Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Glasba in politika v post-jugoslovanskem prostoru: k novi paradigmi političnosti glasbe na prelomu stoletij

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.03.00  Humanistika  Antropologija   

Koda Veda Področje
H320  Humanistične vede  Muzikologija 

Koda Veda Področje
5.04  Družbene vede  Sociologija 
Ključne besede
glasba, afekt, politično delovanje, postjugoslovanski prostor
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  26523  dr. Alenka Bartulović  Etnologija  Raziskovalec  2019 - 2022  268 
2.  29339  dr. Ana Hofman  Muzikologija  Vodja  2018 - 2022  425 
3.  26012  dr. Mojca Kovačič  Etnologija  Raziskovalec  2018 - 2022  303 
4.  14294  dr. Rajko Muršič  Antropologija  Raziskovalec  2018 - 2022  1.869 
5.  27738  dr. Tanja Petrović  Antropologija  Raziskovalec  2018 - 2022  549 
6.  19622  dr. Svanibor Pettan  Muzikologija  Raziskovalec  2018 - 2022  790 
7.  29978  dr. Martin Pogačar  Kulturologija  Raziskovalec  2018 - 2022  190 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.962 
2.  0581  Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta  Ljubljana  1627058  97.945 
Povzetek
Predlagani projekt bo razvil bolj poglobljen pristop razumevanju moči glasbe v politični mobilizaciji, participaciji in ustvarjanju političnih skupnosti. Projektna skupina se bo osredotočila na odnos med glasbo, občutki in afektom kot posebno močnim konceptualnim okvirjem za razumevanje zmožnosti glasbe in političnega delovanja danes. Projekt bo torej, skozi posebno kombinacijo teoretične in empirične raziskave, prispeval k temeljni rekonfiguraciji razumevanja idej o političnem delovanju v 21. stoletju prispeval. Osrednji cilj projekta je pokazati, kako intenziteta senzorične izkušnje kolektivnega poslušanja in izvajanja glasbe omogoča posameznikom in skupinam, da delujejo kot politični subjekti. Teoretično projekt temelji v tako imenovenem »afektivnem obratu«, ki se je pojavil v zadnjih dvajsetih letih kot najpomembnejše rastoče področje raziskovanja v številnih disciplinah, vključno s kulturno teorijo, filozofijo, politično teorijo, antropologijo in psihologijo. Praktično je naš pristop jasno umeščen v etnografsko tradicijo disciplin etnomuzikologije in antropologije, in poudarja nujen preplet teoretičnega diskurza z etnografskim raziskovanjem. Projektna skupina bo izvedla obširno etnografsko raziskavo kolektivnega izvajanja in poslušanja glasbe kot par excellence primerov produkcije političnega delovanja. Vendar pa študije primera ne bodo omejene na eno samo nacionalno državo (Slovenijo), ampak se bomo v izrazito regionalnem pristopu osredotočili na območje nekdanje Jugoslavije. Polega tega bo zbrano gradivo vključevalo vrsto drugih primerov kolektivnega poslušanja in izvajanja glasbe, ki jih lahko, kot poseben transnacionalni fenomen, opazujemo po vsem svetu. Ta material je ključen za tri osrednje teme, ki so povezane z razvijanjem novih pojmov političnega delovanja: 1) Politika glasbe onkraj identitete; 2) Politika idealizma in utopije; 3) Samoorganizacija in radikalni amaterizem. Metodološko projekt kombinira teoretsko-analitično delo z etnografijo, ki vključuje z opazovanje z udeležbo, delo z avdio-vizualnimi metodami, intervjuji in senzorično etnografijo. Organizirali bomo tri tematske delavnice, ki jih bomo uporabili kot metodološko orodje in tako zagotovili boljšo sinergijo med zbranim etnografskim materialom in teoretsko-analitično raziskavo. Projektna skupina vključuje priznane strokovnjake s področja etnomuzikologije in antropologije, ki se ukvarjajo s praksami in politikami glasbenih fenomenov na območju srednje in jugovzhodne Evrope, in so že sodelovali na več nacionalnih in internacionalnih projektih.
Pomen za razvoj znanosti
Projekt naslavlja interes za študije afekta in senzorični obrat, ki v preteklem desetletju kontinuirano narašča v etnomuzikologiji in antropologiji. Na osnovi poglobljenega pregleda literature, ki presega različna raziskovalna polja, etnomuzikologijo, antropologijo glasbe in študije zvoka, projekt izziva in gre onstran uveljavljenih konceptualnih meja. Postavlja pomembna teoretična vprašanja in prav zato tudi pomemben prispevek k raziskovanju glasbe in afekta. Zagotavlja pronicljiv vir različnih vpogledov, ki zaobjemajo vrsto različnih miselnih šol, glasov, tematik, referenc, in obširno bibliografijo za prihodnje raziskave. Izrazito povezovalen projekt izhaja iz nadgradnje obstoječih raziskovalnih modelov, s čimer bo prispeval k razvoju ne le glasbenih študij v Sloveniji (nacionalno), srednji in vzhodni Evropi (regionalno), temveč tudi širšem disciplinarnem polju na presečiščih etnomuzikologije, antropologije, študij zvoka in študij materialnosti (mednarodno). Na etnografski ravni bo projekt pozoren na recentne družbene, politične in glasbene fenomene na območju srednje in jugovzhodne Evrope. Zaradi posebnega pristopa, ki temelji na kombinaciji teoretičnega in etnografskega raziskovanja, projekt opozarja na pomembne teoretske tendence onstran »zahodnjaških« pristopov. Ker se večina teoretičnih študij osredotoča na kontekst Zahoda, projekt predstavlja pomemben prispevek k razvijanju novega znanja ter prinaša inovativne in globalno relevantne rezultate. Tako močan potencial za mednarodni vpliv potrjuje dejstvo, da je Oxford University Press vodjo projekta povabil k pisanju teoretične monografije o glasbi in afektivni politiki za zbirko Theory in Ethnomusicology (»Teorija v etnomuzikologiji«). Projektno skupino sestavljajo uveljavljeni raziskovalci in predavatelji iz dveh glavnih raziskovalnih in izobraževalnih ustanov. Tako bo projekt, poleg svojega osnovnega namena razširjanja in poglabljanja znanja s transnacionalnimi ambicijami, prispeval tudi k razvijanju kurikula v etnomuzikologiji in antropologiji za dodiplomske tako tudi podiplomske študije v Sloveniji.
Pomen za razvoj Slovenije
The project addresses the growing interest in the study of affective and sensory turns, which in the past decade has been steadily rising in ethnomusicology and anthropology. By providing an extended review of the literature across various streams of inquiry, spanning ethnomusicology, anthropology and sound studies, the project challenges and moves beyond the long-lasting conceptual boundaries; it raises important theoretical questions, and makes a major contribution to the study of music and affect. It provides an insightful resource that encompasses many schools of thought, voices, themes, cross-references and an extensive bibliography for further inquiries. It departs from connecting and upgrading pre-existing research models, the project contributes to the development not just of music-related scholarship in Slovenia (national), Central and Eastern European (regional), but also in the wider disciplinary fields of ethnomusicology, anthropology, sensory and materiality studies (international). On the ethnographic level, the research will pay attention to the latest social, political and musical phenomena in the area of Central and Southeastern Europe. Due to the specific angle of combining theoretical and ethnographic approach, the project draws attention to important theoretical tendencies beyond “Western” approaches. Since most of theoretical work has remained focused on Western settings, project presents a valuable contribution to developing new knowledge and brings innovative and globally relevant results. Such a strong potential for international impact is already proved by the invitation to the project leader by the editors of the Theory in Ethnomusicology Series of Oxford University Press to contribute with a theoretically-oriented book on music and affective politics. As regards the research team, the project brings together established researchers from the two main research institutions, also involved in teaching activities. Therefore, in addition to its basic purpose to broaden and deepen knowledge and understanding of the subject with transnational implications, the project results will make a significant contribution to the developing of the curricula in ethnomusicology and anthropology for both undergraduate and graduate students.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno