Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Izbor in priprava dosjeja potencialno nevrotoksične kemikalije z uporabo in-silico metod za namen izvajanja evropske kemijske zakonodaje REACH

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.04.02  Naravoslovje  Kemija  Strukturna kemija 

Koda Veda Področje
P351  Naravoslovno-matematične vede  Strukturna kemija 

Koda Veda Področje
1.04  Naravoslovne vede  Kemija 
Ključne besede
REACH, nevrotoksičnost, QSAR, navzkrižno branje, visokotonažne kemikalije, topila
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  39201  dr. Maša Kenda  Farmacija  Mladi raziskovalec  2019 - 2020  34 
2.  08519  dr. Marija Sollner Dolenc  Farmacija  Raziskovalec  2019 - 2020  659 
3.  29324  mag. Mark Stanojević  Kemija  Raziskovalec  2019 - 2020  12 
4.  15991  dr. Marjan Vračko - Grobelšek  Kemija  Vodja  2019 - 2020  271 
Organizacije (3)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  20.997 
2.  0787  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo  Ljubljana  1626973  17.180 
3.  3918  BiSafe, poslovno svetovanje d.o.o.  Ljubljana  8208034000  17 
Povzetek
Projekt je usmerjen v iskanje nevrotoksičnih spojin v skupini kemikalij, ki se uporabljajo v industriji v velikih količinah, z uporabo metod in silico. Razdeljen je v štiri glavne naloge: postavitev nabora kemikalij, ureditev njihovega toksikološkega profila, izbor kandidatov (enega do pet) s pregledom in primerjavo obstoječih podatkov in predstavitev dosjeja za izbranega kandidata. Pri prvi nalogi bomo pregledali podatkovne baze o nevrotoksičnih lastnostih, ki so jih zbrale različne inštitucije kot: ‘Environment Protection Agency’ (US EPA), OECD in Evropski agencija za kemikalije (ECHA) in izbrali nabor približno 1000 kemikalij. Pri drugi nalogi bomo za izbrane kemikalije ocenili nevrotoksičnost z ustreznimi QSAR modeli in naredili njihov in silico toksikološki profil. S pomočjo kemometrijskih metod (grupiranje) bomo določili nekaj potencialnih kandidatov. Za eno izbrano kemikalijo bomo pripravili dosje za za opredelitev snovi kot snovi, ki povzroča veliko zaskrbljenost (SVHC z ekvivalentnimi učinki) v skladu z Uredbo REACH, na podlagi katerega se bo snov lahko vključila na kandidatno listo snovi v skladu z Uredbo REACH oziroma se bo pripravil drug ukrep za zmanjševanje tveganja za zdravje človeka. Dodatni prispevek projekta bo ocena samih QSAR modelov, ki jo bomo dobili s primerjavo napovedanih in eksperimentalno določenih toksikoloških vrednosti.
Pomen za razvoj znanosti
Nevrotoksičnost je zelo pomembna toksikološka lastnost, ki je tudi zaradi vedno večjega števila nevrodegenerativnih bolezni, v centru raziskav. V projektu bomo podali sliko trenutnega stanja in silico metod za ocenjevanje nevrotoksičnosti, ter razvili nove nabore teh metod za čimboljšo napoved te toksikološke točke za spojine oz kemikalije.
Pomen za razvoj Slovenije
Predstavitev dosjeja ECHA-i je pomembno za gospodarstvo in družbo, ker izraža našo vpetost v EU in tudi vpliv na odločanje v organih EU. Rezultati predlaganega projekta bodo vplivali na kriterije uporabe spojin v različne namene in služili za pripravo prioritetne liste snovi, ki povzročajo veliko zaskrbljenost. Rezultati raziskovanj na tem področju bodo pripomogli k zavedanju o potencialnem tveganju zaradi izpostavljenosti izbranim skupinam snovi in njihovim presnovkom preko zraka, hrane, pijače in vode tako v laični kot strokovni javnosti. Na ta način bodo zelo pomembno pripomogli tudi k pripravi relevantnih smernic, direktiv in uredb na nacionalni, evropski in svetovni ravni, kar bo pomembno prispevalo k varovanju javnega zdravja.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Zgodovina ogledov
Priljubljeno