Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Moj SLOfit napovedovanje

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.10.01  Družboslovje  Šport  Kineziologija - pedagoški vidik (športna vzgoja, trening, motorično učenje) 

Koda Veda Področje
S273  Družboslovje  Telesna kultura, motorično učenje, šport 

Koda Veda Področje
3.03  Medicinske in zdravstvene vede  Zdravstvene vede 
Ključne besede
otroci, mladostniki, telesni fitnes, telesna zmogljivost, napovedovanje, telesni in gibalni razvoj, zdravstveno tveganje, zdravstvena korist, trend
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (11)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  51993  dr. Saša Đurić  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2019 - 2021  76 
2.  20405  dr. Gregor Jurak  Vzgoja in izobraževanje  Vodja  2019 - 2021  1.114 
3.  18704  dr. Marjeta Kovač  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2019 - 2021  1.494 
4.  53765  Jaka Kramaršič    Tehnični sodelavec  2019 - 2021  10 
5.  04957  dr. Bojan Leskošek  Šport  Raziskovalec  2019 - 2021  439 
6.  25597  dr. Neja Markelj  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2020 - 2021  59 
7.  33881  dr. Shawnda Morrison  Srce in ožilje  Raziskovalec  2020 - 2021  192 
8.  55318  Tjaša Ocvirk    Raziskovalec  2021  27 
9.  50017  dr. Vedrana Sember  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2019 - 2021  170 
10.  50428  dr. Maroje Sorić  Šport  Raziskovalec  2019 - 2021  148 
11.  22384  dr. Gregor Starc  Šport  Raziskovalec  2019 - 2021  765 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0587  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport  Ljubljana  1627040  19.184 
Povzetek
V zadnjih letih smo razvili aplikacijo Moj SLOfit, ki učiteljem, staršem, mladostnikom in zdravnikom daje povratno informacijo s primerjavo otrokovega telesnega in gibalnega razvoja glede na vrstnike ter zdravstveno ogroženostjo, ki izhaja iz rezultatov vsakoletnih meritev za Športnovzgojni karton (ŠVK), ki jih že več kot 30 let izvajajo vse slovenske osnovne in srednje šole. Namen projekta je nadgraditi navedeno aplikacijo z modulom za napovedovanje telesnega fitnesa posameznika, šole, lokalne skupnosti, regije in države, ter najpogostejših zdravstvenih tveganj v odrasli dobi, ki izhajajo iz tega. Modul bo namenjen različnim uporabniškim skupinam aplikacije Moj SLOfit.   Staršem, mladostnikom, učiteljem in zdravnikom bo modul na podlagi večletnih šolarjevih ŠVK podatkov omogočal napovedovanje telesnega fitnesa posameznega šolarja v zgodnji odrasli dobi (18 let) ter oceno njegovega zdravstvenega tveganja v odrasli dobi, ki izhaja iz tega. Poleg tega bo omogočal tudi simulacijo pričakovanega telesnega fitnesa posameznika in zdravstvene ogroženosti ob vpeljavi izbranih intervencij za zboljšanje telesnega fitnesa (npr. dodatnih ur športne vzgoje, skupnega poučevanja športnega pedagoga in razredne učiteljice, gibalno dejavni prihod v šolo). Vizualizacija napovedi bo preprosta, vendar izdelana tako, da bo nazorno prikazala predvideno zdravstveno ogroženost posameznika na osnovi dotedanjega telesnega in gibalnega razvoja, kakor tudi možno alternativo ob gibalni intervenciji. Učiteljem, kot posebni skupini uporabnikov, bo modul omogočal enake funkcionalnosti, le da na ravni posameznega oddelka, razreda in šole. S tem bomo učiteljem ponudili dodatno orodje za pripravo z znanstveno metodologijo pripravljenih strokovnih podlag za odločanje organov šole in lokalne skupnosti. Nacionalnemu administratorju bo modul omogočal že opisane funkcionalnosti, le da na ravneh lokalnih skupnosti, regij in države. S tem bo vzpostavljeno orodje, ki bo omogočalo snovalcem politik na teh ravneh napovedovanje trendov telesnega fitnesa šolajočih se otrok in pričakovanih učinkov intervencij nanj in pripadajočih zdravstveno tveganj. To bo prispevalo k znanstveno utemeljenim političnim odločitvam ter posledično racionaliziralo javna sredstva za zdravje. Za pripravo uporabniškega modula bomo predhodno znotraj projekta izvedli naslednje naloge: a) na podlagi analize različnih pristopov opredelili metodo upoštevanja biološke zrelosti otroka oz. mladostnika pri napovedovanju telesnega fitnesa; b) na podlagi pregleda izsledkov drugih raziskav o učinkih gibalnih intervencij in analizi učinkov izbranih intervencij za zboljšanje telesnega fitnesa v našem prostoru opredelili intervencije in ocenili njihove učinke, ki jih bomo uporabili v napovedovanju; c) na podlagi pregleda izsledkov kavzalnih študij opredelili zdravstvena tveganja, ki izhajajo iz telesnega fitnesa v otroštvu;  d) na podlagi analize prikazovanja podobnih podatkov razvili vizualizacijo napovedovanja.
Pomen za razvoj znanosti
Izdelava spletne napovedi, ki bi omogočila obogateno povratno informacijo učiteljem in zdravnikom, ne samo o preteklem trendu telesnega in gibalnega razvoja posameznega otroka, temveč tudi napovedovanju trenda z zdravstvenim tveganjem v prihodnosti, bo z jasnimi vizualizacijami podatkov zagotovila izjemne priložnosti za izboljšanje strokovne prakse v šolah in lokalnih zdravstvenih institucijah. Starši, učitelji in zdravniki bodo dobili še boljši vpogled v možna zdravstvena tveganja posameznih otrok in se bodo lahko odzvali na te izzive z uvedbo intervencijskih programov, katerih učinkovitost za posameznika bodo lahko preverili znotraj aplikacije. Hkrati bodo šole, lokalne skupnosti, regije in država dobili orodje za napovedovanje telesnega in gibalnega razvoja otrok določenega področja na osnovi preteklih trendov, kakor tudi možnih učinkov intervencij na izbrane populacije otrok in mladostnikov. Te informacije bodo omogočile veliko bolj učinkovito oblikovanje intervencij na ravni šol, občin in regij. Na znanstveni ravni bo projekt razvil model napovedovanja zdravstvenega tveganja v odrasli dobi na osnovi preteklega telesnega in gibalnega razvoja otroka ob upoštevanju njegove biološke zrelosti. Ta model bo razvit na osnovi bogatih podatkov na naši populaciji, kar bo pomenilo, da bodo lahko ocene omogočile natančnejšo klasifikacijo zdravstvenih tveganj slovenskih otrok, povezanih z nizko ravnjo telesnega fitnesa. Analiza učinkov intervencij za dvig telesnega fitnesa, ki bo upoštevala tudi nekatere okoljske dejavnike (npr. socialno ekonomski status okolja, ruralnost okolja in drugi izbrani podatki na ravni občin), pa bo omogočila natančnejše znanstvene analize zdravstvenih tveganj otrok in določanja vzročne odvisnosti različnih zdravstvenih in okoljskih dejavnikov, ki vplivajo na telesni in gibalni razvoj otrok.
Pomen za razvoj Slovenije
Neposredni namen projekta ni vezan na gospodarstvo, rezultati projekta pa lahko imajo močan posreden vpliv nanj. Individualno poročilo o telesnem in gibalnem razvoju ter napoved posameznikove njegove telesni zmogljivosti sta lahko zelo pomembna za delodajalca iz vidika delazmožnosti in produktivnosti delavca ter zavarovalnic iz vidika ocenjevanja zdravstvenega tveganja posameznika. Napovedi na ravni šol in občin so lahko uporabljena kot osnova lokalnih politik na področju javnega zdravja. Če bodo na osnovi teh politik implementirani ukrepi, ki bodo dvignili raven zdravja mladostnikov, to lahko pomeni bistveno zmanjšano obolevnost v odrasli dobi, manj odsotnosti z dela, večjo produktivnost, večje zadovoljstvo zaposlenih in posledično višjo kakovost opravljenega dela in večje dobičke.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2019, 2020
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2019, 2020
Zgodovina ogledov
Priljubljeno