Nalaganje ...
Mednarodni projekti vir: SICRIS

Boomering - Briser les infox par l'esprit d'auto-critique

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.01.00  Družboslovje  Vzgoja in izobraževanje   

Koda Veda Področje
H000  Humanistične vede   
S000  Družboslovje   
Ključne besede
Mladi, starši, mladinski delavci, kritična in medijska pismenost
Raziskovalci (3)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  50823  Nejc Bobovnik  Geografija  Raziskovalec  2020 - 2023  106 
2.  38009  dr. Katja Jeznik  Družboslovje  Vodja  2020 - 2023  119 
3.  11799  dr. Marko Krevs  Geografija  Raziskovalec  2020 - 2023  445 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0581  Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta  Ljubljana  1627058  98.008 
Povzetek
Projekt Boomering ni pobuda za preverjanje ali razkrivanje dejstev, temveč nabor izobraževalnih orodij: Zgodbe z zemljevidi oz. StoryMaps, pogovrni robot Talos, Pareidolia in brezplačni spletni tečaj usposabljanja MOOC. Orodja so namenjena mladimi, starimi od 12 do 19 let, njihovim staršem in mladinskim delavcem, ki se srečujejo s to starostno skupino mladih. Orodja omogočajo samostojno raziskovanje ali pa voden pogovor z mladimi o digitalnih vprašanjih, internetu in lažnih informacijah.
Pomen za razvoj znanosti
Projekt Boomering – zbirka orodij za medijsko izobraževanje in kritično mišljenje je z vidika razvoja znanosti pomemben zato, ker se ukvarja z raziskovanjem zelo aktualnega področja soočanja z zavajajočimi novicami in lažnimi informacijami. Čeprav smo bili temu izpostavljeni skozi celotno zgodovino, digitalizacija vsakdanjega življenja le še povečuje frekventnost pojavnosti takšnih novic in informacij. Izpostavljeni so jim posamezniki in skupne v vseh življenjskih obdobjih, tudi mladi, zato je ključnega pomembna, da oblikujemo orodja in strategije za njihovo prepoznavanje. Orodja, ki so bila oblikovana v sklopu projekta, na osnovi znanstvenih spoznanj s področja pedagogike in didaktike, podprejo starše, pedagoške in mladinske delavce pri vodenih pogovorih in raziskovanju zavajajočih novic in lažnih informacij z mladimi. Orodja pa so namenjena tudi individualnemu raziskovanju in učenju. Njihov glavni cilj je spodbujanje kritične in medijske pismenosti med mladimi. Gre za pomembni dimenziji pismenosti v sodobni družbi, ki jo opredeljujejo globalizacija, razdrobljenost, hitre spremembe ter različne krize (zdravstvene, okolijske in podobno). Nujno je, da poleg tradicionalnega znanja, spretnosti in veščin, ki jih mladi pridobivajo skozi vzgojno-izobraževalni sistem, spodbujamo tudi kritično in medijsko pismenost mladih, ki pa se ne pridiva le skozi formalni šolski sistem, ampak tudi vsakodnevno.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt Boomering – zbirka orodij za medijsko izobraževanje in kritično mišljenje je z vidika razvoja Slovenije pomemben zato, ker so bila v okviru projekta oblikovana štiri pedagoško didaktična orodja za spodbujanje kritične in medijske pismenosti med mladimi, pa tudi tistimi, ki se dnevno srečujejo z njimi, starši, učitelji in mladinski delavci. Orodja so namenjena tako vodenemu učenju, kot tudi samoučenju. Vsa štiri orodja so na projektni spletni strani dosegljiva v petih jezikih, poleg slovenskega, še v angleškem, francoskem, italijanskem in španskem jeziku. Pri pripravi orodij so sodelovali različni mednarodni strokovnjaki, tako iz nevladnih organizacij kot iz akademskega sveta, kar daje še večjo potrditev, da so vsebine, s katerimi se lahko skozi orodja rokujejo mladi oz. starši, učitelji in mladinski delavci, na visoki kakovosti ravni. V skupu vzgojno-izobraževalnega dela se lahko orodja uporablja pri različnih predmetnih področjih, raznojezičnost orodij pa nudi tudi potencial na področju učenja tujih jezikov.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno