Loading...
Projekti / Programi vir: ARRS

Tribologija

Obdobja
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.11.02  Tehnika  Konstruiranje  Specialna konstrukcijska znanja 
2.04.00  Tehnika  Materiali   

Koda Veda Področje
2.03  Tehniške in tehnološke vede  Mehanika 
2.05  Tehniške in tehnološke vede  Materiali 
Ključne besede
Tribologija, trenje, obraba, mazanje, nanotribologija, nanotehnologija, površinski inženiring, prevleka, DLC, polimer, nanodelec, kontakt, površina, mejnih film, omočljivost, mazivo, olje, EHD, aditiv, tribokemija, "zeleno" mazanje, hidravlika, tehnična diagnostika, konstruiranje
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Upoš. tč.
2.203,89
A''
472,83
A'
1.552,62
A1/2
1.592,9
CI10
3.813
CImax
225
h10
34
A1
6,32
A3
10
Podatki za zadnjih 5 let (citati za zadnjih 10 let) na dan 03. december 2022; A3 za obdobje 2016-2020
Podatki za razpise ARRS ( 04.04.2019 - Programski razpis , arhiv )
Baza Povezani zapisi Citati Čisti citati Povprečje čistih citatov
WoS  154  4.282  3.711  24,1 
Scopus  178  5.008  4.355  24,47 
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  14556  dr. Mitjan Kalin  Konstruiranje  Vodja projekta/programa  2022  1.038 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0782  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo  Ljubljana  1627031  27.549 
Povzetek
Programska skupina Tribologija je zavezana neprekinjenemu napredovanju znanstvene odličnosti, nadaljnji mednarodni rasti, izboljševanju ključnih kompetenc raziskovalnega kadra, še tesnejšemu sodelovanju z industrijo in močno osredotočena na vplivne raziskave, ki služijo potrebam družbe: ekonomsko, okoljsko in družbeno. Od svoje ustanovitve je bila programska skupina Tribologija vsakič ocenjena z najvišjimi ocenami, v zadnjem ocenjevanju pa se je uvrstila celo med najboljše 2,3% raziskovalnih skupin v Sloveniji (7/299). To nam daje močno podlago in nas navdaja z zaupanjem, da bomo ambiciozne cilje dosegali tudi v prihodnosti. Skupina se trudi razvijati trajnostne, energijsko učinkovite, trajne in visokotehnološke, inovativne kontakte za strojne dele, ki so hkrati "zeleni" in lahko obratujejo z visoko učinkovitostjo tudi v vedno bolj zahtevnih pogojih. Za doseganje teh ciljev bomo delovali na štirih medsebojno povezanih področjih, ki segajo od atomskega in molekularnega, do inženiringa na makro skali na nivoju strojnih delov in dlje, do diagnosticiranja in napovedovanja obratovanja industrijskih sistemov za preprečitev odpovedi in okvar. Tako lahko izkoristimo uvid v znanstvene detajle na nano nivoju za snovanje učinkovitih in trajnih realističnih komponent z izboljšano življenjsko dobo. Skupina bo nadaljevala z delom na istih področjih z novimi, jasno zastavljenimi raziskovalnimi usmeritvami v smeri celostnega razumevanja kontaktnih pojavov in posledično boljših sposobnosti snovanja prilagojenih triboloških kontaktov za zagotavljanje zahtevane učinkovitosti v industrijskih aplikacijah. Ekipa tehničnih sodelavcev, mladih, interdisciplinarnih doktorskih študentov, post-doktorskih raziskovalcev in 3 profesorjev, med njimi 2 mlajša, se raziskovalnih aktivnosti loteva s hitrim tempom in entuziazmom. Uporaba razumevanja na nano nivoju in usmerjenost k reševanju industrijskih problemov s poudarkom na zeleni transformaciji, vplivu na gospodarstvo in družbo sta postali glavni cilj in vodilo trenutne ekipe programske skupine. Čeprav smo na nekaterih področjih že prepoznani kot pionirji in narekujemo trende, se bomo še naprej učili od najboljših na drugih področjih in nadgrajevali znanost in tehnologijo preko meja trenutnega stanja tehnike. Najbolj obetavne raziskovalne teme v naslednjem obdobju bodo: snovanje mejnih stikov, nano-mehanska-kemija, zelene mazalne tehnologije (nanodelci, kvantne točke, submikronski adsorpcijski mehanizmi, organski aditivi), inovativen kontaktni inženiring, modeliranje realne kontaktne površine s submikronsko natančnostjo, zelene rešitve v vodni hidravliki ter preprečevanje odpovedi in doseganje čim daljše življenjske dobe za maksimalni pozitiven vpliv na okolje in gospodarstvo. Sodelovanje z industrijo, prostovoljne poklicne aktivnosti in mednarodno orientirana izobrazba ob naši vodilni vlogi pri skupnih evropskih študijskih programih, ki skupaj pomembno prispevajo k družbi, bodo še naprej naša prioriteta.
Pomen za razvoj znanosti
o Študija interakcij med površino in tekočino v režimu popolnega mazalnega filma bo razširila naše sedanje raziskave in izboljšala obstoječi model korelacije na univerzalni model interakcije površina-tekočina in adsorpcija, ki bo zajemal široko področje kontaktnih pogojev in omogočil oblikovanje optimalnega mejnega stika površina-tekočina za zahtevane kontaktne pogoje v določeni aplikaciji. o Za nadaljevanje raziskav mehanizmov adsorpcije naprednejših, vendar zelenih, aditivov na inženirskih površinah, bomo uporabili edinstven namenski tribometer, ki ga bomo namestili na nevtronski reflektometer za in-situ sub-nanometrsko ločljivostno raziskavo adsorpcije pri sočasnih triboloških pogojih. To nam bo dalo nove ugotovitve o kinetiki rasti naprednejših mejnih filmov in njihovih fizikalnih lastnosti, torej gostoti in debelini. o Izkoristili bomo nov nano-mehansko-kemijski koncept mejnih filmov za korelacijo njihovih fizikalnih lastnosti na nano-skali z nano-mehansko-kemijskim odzivom in njihovim tornim delovanjem na makro skali. Na ta način bomo potrdili novo napredno tehnologijo zelenega mazanja z analizami na zelo različnih nivojih in vzpostavili povezavo od nano skale do makro skale. o Med drugimi novimi zelenimi strategijami mazanja bomo uporabili in dodatno izboljšali tehnologijo najbolj učinkovitih nanodelcev kot mazalnih sredstev v oljih. Raziskave na tem področju predstavljajo povezavo med nanotehnologijo in nano tribologijo do makroskopskih rešitev v strojništvu. o Osredotočili se bomo na napredne površinske prevleke za aplikacije v zahtevnih okoljih. Ti predstavljajo izdelke z visoko dodano vrednostjo in zagotavljajo rešitve za manj obrabe, manj vzdrževanja in manjšo porabo energije, kar prispeva k globalnemu trajnostnemu življenju. Preučili bomo neodkrite mehanizme trenja, adhezije, obrabe in nastanka prenosnih mejnih filmov, ki ostajajo svetovni znanstveni in tehnološki problem. o Študije realnega kontaktne površine bodo zagotovile zanesljive dokaze v visoki ločljivosti o realni kontaktni površini v odvisnosti od relevantnih površinskih lastnosti, kar nam bo omogočilo razvoj naprednega in točnega modela. Še več, uspeh pri nadgradnji teh ugotovitev tudi za drsne kontakte, bi bil svojevrsten dosežek pri konstruiranju kontaktov in tribologiji. o V hidravličnih študijah moči bomo nadaljevali z izboljšanjem vodnih hidravličnih komponent in na ta način določali trende sodobne znanosti do okolju prijazne tehnologije. Dodatno pa bo napredek pri razumevanju dolgotrajnega delovanja in nastanku modela, ki povezuje stopnjo čistoči olja z napovedjo življenjske dobe komponent, še eden od pomembnih znanstvenih in tehnoloških prebojev. o Na koncu si bomo prizadevali premostiti vrzel v razumevanju površinske znanosti, triboloških mehanizmov in izvorov okvar, ki jih imamo na laboratorijskem nivoju, na raven industrije, kjer to znanje danes izrazito manjka.
Pomen za razvoj Slovenije
o Skoraj 25% celotne energije, proizvedene po vsem svetu, se porabi za premagovanje trenja. Cilj naših programskih dejavnosti je zmanjšati trenje v vseh pogledih, kar ima očitno potencial za velik gospodarski vpliv. o Večina mehanskih sistemov je mazanih, 80% teh je (E)HD kontaktov, kjer načrtujemo razvoj novega modela površinskega inženirstva in aditivne tehnologije s pomembnim zmanjševanjem trenja. o Poleg tega se zaradi stroškov, povezanih s tribologijo, izgubi 1-5% BDP vsake države. Naše dejavnosti bodo zmanjšale obrabo, vzdrževanje in izpad strojev ter podaljšale življenjsko dobo komponent, kar bo vplivalo na ekonomičnost. o Naše delo je usklajeno s Kyotskim protokolom / Pariško deklaracijo in zakonodajo EC o okoljskih emisijah in vpliva na vse industrijske sektorje. Očitno je, da onesnaženje z emisijami toplogrednih plinov in nevarnimi snovmi izjemno vpliva na globalno segrevanje, podnebne spremembe, zdravje in s tem vse družbene sisteme. o Zmanjšanje trenja znatno izboljša učinkovitost porabe goriva in prispeva k ohranjanju zalog olja. Poleg tega s tem zmanjšuje tudi emisije CO2. o Z raziskavami in razvojem naprednih površin z nizkim trenjem in zaščito pred obrabo se bo zmanjšala uporaba običajno uporabljenega jekla in litega železa, ki sta kovini z omejenimi viri, zato bo prispeval k ohranjanju surovin. o Vsi novi sistemi, ki se trenutno razvijajo in raziskujejo, bodo prinesli pomembne novosti na različnih področjih, ki imajo ogromen potencial na trgih in v aplikacijah. To bo pomembno vplivalo na konkurenčno prednost sodelujočih industrijskih partnerjev in družbeni vpliv v Sloveniji. o Kot je razvidno, je načrt programske skupine širok z vidika družbenih, okoljskih in ekonomskih vplivov. Najpomembnejše socialno-ekonomske koristi lahko povzamemo kot: a) zmanjšanje izgub energije in onesnaževanja; b) zmanjšanje obrabe in s tem surovin in drugih virov; c) večja zanesljivost, kakovost in trajnost mehanskih sistemov; d) večja produktivnost e ) dolgoročna konkurenčnost in rast, stabilnost zaposlitve f) zmanjšano vzdrževanje in povečan življenjski cikel strojev g) zmanjšane celotne emisije življenjskega cikla h) visokokakovostni izdelki in nove napredne tehnologije, i) zadovoljstvo kupcev.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno