Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Obnovljivi viri energije

Obdobja
01. januar 1999 - 31. december 2003
Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.01.00  Tehnika  Gradbeništvo   
2.03.00  Tehnika  Energetika   

Koda Veda Področje
T230  Tehnološke vede  Visoke gradnje 
T140  Tehnološke vede  Energijske raziskave 
T125  Tehnološke vede  Avtomatizacija, robotika, nadzorno inženirstvo 
Ključne besede
bivalno okolje, stavbe, konstrukcijski sklopi, obnovljivi viri energije, ogrevanje, ohlajevanje, dnevna svetloba, automatizirana kontrola vodenja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  02182  dr. Aleš Krainer  Gradbeništvo  Vodja  2001 - 2003  470 
2.  10635  dr. Živa Kristl  Gradbeništvo  Raziskovalec  2001 - 2003  311 
3.  02113  dr. Vito Lampret  Matematika  Raziskovalec  2001 - 2003  162 
4.  17444  Rudolf Perdan    Raziskovalec  2001 - 2003  33 
5.  04645  dr. Jožef Peternelj  Fizika  Raziskovalec  2001 - 2003  111 
6.  18269  dr. Mateja Trobec-Lah  Gradbeništvo  Raziskovalec  2001 - 2003  20 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0792  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo  Ljubljana  1626981  25.921 
Povzetek
Harmonizacija toplotnih (ogrevanje in ohlajevanje) in svetlobnih (dnevna svetloba) tokov med zunanjim in notranjim okoljem. Vmesnik, ki je predmet raziskav, predstavljajo konstrukcijski sklopi (prozorni in neprozorni) in kontrolni mehanizmi s sistemi vodenja.Razčiščeni osnovni problemi, na katere naletimo pri oblikovanju oziroma konstruiranju zgradb: položaja v prostoru, geometrije volumna in odprtin in strukture prozornih in neprozornih delov ovoja, predvsem s stališča porabe energije in kvalitetnih bivalnih pogojev, ustvarjajo osnovna znanja o dinamičnem delovanju in odzivu stavbe. Osnovna znanja so potrebna tako na ravni odzivov posameznih delov kot tudi na ravni stavbe kot celote. Harmonizirani toplotni (ogrevanje in ohlajevanje) in svetlobni odzivi stavbe, kjer nastopajo novi napredni materiali in sistemi in kjer je delovanje stavbe povezano z uporabo avtomatizacije in informacijskih tehnologij, niti pri nas niti v svetu niso razčiščeni predvsem zato ker se obravnavajo vedno ločeno. Raziskovalni program:- razvoj napredne računalniške programske opreme na osnovi novih modelov za analizo celostnega energetskega odziva stavbe: interaktivna obravnava toplotnih in svetlobnih tokov, kot nadgradnja originalne, osnovne računalniške programske opreme razvite v okviru dosedanjih RP raziskovalne skupine KSKE FGG in testiranje karakteristik in situ na eksperimentalnih celicah.- raziskava uporabnosti nakterih konvencionalnih metod (npr. PID regulacija,...) in nekaterih sodobnih metod, ki izhajajo iz umetne inteligence (mehki - fuzzy regulatorji, nevronski regulatorji)- ta znanja, načini modeliranja, primerjalne in absolutne vrednosti simulacij in meritev, so osnova za razvoj novih, dinamičnih sistemov (konstrukcijskih sklopov, elementov in stavbe kot celote), ki predstavljajo teoretično podlago za načrtovanje in oceno naprednih gradbenih tehnologij. Faktorji v obravnavi so spremenljiva temperatura površin, kot funkcija dinamične strukture konstrukcijskih sklopov, temperatura zraka in količina in razporeditev dnevne svetlobe na osnovi zahtev v bivalnem prostoru in pod vplivom zunanje dinamike topoltnih in svetlobnih tokov.Vsebinsko raziskave v raziskovalni skupini KSKE FGG že tečejo v okviru projektov MZT SLO (skupaj z EF) in v okviru JOULE-INCO projekta Solar Control. Trenutno tečejo pogovori o vključitvi KSKE FGG v projekt JOULE Smart Window, ki starta v začetku 1999.
Pomen za razvoj znanosti
V okviru Evrope je pomen razviden v Beli knjigi Energija za bodočnost: Obnovljivi viri energije EU (Energy for the Future: Renevable Sources of Energy, White Paper for a Community Strategy and Action Plan), predvsem v poglavjih 1.3 Strateški cilji, 1.4 Predhodna ocena nekaterih stroškov in koristi in 2.3.4 Raziskave, tehnloški razvoj in promocija. Osnove raziskav, ki jih podpira EU predvsem v okviru programov JOULE-THERMIE, INCO, FAIR temeljijo na kontinuirnem tehnološkem razvoju, ki je potreben za preskrbo, pretvorbo in uporabo energije. V 5 RTD okvirnem programu je predvideno, da bodo imele obnovljive tehnologije centralno vlogo.
Pomen za razvoj Slovenije
Na osnovi raziskav v okviru vsebine predlaganega programa smo bili povabljeni in sodelovali pri pripravi predloga projekta Solar Control (JOULE) 4OP in bili vanj sprejeti (INCO). Na raziskovalni ravni tako lahko sodelujemo enakopravno pri projektih EU. Pomen na razvojni ravni bi moral biti za Slovenijo enak kot za EU, zato navajamo spisek ciljev, ki jih predlagajo v strategiji in akcijskem planu EZ za izvajanje energetske politike in njenega vpliva na gospodarstvo v Beli knjigi o obnovljivih virih energije:povečana uporaba razpoložljivih možnostizniževanje CO2zmanjšanje energetske odvisnostirazvoj nacionalnih industrijustvarjanje delovnih mest.Za to je sestavljena prioritetna lista ukrepov eden od štirih je promocija uporabe obnovljivih virov energije (kot je sončna energija) v gradbeni industriji, tako za prenovo kot tudi za nove stavbe.Med pomenom predlaganega programa za EU in Slovenijo ni nobene razlike.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo
Zgodovina ogledov
Priljubljeno