Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Civilno primerjalno pravo

Obdobja
01. januar 1999 - 30. april 2002
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.05.00  Družboslovje  Pravo   

Koda Veda Področje
S130  Družboslovje  Civilno pravo: osebe, družina, poročne pogodbe, nasledstva, darila, posesti, obveze, garancije 
S144  Družboslovje  Gospodarsko in trgovinsko pravo 
S114  Družboslovje  Primerjalno pravo 
Ključne besede
CIVILNO PRAVO, PRIMERJALNO PRAVO, OBLIGACIJSKO PRAVO, PRAVO GOSPODARSKIH SUBJEKTOV, MEDNARODNO ZASEBNO PRAVO, VREDNOSTNI PAPIRJI, JAVNA NAROČILA, EVROPSKO PRAVO, ZAVAROVALNO PRAVO
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  03436  dr. Miroslava Geč-Korošec  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  419 
2.  19069  dr. Tomaž Keresteš  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  270 
3.  15692  dr. Suzana Kraljić  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  793 
4.  21564  dr. Rok Lampe  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  340 
5.  13039  dr. Vesna Rijavec  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  750 
6.  09152  dr. Ludvik Toplak  Družboslovje  Raziskovalec  2001 - 2002  340 
7.  18739  dr. Matjaž Tratnik  Družboslovje  Vodja  2001 - 2002  720 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0592  Univerza v Mariboru, Pravna fakulteta  Maribor  5089638015  10.932 
Povzetek
Raziskovalni program raziskovalne skupine je usmerjen na predmetna področja prava, ki jih strokovno obvladujejo posamezni sodelavci v skupini. Program je usmerjen k različni aktualni problematiki, ki se v pravu na teh področjih pojavlja in problematična strokovna vprašanja primerja z drugimi pravnimi redi. Pri izbiri raziskovalnega programa se ravna po prioritetni listi področij na eni strani in pomembnosti obstoječe problematike v danem trenutku. Kriterij je tudi pravna ureditev de lege ferenda in cilji internih in eksternih družbeno-ekonomskih odnosov. Tako raziskovalni program konkretno posega na: pravo okolja, človekove pravice, pravo otrok, družinska razmerja, istospolni partnerji, trgovanje z nepremičninami, upravljanje z nepremičninami, ureditev sistema notarjev, ureditev zemljiške knjige, itd.Program je prav tako usmerjen na upravljalsko strukturo delniških družb; opredeljevale se bodo strokovne podlage za modele statusno pravnega preoblikovanja in dograjevanja novih pravno organizacijskih oblik ter kapitalskega in pogodbenega povezovanja gospodarskih družb. Nakazovale se bodo smeri dograjevanja prava družb, zakona o gospodarskih družbah in drugih predpisov, ki morajo biti usklajeni z materialnim pravom družb, kot so registrsko pravo, insolvenčno pravo, pravo trga vrednostnih papirjev, delovno-industrijsko pravo ter bilančno-finančno računovodsko pravo. Posledice postprivatizacijskega obdobja so v Sloveniji že privedle do razmaha v trgovanju z delnicami, novejše izkušnje pa so pokazale, da je potrebno obstoječo zakonodajo s področja statusnega prava ter prava vrednostnih papirjev po eni strani dograjevati z novimi pravnimi rešitvami , po drugi strani pa z ustreznimi normativnimi posegi slediti harmonizacijskim procesom Evropske unije.
Pomen za razvoj znanosti
Pomen raziskovalnega programa je v poenotenem urejanju različnih pravnih razmerij, zagotavljanju večje pravne varnosti posameznikov in večji transparentnosti pravnih vprašanj in s temi povezane pravice posameznikov. V širšem smislu pa je cilj zasledovati enotno evropsko ureditev (harmonizacija in unifikacija) in zagotoviti nediskriminatorne svoboščine prostega evrospkega trga tudi v RS.
Pomen za razvoj Slovenije
Proces približevanja Slovenije Evropski uniji je nujno povezan s prilagajanjem slovenske zakonodaje predpisom, ki veljajo za vse članice Evropske unije, zato so nujni harmonizacijski in unifikacijski procesi, ki se lahko vršijo le preko dobro zasnovanih primerjalnih študij, ki se bodo vršile v okviru raziskovalnega programa. V Sloveniji se že zastavlja vprašanje, zlasti v posledici velikih aktivnosti EU, ali je naša zakonodaja usklajena v zadostni meri s trenutnimi trendi v Evropski uniji. Zlasti na gospodarskem področju je pri nas, v postprivatizacijskem obdobju, po petih letih uporabe zakona o gospodarskih družbah pomembno ugotoviti ali je naša korporacijska zakonodaja kot celota še zmeraj ustrezna glede na razvoj korporacijskega prava v Evropi. V tem smislu je potrebno spoznati aktualna gibanja v Evropski uniji in nadaljevati z nadaljnim prilagajanjem naše statusne zakonodaje evropski.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno