Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Pregled stališč, znanja in trenutnih praks glede elektronskih cigaret med zdravstvenimi delavci, ki delajo na področju preventivne zdravstvene dejavnosti in opuščanja kajenja, ter priprava izobraževalnih gradiv za enotno in z dokazi podprto

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.08.00  Medicina  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)   

Koda Veda Področje
B680  Biomedicinske vede  Javno zdravstvo, epidemiologija 

Koda Veda Področje
3.03  Medicinske in zdravstvene vede  Zdravstvene vede 
Ključne besede
elektronske cigarete, zdravstveni delavci, preventiva, programi opuščanja kajenja, stališča, znanje, svetovanje
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  30713  dr. Jerneja Farkaš-Lainščak  Medicina  Vodja  2018 - 2020  403 
2.  53871  Andreja Frič    Tehnični sodelavec  2020 
3.  12940  Helena Koprivnikar  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2018 - 2020  299 
4.  29059  mag. Tina Zupanič  Sociologija  Raziskovalec  2018 - 2020  192 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  2841  Splošna bolnišnica Murska Sobota  Murska Sobota  1122517  1.609 
2.  3333  NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE  Ljubljana  6462642  18.514 
Povzetek
Elektronske cigarete so novejši izdelek, o katerem so trenutno na voljo še omejeni dokazi o varnosti dolgoročne uporabe ter o učinkovitosti v opuščanju kajenja. O elektronskih cigaretah je poleg strokovne literature na voljo veliko informacij v različnih medijih, ki so predvsem komercialne narave in so lahko vir zavajajočih informacij. Zdravstveni delavci, še posebej tisti, ki delajo v preventivni zdravstveni dejavnosti so pomemben vir informacij o elektronskih cigaretah, vendar trenutno v Sloveniji ni znano, kakšna so njihova stališča, znanje in trenutne prakse (svetovanje in komunikacija s pacienti) glede elektronskih cigaret. Namen projekta je pregled stališč, znanja in trenutnih praks glede elektronskih cigaret med zdravstvenimi delavci, ki delajo na področju preventivne zdravstvene dejavnosti in opuščanja kajenja, ter priprava izobraževalnega gradiva za enotno in z dokazi podprto svetovanje pacientom. Najprej bomo opravili pregled dostopne literature o stališčih, znanju in trenutnih praksah glede elektronskih cigaret med zdravstvenimi delavci, ki delajo na področju preventivne zdravstvene dejavnosti in opuščanja kajenja (zdravstveno vzgojni centri/centri za krepitev zdravja, referenčne ambulante družinske medicine, patronažno zdravstveno varstvo, rehabilitacija bolnikov z boleznimi srca in ožilja). Nato bomo pripravili in izvedli presečno raziskavo med omenjenimi skupinami zdravstvenimi delavci v Sloveniji, ki delajo na področju preventivne zdravstvene dejavnosti in opuščanja kajenja, objavili rezultate raziskave s priporočili in na njihovi osnovi pripravili gradivo za zdravstvene delavce za enotno in z dokazi podprto svetovanje pacientom. Rezultate raziskave in gradivo bomo razširili med zdravstvene delavce ciljnih skupin projekta s pomočjo elektronske pošte, objavljeni bodo v njih namenjenih revijah ter na spletu in predstavljeni medijem.
Pomen za razvoj znanosti
S projektom želimo povečati znanje glede elektronskih cigaret med zdravstvenimi delavci, ki delajo v preventivni zdravstveni dejavnosti in opuščanju kajenja ter spodbuditi enotno in z dokazi podprto svetovanje pacientom. Rezultati projekta bodo objavljeni v različnih revijah, namenjenih zdravstvenim delavcem, in predstavljeni strokovni javnosti in medijem.
Pomen za razvoj Slovenije
Neposrednega učinka projekt na gospodarstvo ne bo imel. Enotno in na dokazih podprto svetovanje zdravstvenih delavcev glede uporabe elektronskih cigaret zagotavlja dostopnost verodostojnih informacij za paciente o izdelku, o katerem imamo trenutno pomanjkljiv obseg podatkov in znanja glede dolgotrajne varnosti in učinkovitosti v opuščanju kajenja. S tem lahko projekt prispeva k boljšemu zdravju prebivalcev ter ima na ta način lahko ugodne učinke tudi na gospodarstvo.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2018, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno