Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Moj SLOfit poročilni sistem

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.10.01  Družboslovje  Šport  Kineziologija - pedagoški vidik (športna vzgoja, trening, motorično učenje) 

Koda Veda Področje
S273  Družboslovje  Telesna kultura, motorično učenje, šport 

Koda Veda Področje
3.03  Medicinske in zdravstvene vede  Zdravstvene vede 
Ključne besede
otroci, mladostniki, telesna zmogljivost, telesni in gibalni razvoj, z zdravjem povezana vedenja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  51993  dr. Saša Đurić  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2018 - 2020  76 
2.  20405  dr. Gregor Jurak  Vzgoja in izobraževanje  Vodja  2018 - 2020  1.114 
3.  18704  dr. Marjeta Kovač  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2018 - 2020  1.494 
4.  04957  dr. Bojan Leskošek  Šport  Raziskovalec  2018 - 2020  439 
5.  50017  dr. Vedrana Sember  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2018 - 2020  170 
6.  50428  dr. Maroje Sorić  Šport  Raziskovalec  2018 - 2020  148 
7.  22384  dr. Gregor Starc  Šport  Raziskovalec  2018 - 2020  765 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0587  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport  Ljubljana  1627040  19.184 
Povzetek
SLOfit zbirka je ena največjih zbirk podatkov o telesnem in gibalnem razvoju otrok na svetu. Otrokom in staršem omogoča povratno informacijo s primerjavo otrokovega telesnega in gibalnega razvoja z razvojem vrstnikov, učiteljem služi kot pomoč pri načrtovanju učnega procesa, odločevalcem pa kot znanstvena hrbtenica in evalvacijsko orodje za večino politik, ki so vezane na šolsko športno vzgojo in na telesno dejavnost otrok in mladine. Trenutno so informacije o telesnem fitnesu in somatskem razvoju otrok neposredno dostopne le učiteljem, ki lahko te podatke delijo z otroki in njihovimi starši. V praksi se tako prepogosto dogaja, da starši niso dovolj dobro obveščeni o posledicah slabe telesne pripravljenosti otrok. Vse večje pa je povpraševanje s strani šolskih zdravnikov, ki bi z neposrednim dostopom v sistem lažje prepoznali otroke z višjim zdravstvenim tveganjem ter obenem dobili boljši vpogled v celosten razvoj otroka. Tudi pri učiteljih se pojavlja vse večje povpraševanje po sodelovanju z zdravstveno stroko, ker bi tako lahko zmanjšali možna zdravstvena tveganja, ki izhajajo iz kroničnih bolezni in zdravstvenega stanja otrok.   Namen projekta Moj SLOfit poročilni sistem je, da prek poročil ključnim deležnikom (staršem, učiteljem, vodstvu šole, šolskemu zdravniku, vodstvu lokalne skupnosti) bolje izkoristi nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok Športnovzgojni karton, tako da bodo povratne informacije uporabne za zasnovo in nadzorovanje intervencij za izboljšave ali ohranjanje telesnih zmogljivosti otrok in mladostnikov. V okviru projekta načrtujemo oblikovanje uporabnikom prijaznega individualnega poročila o telesnem in gibalnem razvoju, vključno z identifikacijo odstopanj glede na predhoden razvoj in primerjavo z vrstniki, zdravstvenih tveganj, ki izhajajo iz takšnega razvoja, ter priporočil za intervencije (ciljna skupina: starši, mladostnik, učitelj, zdravnik), oddelčnega poročila o telesnem in gibalnem razvoju, vključno z identifikacijo odstopanj glede na primerjavo z vrstniki in drugimi oddelki na nacionalni ravni ter priporočil za intervencije (ciljna skupina: učitelj) ter šolskega poročila o telesnem in gibalnem razvoju šolarjev posamezne šole, ki vključuje ključne poudarke glede na predhodne rezultate in primerjavo z drugimi šolami ter priporočila za intervencije (ciljne skupine: vodstvo šole, zdravnik, vodstvo lokalne skupnosti).
Pomen za razvoj znanosti
Izdelava spletnega poročilnega sistema, ki bi omogočil povratne informacije učiteljem in zdravnikom z jasnimi vizualizacijami podatkov in zgodovino telesnega in gibalnega razvoja posameznega otroka, bi zagotovila izjemne priložnosti za izboljšanje strokovne prakse v šolah in lokalnih zdravstvenih institucijah. Učitelji bi dobili boljši vpogled v možna zdravstvena tveganja posameznih otrok in bi se lahko odzvali na te izzive z uvedbo bolj individualiziranih ali diferenciranih pristopov pri poučevanju športne vzgoje. Istočasno bi pridobili tudi podrobnejši vpogled v izide preteklega otrokovega razvoja in bi lahko prevzeli tudi vlogo svetovalcev staršem v zvezi s telesnim in gibalnim razvojem otrok. Hkrati bi tudi šolski zdravniki dobili celovit pregled preteklega telesnega in gibalnega razvoja otrok, trenutnega stanja, neposredne primerjave s populacijskimi povprečji ter opozorili o možnih zdravstvenih tveganjih, ki izhajajo iz nizke telesne učinkovitosti in prekomerne telesne mase. Te informacije bi omogočile veliko bolj učinkovit in natančen diagnostični postopek. Na znanstveni ravni bi projekt razvil različne razvojne krivulje (za vseh 8 SLOfit gibalnih merskih nalog, teže, višine, kožne gube nadlahti in ITM), kar bo omogočilo natančnejšo klasifikacijo otrok in oceno praga zdravstvenih tveganj, povezanih z debelostjo. To pomeni, da bo projekt razvil nacionalne kriterije vseh zgoraj omenjenih mer, ki bodo lahko nadomestili uporabo nekaterih mednarodnih kriterije, ki so zastareli in niso primerni za vrednotenje razvoja sodobnih otrok (npr. rastne krivulje višine, mase in ITM Svetovne zdravstvene organizacije). Izboljšane reference bi omogočile natančnejše znanstvene analize zdravstvenih tveganj otrok in izboljšanje določanja vzročne odvisnosti različnih zdravstvenih in drugih okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na telesni in gibalni razvoj otrok.
Pomen za razvoj Slovenije
Neposredni namen projekta ni vezan na gospodarstvo, rezultati projekta pa lahko imajo močan posreden vpliv nanj. Individualno poročilo o telesnem in gibalnem razvoju ter trenutni telesni zmogljivosti posameznika so lahko zelo pomembni za delodajalca iz vidika delazmožnosti in produktivnosti delavca ter zavarovalnic iz vidika ocenjevanja zdravstvenega tveganja posameznika. Šolska poročila so lahko uporabljena kot osnova lokalnih politik na področju javnega zdravja. Če bodo na osnovi teh politik implementirani ukrepi, ki bodo dvignili raven zdravja mladostnikov, to lahko pomeni bistveno zmanjšano obolevnost v odrasli dobi, manj odsotnosti z dela, večjo produktivnost, večje zadovoljstvo zaposlenih in posledično višjo kakovost opravljenega dela in večje dobičke.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2018, zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2018, zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno