Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Primerjava izražanja genov v endometriju v času vgnezditvenega okna pri debelih ženskah s sindromom policističnih jajčnikov pred in po hujšanju z zdravili ali s spremembo življenjskega sloga

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.05.00  Medicina  Reprodukcija človeka   

Koda Veda Področje
B000  Biomedicinske vede   

Koda Veda Področje
3.02  Medicinske in zdravstvene vede  Klinična medicina 
Ključne besede
Debelost, receptivnost enodmetrija, biooznačevalci, hujšanje, sindrom policističnih jajčnikov
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  33343  dr. Tanja Burnik Papler  Reprodukcija človeka  Vodja  2019 - 2021  54 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0312  Univerzitetni klinični center Ljubljana  Ljubljana  5057272000  77.465 
Povzetek
Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je najpogostejša endokrinološka bolezen v reproduktivnem obdobju, ki jo spremljajo različno izražene reproduktivne in metabolne motnje. Pogosto je PCOS pridružena debelost. Bolnice s PCOS in debelostjo v nižje odstotku zanosijo spontano ter v postopkih zunajtelesne oploditve (ZTO), imajo večjo pojavnost spontanih splavov, zapletov med nosečnostjo in nižjo stopnjo živorojenih otrok. Osnovni vzroki za zmanjšano plodnost so anovulacijski menstrualni ciklusi, slabša kakovost jajčnih celic in zmanjšana receptivnost endometrija. Dokazano je, da celo blago znižanje telesne mase pri PCOS bolnicah z debelostjo izboljša hormonski profil, cikličnost menstruacij in plodnost, zato je izguba telesne mase izborna metoda zdravljenja neplodnosti pri bolnicah s PCOS. Ključen korak reproduktivnega procesa pri večini vrst predstavlja vgnezditev zarodka. Za uspešno vgnezdenje zarodka poleg kakovostnega zarodka potrebujemo ustrezno receptiven endometrij ter sinhroni dialog med njima v času vgnezditvenega okna. Dokazano je, da je izražanje genov v endometriju žensk s povečanim indeksom telesne mase (ITM) v času vgenzditvenega okna drugačno v primerjavi z normalno težkimi ženskami, še posebej, če je debelosti pridružena še neplodnost. Med različno izraženimi geni so tudi tisti, ki jih povezujejo z uspešno vgnezditvijo zarodka. Znano je tudi, da se izražanje genov za estrogenski in androgenski receptor v endometriju prekomerno težkih žensk s PCOS razlikuje pred in po izgubi telesne teže. Namen predlaganega projekta je z analizo transkriptoma endometrija pridboljenega včasu vgnezditvenega okna ugotoviti, ali obstajajo biooznačevalci, ki bi napovedali uspešno vgnezditev zarodka v postopkih ZTO. Poleg tega želimo ugotoviti, kako se spremenita transkriptom endometrija neplodnih žensk s PCOS in ITM ) 30 kg/m2, ki so izgubile telesno težo z zdravili ali s kombinacijo diete in telesne vadbe. Rezultate bomo primerjali s transkriptomom endometrija žensk z normalnim ITM (18.5 – 24.9 kg/m2), ki bodo v postopku ZTO zanosile. Tako bomo določili, kateri izmed obeh načinov hujšanja privede do bolj fiziološkega stanja endometrija na molekularnem nivoju.
Pomen za razvoj znanosti
Analiza izražanja genov v endometriju pred in po izgubi telesne teže nam bo omogočila bolje razumeti mehanizme za nižjo uspešnost postopkov ZTO pri debelih ženskah s PCOS. Prav tako se bo z znižanjem telesne teže zmanjšala pojavnost z nosečnostjo povezanih in porodniških zapletov ter maternalna in neonatalna obolevnost in umrljivost, kar ima pomemben gospodarski učinek v smislu nižje porabe finančnih sredstev za zdravljenje zapletov nosečnosti in nižjo potrebo po intenzivni terapiji teh novorojenčkov. Odkritje biooznačevalcev receptivnosti endometrija bi nam v postopkih ZTO in tako v vsakodnevni omogočilo določitev optimalnega časa za prenos zarodka za vsako posamezno bolnico. Na ta način bi izvajali posameznicam prilagojene postopke ZTO, v katerih bi izboljšali stopnjo nosečnosti. Zato bi se zmanjšalo število potrebnih postopkov ZTO potrebnih za rojstvo otroka. To pa bi obenem pomenilo tudi manjše psihofizično breme, ki ga postopki ZTO predstavljajo za ženske in njihove partnerje. Znižalo bi se tudi finančno breme za zavarovalnico, saj je 6 postopkov ZTO v Sloveniji v celoti krito s strani zdravstvenega zavarovanja. Predlagana raziskava predstavlja originalen doprinos v reproduktivni medicini, saj obstaja velika možnost, da bodo pridobljeni rezultati lahko uporabljani v vsakodnevni klinični praksi.
Pomen za razvoj Slovenije
Analysis of endometrial gene expression before and after weight reduction will help us better understand mechanisms of lower IVF success rates in obese PCOS women. Discovery of biomarkers of endometrial receptivity / WOI would enable us to use them in everyday clinical practice for determination of optimal timing of embryo transfer in each individual patient. The use of biomarkers would lower the number of IVF cycles needed to achieve birth of a child. This would lower financial burden on public healthcare system as six IVF cycles in Slovenia are fully reimbursed by health insurance. It would also lower psychophysical burden of infertile women and couples. Body weight reduction in obese PCOS women will lower the incidence of obstetric and pregnancy associated complications, maternal and neonatal morbidity and mortality. This will importantly reduce the financial burden of treatment of pregnancy associated complications and lower the need for neonatal intensive care. The proposed research project represents an original benefit to reproductive medicine as there is a great chance that the results of the study will be used in everyday clinical practice.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno