Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Anonimizacija podatkovnih baz

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.01.03  Naravoslovje  Matematika  Numerična in računalniška matematika 

Koda Veda Področje
P110  Naravoslovno-matematične vede  Matematična logika, teorija množic, kombinatorika 
P120  Naravoslovno-matematične vede  Teorija števil, teorija obsegov, algebraična geometrija, algebra, teorija gup 
P170  Naravoslovno-matematične vede  Računalništvo, numerična analiza, sistemi, kontrola 
Ključne besede
anonimizacija podatkov, zasebnost, varnost, zaščita informacij
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18021  mag. Janja Jakončič  Tehnika  Raziskovalec  2009  27 
2.  08724  dr. Aleksandar Jurišić  Naravoslovje  Vodja  2007 - 2009  208 
3.  28222  Maruša Stanek  Naravoslovje  Raziskovalec  2007 - 2008 
4.  14273  dr. Arjana Žitnik  Naravoslovje  Raziskovalec  2007 - 2009  99 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0101  Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko  Ljubljana  5055598000  19.578 
2.  1539  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko  Ljubljana  1627023  14.778 
Povzetek
Preučujemo modele za zaščito zasebnosti v podatkovnih bazah, bolj konkretno k-anonimnost in ℓ-raznolikost. Analiziramo možne napade ter iščemo ustrezno varnostno nadgradnjo.
Pomen za razvoj znanosti
Varnost podatkovnih baz se je na področju kriptografije in računalniške varnosti kot raziskovalni problem pojavila že okoli leta 1980. Čeprav večine problemov do današnjega dne niso rešili, pa se je povečalo zanimanje zanje prav zaradi zahtevane zasebnosti zdravstvenih podatkov (npr. kartotek). Izvirnost naših rezultatov predstavlja znanstvena definicija problema anonimizacije podatkovnih baz IVZ, ki pa smo ga postavili v širši okvir - od zbiranja podatkov pa vse do njihove uporabe za medicinske in statistične študije. Predlagali smo praktični model, ki z učinkovitimi kriptografskimi in probabilističnimi metodami izboljša obstoječe stanje. Uporabili smo koncepta k-anonimnosti ter l-raznolikosti. Pri tem smo študirali nove kriptografske sheme ter konkretne optimizacijske metode za povečano učinkovitost algoritmov. Preučevali smo učinkovite metode za anonimizacijo podatkovnih baz in jih preizkusili na dejanskih podatkih, ki smo jih prejeli od IVZ. Naš cilj je bil priti do praktične uporabe sodobnih tehnik za anonimizacijo. Algoritmi so se izkazali za učinkovite pri bolj statičnih podatkovnih bazah. Študijo je potrebno nadaljevati tudi na dinamičnih podatkovnih bazah (saj se v številnih primerih novi podatki neprestano dodajajo). Za te vrste baz bo potrebno razviti povsem nove algoritme za anonimizacijo, kar pa presega okvire tega projekta.
Pomen za razvoj Slovenije
Relevantnost in potencialni vpliv rezultatov sta neposredna, saj rešujemo konkreten pereč problem (torej ne gre samo za temeljne raziskave, pač pa za popolnoma problemsko orientirano raziskavo in pilotski projekt kot konkreten odgovor na zastavljeni problem). Etični problem uporabe osebnih zdravstvenih podatkov je izjemen, s tem pa tudi obveznost, da se zagotovi anonimnost posameznika, kar je tudi opredeljeno v evropski in slovenski zakonodaji. V primeru IVZ je glede na obseg atributov individualnih zapisov, ki so vsebovani v posameznih zbirkah, število zbirk in možnosti njihovega povezovanja, zagotavljanje anonimnosti osebnih podatkov zahtevna naloga. Do sedaj je IVZ problem zakrivanja osebnih podatkov reševal predvsem z večjo restriktivnostjo dostopa do uporabe podatkovnih zbirk in odstranjevanja občutljivih atributov. Večja restriktivnost pa je vplivala na manjši obseg in intenzivnost uporabe teh zbirk, zaradi česar ni bil izkoriščen poln potencial, ki bi ga uporaba takšne zbirke podatkov omogočala.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno