Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Uporaba sončne energije in toplotne črpalke za proizvodnjo toplotne energije

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.03.00  Tehnika  Energetika   

Koda Veda Področje
T140  Tehnološke vede  Energijske raziskave 
Ključne besede
sončna energija, toplotne črpalke, termodinamika
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  02615  Silvester Bader  Konstruiranje  Raziskovalec  2006 - 2008  24 
2.  05782  mag. Leon Boštele  Energetika  Raziskovalec  2006 - 2008 
3.  05024  Edvard Grilc  Procesno strojništvo  Raziskovalec  2006 - 2007  76 
4.  05166  dr. Milan Marčič  Energetika  Vodja  2006 - 2008  400 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo  Maribor  5089638010  24.076 
Povzetek
Projekt obsega teoretično in eksperimentalno analizo uporabe kombinacije solarni absorber-toplotna črpalka za proizvodnjo toplotne energije. V okviru raziskovalnega projekta bomo izdelali nov solarni absorber, ki bo imel večjo količino vode od dosedanjih solarnih absorberjev. Solarni absorber bo služil kot vir anergije toplote za toplotno črpalko in hkrati tudi kot kritina strehe. Na ta način bomo dvignili temperaturo anergije, precej nad temperaturo okolice in s tem povečali grelno število toplotne črpalke. Izdelali bomo tudi novo toplotno črpalko voda-voda. Nov solarni absorber in toplotno črpalko bomo nato preizkušali na preizkusnem poligonu pod različnimi vremenskimi pogoji.
Pomen za razvoj znanosti
Solarni strešnik predstavlja nov izdelek, ki ima funkcijo strešne kritine in gretja sanitarne vode, lahko pa se uporablja v kombinaciji s toplotno črpalko tudi za ogrevanje stanovanjskih hiš. Predstavlja nov korak v vedno širši uporabi solarne energije pri proizvodnji toplote. Kombinacija uporabe solarni strešnik-toplotna črpalka omogoča dvig temperature anergije, ki jo potrebuje toplotna črpalka za ogrevanje. Višja temperatura anergije pa omogoča tolotni črpalki obratovanje z višjim grelnim številom in s tem večji prihranek energije.
Pomen za razvoj Slovenije
Solarni strešnik v kombinaciji s toplotno črpalko pomeni izboljšanje energetskih izkoristkov pri proizvodnji toplote za gretje sanitarne vode in ogrevanju stanovanjskih hiš. Gre za proizvodnjo toplote iz obnovljih virov energije v našem primeru iz sončne energije, ki obstaja v naravi v neomejenih količinah. Pomeni prihranek energije in zmanjšanje emisije toplotnogrednih plinov, katere mora Slovenija v skladu z evropskimi direktivami zmanjševat. Nadalje predstavlja solarni strešnik nov izdelek na tržišču, ki lahko doprinese k odpiranju novih delovnih mest. Pomeni tudi širšo uporabo toplotnih črpalk, kar ima za posledico večjo proizvodnjo toplotnih črpalk in dodatni vir dohodkov.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno