Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Pregled dela in teoretske misli treh slovenskih ekonomistov iz obdobja 1920-1984: Aleksander Bilimovič, Ciril Žebot, Ljubo Sirc

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.02.01  Družboslovje  Ekonomija  Ekonomske vede 

Koda Veda Področje
H130  Humanistične vede  Zgodovina filozofije 
H250  Humanistične vede  Sodobna zgodovina (od leta 1914) 
H270  Humanistične vede  Socialna in ekonomska zgodovina 
H271  Humanistične vede  Politična zgodovina 
S180  Družboslovje  Ekonomija, ekonometrija, ekonomska teorija, ekonomski sistemi, ekonomska politika 
S183  Družboslovje  Ciklična ekonomija 
S184  Družboslovje  Ekonomsko planiranje 
S196  Družboslovje  Socialna ekonomika 
Ključne besede
Zgodovina Slovencev v 20. stoletju, ekonomija, zgodovina ekonomske teorije, socializem, kapitalizem, liberalizem, korporativizem.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  12226  dr. Alja Brglez  Zgodovinopisje  Vodja  2005 - 2007  100 
2.  26390  Tomaž Dintinjana  Politične vede  Raziskovalec  2005 
3.  10900  dr. Igor Grdina  Zgodovinopisje  Raziskovalec  2005 - 2007  1.656 
4.  24555  dr. Barbara Vogrinec Švigelj  Filozofija  Raziskovalec  2005 - 2006  76 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  1636  ICK, inštitut za civilizacijo in kulturo Ljubljana  Ljubljana  1196901  144 
Povzetek
V raziskavi bomo spremljali življenjsko pot in objavljena dela vseh treh slovenskih disidentskih ekonomistov: Aleksander Bilimovič, profesor politične ekonomije in statistike na Univerzi v Kijevu, je leta 1920 emigriral v Kraljevino SHS in dobil mesto rednega profesorja za narodno gospodarstvo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Tu je v medvojnih letih poleg pedagoškega dela napisal vrsto odličnih razprav, ki so bile objavljene v domačih in tujih akademskih publikacijah in s katerimi je pripomogel k uveljavljanju tedaj še mlade ljubljanske univerze v mednarodnem prostoru. Profesor Bilimovič je bil član Econometric Society in si je dopisoval s Friedrichom Hayekom, enem izmed najpomembnejših ekonomistov svetovnega slovesa v 20. stoletju, ki je v Sloveniji paradoksalno, bolj znan kot Bilimovič, saj je njegovo delo Pot v hlapčevstvo izšlo v slovenskem jeziku. Po 2. svetovni vojni se je Bilimovič umaknil v ZDA, njegova dela pa so v splošnem utonila v pozabo. Ciril Žebot, doktor pravnih znanosti, se je specializiral za ekonomska vprašanja in že leta 1939 kot rezultat svojega raziskovanja v Milanu objavil prvo knjigo Korporativno narodno gospodarstvo. Po vrnitvi v Jugoslavijo je postal docent na Pravni fakulteti v Ljubljani. Po kapitulaciji Italije je odšel v Rim in kasneje v ZDA. Tu so ga povabili k urednikovanju revije „Review of Social Economy“, pisal pa je tudi članke v reviji „Politeia“ na freiburški univerzi in v reviji „Rivista Internazionale di scienze sociali“ na milanski univerzi. Ko je postal profesor na Georgetown University, je objavil dve odmevni knjigi The Economics of Competitive Coexistence in v soavtorstvu Laissez – Faire Pluralism. V svojem plodnem znanstveno-akademskem življenju je objavljal članke tudi v „Wall Street Journalu“, v „New York Timesu“ in v „Washington Postu“. Bil je član American Economic Society, Catholic Economic Society in tudi Society for Comparative Economic Studies. Tudi Žebotova dela v slovenskem prostoru niso (bila) znana, bila so celo prepovedana. Ljubo Sirc, doktor ekonomskih znanosti, je diplomiral na Pravni fakulteti v Ljubljani, bil član jugoslovanskega odporniškega gibanja, zaradi stikov z zahodnimi zavezniki pa je bil v takratnih razmerah komunističnega režima obsojen na smrt. Kazen so mu sicer znižali na dvajset let, od katerih jih je sedem preživel v zaporu. Po odhodu v Anglijo je doktoriral na Univerzi v Glasgowu in bil tam tudi profesor za ekonomsko teorijo in mednarodno ekonomiko. V osemdesetih letih 20. stoletja je v svetu veljal za vodilnega strokovnjaka na področju preučevanja komunističnih gospodarskih sistemov. Leta 1984 je v Londonu ustanovil Center za raziskovanje komunističnih gospodarstev. Profesor Sirc je član libertalnega ekonomskega združenja Mont Pelerin Society.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno