Nalaganje ...
Mednarodni projekti vir: SICRIS

Developing statement analysis standards to fight CAE: A victim centered approach

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.07.00  Družboslovje  Kriminologija in socialno delo   
6.05.02  Humanistika  Jezikoslovje  Teoretično in uporabno jezikoslovje 
6.10.00  Humanistika  Filozofija   

Koda Veda Področje
S160  Družboslovje  Kriminologija 
S262  Družboslovje  Razvojna psihologija 
S264  Družboslovje  Uporabna in eksperimentalna psihologija 
H125  Humanistične vede  Filozofska antropologija 
H361  Humanistične vede  Nevrolingvistika 
Ključne besede
Sekundarna viktimizacija, travmatizacija, jezik, otroci, zločin
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  11798  dr. Zdravko Kobe  Humanistika  Vodja  2018 - 2020  217 
2.  37757  dr. Bara Kolenc  Filozofija  Raziskovalec  2020 - 2021  141 
3.  30660  dr. Gregor Kroupa  Filozofija  Raziskovalec  2019 - 2021  54 
4.  25580  dr. Jurij Simoniti  Filozofija  Raziskovalec  2019 - 2021  101 
5.  39042  dr. Goran Vraneševič  Filozofija  Raziskovalec  2019 - 2021  47 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0581  Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta  Ljubljana  1627058  97.992 
Povzetek
VERBUM SAT: Razvoj standardov forenzične analize izjav za boj proti zlorabi in izkoriščanju otrok: Pristop, osredotočen na žrtve, je ambiciozen, interdisciplinaren mednarodni projekt. Njegov glavni cilj je zagotoviti inovativen način spopadanja s sekundarno viktimizacijo otrok, ki so žrtve izkoriščanja in zlorabe, in sicer z zagotavljanjem nove metode za pridobivanje ustreznih forenzičnih dokazov ter usposobitvijo strokovnjakov na področju kriminalističnih preiskav za učinkovito uporabo takega orodja v vsakdanji praksi.
Pomen za razvoj znanosti
V zadnjem obdobju, zlasti po tem, ko je večina evropskih držav ratificirala Istanbulsko konvencijo1 , se je poudarek na izboljšanju preiskovalnih postopkov in zmogljivosti usmeril na področje kaznivih dejanj zoper ranljive skupine (ženske, otroke, invalide itd.), kot so spolno nasilje in nasilje na podlagi spola, zloraba in izkoriščanje otrok, nasilje v družini itd. Kot eno od glavnih vprašanj v zvezi z izboljšavami je zlasti priznana ustrezna obravnava in zaščita žrtev. Eden najpogostejših in najbolj kritičnih problemov v zvezi z obravnavo žrtev, ki ga je treba minimalizirati, je vprašanje sekundarne ali ponavljajoče se viktimizacije, ki se redno pojavlja med standardnimi kazenskimi postopki. Potreba po usmerjanju in preseganju tega izziva je poudarjena tudi v "direktivi EU o pravicah žrtev". V skladu z navedenim izhodiščem je bil razvit in se izvaja nov pristop pri zaslišanju otrok žrtev, ki temelji na imperativu, da je treba žrtev zaslišati le enkrat v celotnem postopku in ne večkrat, kar je pravilo v "tradicionalnih" postopkih. Namen projekta VERBUM_SAT je bil razviti metodologijo za forenzično analizo pisnih izjav in vzpostaviti standarde za primere zlorabe in izkoriščanja otrok (Child Abuse and Exploitation - CAE) na znanstveni, psiholingvistični podlagi. Metoda forenzične analize izjav (FSA) je zasnovana tako, da je "osredotočena na žrtev", kar pomeni, da v celoti izpolnjuje zgoraj opisane zahteve in poleg tega vključuje druge prednosti, ki so koristne za učinkovitost kazenskega postopka in varstvo človekovih pravic. S pridobitvijo izjave žrtve v pisni obliki na začetku postopka je žrtev zaščitena pred večkratnim zasliševanjem s strani različnih organov kazenskega pravosodja in drugih organov, vključenih v postopek, kar zmanjšuje tveganje sekundarne viktimizacije, tj. večkratne travmatizacije zaradi spominjanja in podoživljanja neprijetnega dogodka. Poleg navedenih prednosti, izvajanje te metodologije v sistemu kazenskega postopka, skupaj z ustrezno umestitvijo, prispeva k preprečevanju zlorab in izkoriščanju otrok in drugih povezanih kaznivih dejanj (npr. spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola - SGBV), saj odvrača storilce in lažne obtožence.
Pomen za razvoj Slovenije
VERBUM SAT je sledil razvoju sedanjih postopkov kazenskega pregona, sodnih postopkov in ureditev socialnih storitev, zlasti pa vse večji potrebi na teh področjih po vzpostavitvi pristopa, ki temelji na pravicah in dobrem počutju žrtev, obenem pa ohranja učinkovitost uveljavljenih dobrih praks. To še posebej velja za otroke, ki morajo razkriti dejanja zlorabe in izkoriščanja, kar pri njih pogosto povzroči nepotreben stres in zmedo. V zvezi s tem je projekt sledil ciljem in usmeritvam iz Evropske konvencije o uresničevanju otrokovih pravic ter direktiv 2011/93/EU, 2011/92/EU, 2011/93/EU in 2012/29/EU, ki so vse usmerjene v izboljšanje uveljavljenih praks, ki potencialno prispevajo k retravmatizaciji otrok. Cilji in usmeritve v času izvajanja projektnih aktivnosti v Sloveniji niso bili v celoti implementirani, zato so rezultati, aktivnosti in usposabljanja, ki jih je zagotovil projekt, še toliko bolj pomembni. Cilj projektnega dela je bil zato vzpostaviti usklajen prispevek k kazenskemu pregonu z razvojem ustreznega pristopa, osredotočenega na žrtve, ki lahko obravnava posebne potrebe in zagotavlja zaščito, ki jo potrebujejo otroci, žrtve zlorab in izkoriščanja. Projekt je predlagal temeljito neinvazivno metodo v obliki forenzične analize izjav, ki odpravlja potrebo po ponovnih razgovorih in srečanjih z otroki. Predmet preiskave bo sprva omejen na začetno izjavo, ki jo poda žrtev. S tem bodo žrtve lahko potencialno izključene iz celotnega postopka, saj bo zagotovljena objektivna tehnika za pridobitev ustreznih informacij, potrebnih za rešitev forenzičnih in pravnih postopkov. Za dosego teh ciljev so bile projektne dejavnosti usmerjene predvsem v izvajanje forenzične analize izjav (FSA) z usposabljanjem strokovnjakov organov pregona za to inovativno forenzično orodje, specializirano za boj proti CAE. Glavni cilji projekta so bili tako večplastni: - razvoj orodja za forenzično analizo izjav - razvoj forenzične metode in protokola za minimaliziranje sekundarne viktimizacije - usposabljanje strokovnjakov za kazenski pregon na področju FSA za prepoznavanje otrok, ki so žrtve zlorabe in izkoriščanja - spodbujanje dobrih praks in izmenjava izkušenj
Zgodovina ogledov
Priljubljeno