Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Analiza učinkovitosti vlaganj v raziskovalno-razvojno dejavnost v Sloveniji (AUV-RRD-SLO)

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.04.03  Družboslovje  Upravne in organizacijske vede  Management 

Koda Veda Področje
S170  Družboslovje  Politične in upravne vede 

Koda Veda Področje
5.06  Družbene vede  Politične vede 
Ključne besede
Raziskovanje in razvoj (RR), učinki RR, evropski inovacijski indeks, globalni indeks konkurenčnosti, davčne olajšave za RR, gospodarska rast
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (11)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  30604  dr. Kristijan Breznik  Matematika  Raziskovalec  2018 - 2020  216 
2.  29842  dr. Valerij Dermol  Interdisciplinarne raziskave  Raziskovalec  2018 - 2020  402 
3.  29211  Katarina Košmrlj  Upravne in organizacijske vede  Raziskovalec  2018 - 2020  83 
4.  32173  dr. Suzana Laporšek  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2020  225 
5.  06165  dr. Dušan Lesjak  Upravne in organizacijske vede  Vodja  2018 - 2020  718 
6.  10201  dr. Borut Likar  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2020  797 
7.  23934  dr. Aleš Lipnik  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2020  68 
8.  29139  mag. Matic Novak  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2020  27 
9.  33153  dr. Vesna Skrbinjek  Interdisciplinarne raziskave  Raziskovalec  2018 - 2020  89 
10.  21897  dr. Nada Trunk Širca  Upravne in organizacijske vede  Raziskovalec  2018 - 2020  574 
11.  34620  dr. Matija Vodopivec  Ekonomija  Raziskovalec  2018 - 2020  75 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  2711  Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije  Celje  2213818  4.222 
2.  7097  Univerza na Primorskem, Fakulteta za management  Koper  1810014002  12.627 
Povzetek
Raziskovanje ni dejavnost, namenjena sama sebi, zato so pomembni tako znanstveni kot tudi družbenoekonomski učinki.   Slovenija ima evropsko nadpovprečne znanstvene rezultate, inovacijski sistem je ocenjen tik pod evropskim povprečjem, medtem ko BDP na prebivalca dosega komaj 2/3 evropskega povprečja. Konkurenčnost slovenskega gospodarska je nizka.   Vsebina projekta je analiza učinkovitosti vlaganj v raziskovanje in razvoj (RR), analiza (ne)upravičenosti davčnih olajšav za RR in njihov vpliv na RR dejavnost gospodarskih subjektov, primerjalna analiza vlaganj v RR dejavnost za gospodarsko rast ter analiza učinkov vlaganj na RR dejavnost glede na velikost podjetja, področje itd.   Projekt bo analiziral dobre in slabe strani slovenskega inovacijskega sistema in izdvojil dobre prakse uspešnih držav in držav, ki najhitreje napredujejo. Zato bo podrobno proučen Evropski inovacijski indeks in Globalni indeks konkurenčnosti in opredeljeni razlogi za uspešnost in predvsem neuspešnost Slovenije ter, kako bi lahko bili bolj uspešni s pomočjo učinkov RR dejavnosti.   Projekt bo razdelal povezavo med instrumenti financiranja in vrednostjo obeh indeksov, ki do zdaj v literaturi še ni bila obravnavana in na ta način vplival na razvoj znanosti na področju inovacijskih procesov.   Rezultat projekta bo opredelitev slabih mehanizmov (kriterijev, kazalcev in instrumentov) uporabe gospodarskih učinkov raziskav v Sloveniji in opredelitev dobrih praks držav, ki so v tem uspešni in opredelitev primernih za Slovenijo. Uvedba rezultatov projekta v delovanje ARRS in v delo drugih ustanov slovenskega inovacijskega prostora bo nenazadnje spodbudilo hitrejši gospodarski razvoj Slovenije.   Rezultat projekta bodo dobre prakse prenosa znanja v raziskovalno politiko in širše v druge družbene podsisteme, razdelani kažipoti spremljanja in načrtovanja političnih/družbenih učinkov raziskovanja bo posledično prispevala k učinkovitejšemu delovanju slovenske države oz. družbe kot celote.
Pomen za razvoj znanosti
V svetu je razvitih precej uspešnih metod maksimiranja družbenoekonomskih učinkov RR dejavnosti in posledično dokumentiranih veliko primerov dobrih praks. Na ta način je omogočen tudi dober management RR projektov, od njihove priprave, izvedbe in do njihovega zaključka ter kasneje diseminacije rezultatov in njihovih prenosov v gospodarstvo in negospodarstvo ter s tem spodbujanje gospodarske rasti in razvoja celotne družbe.   Analiza, kako davčne olajšave spodbujajo RR dejavnost v podjetjih, ter kako se to odraža v njihovih rezultatih in učinkih, t.j. na samo poslovanje podjetja ter širše na gospodarstvo in gospodarsko rast ter družbo kot celoto bo nedvomno prispevala k nadaljnjemu razvoju tega davčnega instrumenta.   EII in GIK dajeta podatke o skupni uspešnosti vseh inovacijsko upravljavskih mehanizmov v državi oz. regiji, zato je razumevanje njune vsebine pomembno za ugotavljanje uspešnosti instrumentov za spodbujanje učinkov raziskovanja.   Predvsem se bomo ukvarjali z analizo vlaganj v RR na ravni gospodarskih subjektov, saj le-ti neposredno prispevajo h gospodarski dejavnosti in posledično tudi h gospodarski rasti, kar bo omogočalo boljšo uporabo ustreznih mehanizmov in instrumentov za RR dejavnost, prilagojene značilnostim posameznih skupin podjetij.
Pomen za razvoj Slovenije
Vloga znanosti za tehnološki napredek je v zadnjih tristo letih neizpodbitna. Uspešne družbe imajo mehanizme za kakovosten prenos znanja v gospodarstvo. Razlika med nadpovprečno znanstveno uspešnostjo Slovenije in njenim inovacijskim indeksom, ki je nekaj pod evropskim povprečjem kažejo na to, da bi prenos znanja v Sloveniji lahko bil bistveno večji, kar bi nedvomno spodbudilo gospodarsko rast. Pri tem je treba upoštevati še dejstvo, da je Slovenija glede na inovacijski potencial (meri ga Evropski inovacijski indeks) sicer tik pod povprečjem EU, glede na gospodarske rezultate (BDP) pa bistveno zaostaja za primerljivimi državami. Zato je še toliko večji izziv, kako ta potencial, ki vključuje tudi RR bolj učinkovito spremeniti v dobrobit za gospodarstvo in družbo kot celoto. Verjamemo, da bomo s projektom ta cilj jasno naslovili in pripomogli k njegovi uresničitvi.   Rezultat projekta bo opredelitev slabih mehanizmov (kriterijev, kazalcev in instrumentov) uporabe gospodarskih učinkov raziskav v Sloveniji in opredelitev dobrih praks držav, ki so v tem uspešni in opredelitev primernih za Slovenijo.   Uvedba rezultatov projekta v delovanje ARRS in v delo drugih ustanov slovenskega inovacijskega prostora bo nenazadnje spodbudilo hitrejši gospodarski razvoj Slovenije.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2018, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2018
Zgodovina ogledov
Priljubljeno