Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Rastoča baza pravorečnih težav

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.05.01  Humanistika  Jezikoslovje  Raziskovanje posameznih jezikov 

Koda Veda Področje
H350  Humanistične vede  Jezikoslovje 

Koda Veda Področje
6.02  Humanistične vede  Jeziki in književnost 
Ključne besede
naglasno mesto, pravorečje, govorjeni knjižni jezik, metoda anketiranja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  34592  dr. Tanja Mirtič  Jezikoslovje  Vodja  2019 - 2022  96 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.991 
Povzetek
Projekt si za cilj postavlja osnovanje rastoče baze pravorečnih težav sodobnega slovenskega knjižnega jezika in oblikovanje njenega prvega dela, tj. zbirke, ki bo obravnavala naglasnomestno problematiko sodobnega knjižnega jezika. Gre za prvi celostni sistematični sinhroni opis naglaševanja v sodobni knjižni slovenščini, ki bo pomembno razširil védenje o naglasnomestni dinamiki sodobnega knjižnega jezika. Delovni proces bo večplasten in metodološko raznovrsten, pri čemer si za cilj postavljamo realen opis naglasnomestne problematike. Delo bo potekalo predvidoma v šestih delovnih sklopih. Z analizo in interpretacijo že obstoječih raziskav, usmerjenimi poizvedbami med jezikovnimi uporabniki, ki se poklicno ukvarjajo z govorjenim knjižnim jezikom, anketnimi raziskavami in množičenjem bomo identificirali nove naglasnomestne problemske sklope, ugotavljali potrebe jezikovne skupnosti in kolektivni jezikovni čut govorcev slovenskega jezika. Iz na novo pridobljenih podatkov, ki jih bomo natančno analizirali, ovrednotili in interpretirali, bomo skušali izluščiti pravila sodobnega slovenskega naglaševanja, ki izhajajo iz jezika samega, kar bo vplivalo tudi na razvoj jezikovnotehnoloških orodij in aplikacij. Rastoča baza pravorečnih težav slovenskega jezika predstavlja v slovenskem prostoru noviteto, saj slovenski jezik kljub številnim odprtim pravorečno-glasoslovnim problemom še nima baze, ki bi se že izhodiščno zamejila na pravorečno problematično leksiko. Noviteto v slovenskem jezikoslovju predstavlja tudi zbirka naglasnomestnih težav slovenskega jezika, saj taka zbirka za slovenski jezik še ni bila izdelana.
Pomen za razvoj znanosti
Predlagana baza pravorečnih težav in iz nje izhajajoča zbirka naglasnomestnih težav sodobnega slovenskega jezika pomenita pomemben doprinos k pravorečni stroki in obenem tudi začetek kontinuirane skrbi za govorjeni knjižni jezik, ki lahko v prihodnosti rezultira v pravorečni priročnik, ki ga govorci slovenščine zelo potrebujejo. Izsledki raziskav bodo spodbudili nadaljnje jezikoslovne raziskave, nova spoznanja bodo olajšala in osmislila raziskave drugih pojavnih oblik govorjene slovenščine, sistematičen prikaz sinhrone dinamike naglaševanje pa pomeni tudi pomembno gradivo za diahrone raziskave slovenskega jezika.
Pomen za razvoj Slovenije
Izsledki projekta bodo splošno relevantni, saj bodo vplivali na vsa področja, kjer se (dnevno) uporablja govorjeni knjižni jezik, poleg tega pa bodo na novo pridobljeni podatki neposredno uporabni tudi pri pedagoškem in leksikografskem delu. Rastoča baza pravorečnih težav bo omogočala za sodobno informacijsko družbo pomembno usklajevanje aktivnosti na področju govornih tehnologij z aktivnostmi na področju raziskovanja jezika. Izsledki navedenih raziskav bodo prispevali tudi k razvoju nehumanističnih raziskovalnih ved in oblikovanju večjezične informacijske družbe, saj bodo neposredno uporabni pri nadgradnji in razvoju različnih jezikovnotehnoloških orodij in aplikacij.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Vmesno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Vmesno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno