoko protitumorsko učinkovitost. Ionizacija, ki jo sproži sevanje povzroči cepitev kemijskih vezi in oksidacijo molekul v obsevanih celicah. Najpomembnejši učinek sevanja v celicah so enojni in dvojni prelomi DNA vijačnice, ki lahko vodijo v celično smrt, mutacije ali karcinogenezo. Poleg obsevanih celic so spremembe opazne tudi v neobsevanih celicah, ki se nahajajo v bližini obsevanih celic. Pojav označujemo z izrazom učinek »bystander« (posredovani učinki sevanja), nastal pa naj bi zaradi prejemanja signalov iz sosednjih, obsevanih celic. Pomen učinka »bystander« na področju radioterapije vse bolj narašča. Deloma zaradi potenciacije lokalnega protitumorskega delovanja, deloma pa, ker lahko poveča možnost poškodb normalnega, okoliškega tkiva. Poleg lokalnega protitumorskega delovanja, lahko vpliva tudi na rast oddaljenih, nezdravljenih tumorjev, preko aktivacije imunskega sistema, kar označujemo z izrazom učinek »abscopal« (remisija oddaljenih ne-tretiranih metastaz). Učinek »bystander« še ni povsem pojasnjen in potrebuje še dodatne raziskave. Poleg že znanih mehanizmov, je lahko v učinek »bystander« vpleteno tudi povišano izražanje DNA senzorjev. Poraja se vprašanje ali lahko umirajoče tumorske celice aktivirajo sosednje tumorske celice s sproščanjem svoje DNA preko DNA senzorjev in povzročijo učinek »bystander«. Drug način bi bil aktivacija imunskih celic v tumorju, ki bi se na enak način aktivirale preko DNA senzorjev in povzročile učinek »bystander« na sosednje tumorske celice ali učinek »abscopal« na oddaljene tumorje. Cilj predlaganega projekta je poiskati odgovore na zastavljena vprašanja. Povišano izražanje DNA senzorjev lahko aktivira imunski odziv v tumorjih in pripomore k učinku obsevanja »bystander« in »abscopal«. Nekaj raziskav je že bilo narejenih na tem področju na imunskih celicah, vendar še niso ovrednotile povišanja izražanja mreže DNA senzorjev. To je glavni namen naše raziskave, ki jo bomo razširili na raziskovanje DNA senzorjev tudi v tumorskih celicah. Če se tumorske celice aktivirajo, lahko pripomorejo k učinku »bystander« z direktnim citotoksičnim učinkom ali aktivirajo citokine v imunskih celicah in s tem pripomorejo k imunskem odzivu v tumorjih. Poskusili bomo tudi prepoznati transportne mehanizme fragmentov DNA med celicami.
Pomen za razvoj znanosti
Na vse bolj uveljavljenih terapevtskih pristopih, ki temeljijo na modulaciji imunskega odziva, so trenutno visoka pričakovanja. Modulacija imunskega odziva je kompleksen proces, ki lahko povzroči tudi zavrtje imunskega odziva organizma. Ta projekt ima cilj, da razišče vpletenost enega od splošnih mehanizmov zaznave DNA kot posledica smrti tumorskih celic po obsevanju. Če je v tumorjih prisoten ta mehanizem zaznavanja DNA, lahko prispeva k splošnemu odgovoru na terapijo kot posledica umiranja tumorskih celic preko učinka »bystander« ali aktivacije imunskih celic. Projekt je zanimiva temeljna raziskava, ki bi pojasnila nekatere od mehanizmov delovanja obsevanja, imela pa bi tudi klinično aplikacijo, kot so prepoznavanje  dejavnikov, ki lahko prispevajo k učinku »bystander« in »abscopal« obsevanja.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je zasnovan kot bazičen, kjer raziskujemo mehanizme interakcije celic v tumorjih, ki jih obsevamo. Rezultati projekta še nekaj časa ne morejo ključno vplivati na načine obsevalnega zdravljenja, kar bi imelo neposredni vpliv na ekonomijo in družbo. Lahko pa rezultati doprinesejo k do sedaj veljavnim pristopom zdravljenja, kar lahko vpliva na večji uspeh zdravljenja in tako tudi direktno vpliva na družbo in ekonomijo.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno