Nalaganje ...
Mednarodni projekti vir: SICRIS

Innovative Toolbox empowering effective CAP governance towards EU ambitions

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
4.03.08  Biotehnika  Rastlinska produkcija in predelava  Ekonomika agroživilstva in razvoj podeželja 

Koda Veda Področje
S187  Družboslovje  Ekonomika kmetijstva 
Ključne besede
Skupna kmetijska politika, strateško načrtovanje, monitoring, metode, orodja
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10890  dr. Emil Erjavec  Rastlinska produkcija in predelava  Vodja  2023 - 2024 
2.  38944  Ilona Rac  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2024 
3.  50530  dr. Tanja Šumrada  Rastlinska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2024 
4.  29649  dr. Jaka Žgajnar  Živalska produkcija in predelava  Raziskovalec  2023 - 2024 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0481  Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta  Ljubljana  1626914  11 
Povzetek
Raziskovalni projekt Toolbox4CAP si prizadeva zagotoviti inovativen in prilagodljiv nabor metod in orodij, ki temeljijo na skladni kombinaciji kvantitativnih in kvalitativnih rešitev ter operativne zmogljivosti za podporo oblikovalcem politik pri upravljanju Skupne kmetijske politike (SKP) v smeri zelenega prehoda. Novi model izvajanja SKP, vzpostavljen v Uredbi EU 2115/2021, vključuje pomembne spremembe v upravljanju skupne kmetijske politike (SKP) z uvedbo strateških načrtov in novih zahtev glede spremljanja, pregleda in vrednotenja politike. Pričakuje se, da bo SKP znatno prispevala k ambicijam zelenega dogovora, saj bo zagotovila doseganje ciljev glede trajnosti in odpornosti za agroživilske sisteme EU. Inovativni modeli upravljanja so bistveni za omogočanje oblikovanja politik, ki temeljijo na dejstvih in rezultatih, za zagotavljanje najboljših rešitev za olajšanje zelenega prehoda. Tools4CAP bo (1) podpiral izvajanje nacionalnih strateških načrtov 2023–2027 in (2) postavil temelje za dobro pripravo strateških načrtov po letu 2027. V skladu s tem Tools4CAP vzpostavlja okvir prožnega in participativno usklajevanega delovanja, namenjenega spodbujanju učenja, procesov izmenjave in sprejemanja inovativnih rešitev in dobrih praks za oblikovanje, spremljanje in vrednotenje strateških načrtov SKP. Metode in orodja Tools4CAP bodo pokrivala tri ključna področja: (1) orodja za kvantitativno modeliranje za predhodna in naknadna vrednotenja, (2) orodja za participativno in večupravno odločanje ter (3) nove rešitve za podatke in spremljanje. Projekt bo zagotovil celovit seznam metod in orodij, ki se uporabljajo v 27 državah članicah, metodološke smernice za inovativne rešitve in priročnik dobrih praks. Rezultati bodo vključeni v komplet orodij za krepitev zmogljivosti, namenjen izboljšanju vmesnikov med znanostjo in politiko. Tools4CAP uporablja platformo za vključevanje zainteresiranih strani za spodbujanje prilagajanja inovativnih metod in orodij od spodaj navzgor. Vzpostavljen bo način repliciranja rešitev (Replication Lab), da bi prikazala njihovo uporabo v 10 državah članicah in spodbudila njihovo uporabo v EU-27. V okviru projekta bo vzpostavljeno tudi vozlišče za krepitev zmogljivosti, ki bo končnim uporabnikom (ministrstvom, upravnim organom, plačilnim agencijam, drugim deležnikom) pomagalo okrepiti njihovo zmogljivost za uporabo inovativnih orodij, vključno z modeli, ki jih uporablja Evropska komisija.
Pomen za razvoj znanosti
Projekt Tools4CAP ne bo razvijal novih rešitev, ampak bo obstoječe prilagodil za potrebe strateškega načrtovanja v državah članicah. Ob tem bo prišlo do prilagoditev metod in pristop, ki bodo omogočile iskanje odgovorov za načrtovalce strateških načrtov, kar lahko vodi tudi do novega razvojnega znanja. Znanstveni pomen je predvsem v preizkusu uveljavljenih modelov, kvalitativnih pristopov in novih podatkovnih virov za neposredno uporabo pri strateškem odločanju.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt Tools4CAP bo okrepil vlogo znanosti na področju strateškega načrtovanja evropske Skupne kmetijske politike. Odločevalci na ravni držav članic Evropske unije bodo imeli neposredno podporo pri načrtovanju politike, ki bo zaradi tega dosegala boljše rezultate, bolj učinkovita in bo utemeljena na dejstvih. Raziskovalna skupina iz Univerze v Ljubljani bo testirala rešitve tudi v Sloveniji (ena od dveh državah, kjer bo prišlo do integralnega testiranja), kar bo neposredno pripeljalo do boljšega strateškega načrtovanja. Resorno ministrstvo in deležniki kmetijstva bodo opredelili svoje potrebe in s tem neposredno vplivali, da bo podpora odločanju okrepljena. Projekt bo s tem tudi dvignil kapacitete za strateško načrtovanje kmetijske politike v Sloveniji.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno