Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Izhodišča za pripravo smernic za ravnanje v kriznih situacijah v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v Sloveniji

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.01.00  Družboslovje  Vzgoja in izobraževanje   

Koda Veda Področje
S285  Družboslovje  Socialna pedagogika 

Koda Veda Področje
5.03  Družbene vede  Izobraževanje 
Ključne besede
krizna situacija, vedenjske in čustvene motnje, nasilje, vzgojni zavod, pomoč
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (2)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  16083  dr. Mitja Krajnčan  Vzgoja in izobraževanje  Vodja  2019 - 2020  658 
2.  54156  dr. Katja Vrhunc Pfeifer  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2020  21 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  2158  Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta  Koper  1810014003  15.412 
Povzetek
V raziskovalnem projektu izdelave izhodišč za pripravo smernic za ravnanje v kriznih situacijah v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi motnjami v Sloveniji bomo pregledali relevantne primerljive dobre prakse iz tujine, naredili bomo oceno stanja v slovenskih vzgojnih zavodih, mladinskih domovih in stanovanjskih skupinah glede na specifične skupine otrok in mladostnikov, ki zahtevajo posebne, drugačne prijeme, analizirali njihove prakse in videnja, participatornost in motnje otrok in mladostnikov, da bi lahko izdelali izhodišča za pripravo smernic za ravnanje v kriznih situacijah. Usmerjeni bomo v celoten kontinuum od preventivnega delovanja, zgodnje detekcije do razpoznavanja in spoprijemanja z različnimi kriznimi situacijami oziroma vedenjskimi vzorci in motnjami: od avto do heteroagresije,  kompleksne, večplastne težave, psihiatrična obravnava otrok in njihove specifike v delu in intervencah vzgojnih zavodov, zasvojenosti. Z triangulacijo bomo pridobili dovolj informacij, katere bomo združili z ustreznimi viri in uspešnimi praksami doma in v tujini, za kvalitetno pripravo izhodišč.
Pomen za razvoj znanosti
Projekt Celostna obravnava otrok in mladostnikov z vedenjskimi in čustvenimi motnjami financirana s strani Evropskih socialnih skladov, kjer sen evaluator dveh pomembnih celostno zasnovanih strokovnih centrov, kaj je osnova tudi za novo zakonodajo, za družinska sodišča, 40 let brez raziskave tega področja, fleksibilnost kot možnost programov in možnost delovanja znotraj programov z omenjeno populacijo. Pomen za znanost je v izdelavi modela, smernic dela z izrazito zahtevno populacijo, kateri obstoječi sistem pomoči ni kos. Prav tako je za razvoj stroke izjemno pomemben že pregled vseh vedenjskih fenomenov in odklonov vedenjsko in čustveno motenih otrok in mladostnikov v zavodih, kar bo prispevalo k boljši diferenciaciji in metodično korektnim pristopom glede na specifičnost vsake grupacije posebej.
Pomen za razvoj Slovenije
Več kot bo otrok zgodnjo obravnavanih, večja je verjetnost, da bodo v svoji mladosti in odraslosti lahko opolnomočeni in živeli samostojno in družbeno prilagojeno življenje. Posledično to pomeni za realni sektor – gospodarstvo toliko manj izdatkov v državno blagajno.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2019
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati
Zgodovina ogledov
Priljubljeno