Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Razvoj tekstilij iz novih vlaken iz obnovljivih surovinskih virov

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.14.00  Tehnika  Tekstilstvo in usnjarstvo   

Koda Veda Področje
T470  Tehnološke vede  Tekstilna tehnologija 
Ključne besede
tekstilije, lahke tkanine, netradicionalna vlakna, celulozna vlakna, Rainbow viskoza, encimatska obdelava, biorazgradljivost, barvanje, obarvljivost, otip, objektivno vrednotenje lastnosti, mehanske lastnosti tkanin, merilni sistem KES FB, sprememba lastnosti
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  11248  dr. Matejka Bizjak  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  259 
2.  12571  dr. Andrej Demšar  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  262 
3.  13714  dr. Simona Jevšnik  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  343 
4.  13754  dr. Maja Klančnik  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  125 
5.  02899  dr. Momir Nikolić  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  264 
6.  08304  dr. Tatjana Rijavec  Tekstilstvo in usnjarstvo  Vodja  2007 - 2009  355 
7.  06930  dr. Franci Sluga  Tekstilstvo in usnjarstvo  Raziskovalec  2007 - 2009  262 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo  Maribor  5089638010  24.076 
2.  1555  Univerza v Ljubljani, Naravoslovnotehniška fakulteta  Ljubljana  1627074  19.939 
Povzetek
Tekstilije za oblačila morajo biti estetske, udobne in funkcionalne v odnosu do človeške kože. Z uporabo naprednih tehnologij se odpirajo nove možnosti uporabe netradicionalnih vlaken, kot so konoplja, juta, ramija, himalajska kopriva inp. vlakna za lahke tkanine. Namen naše raziskave je razvoj novih lahkih tekstilij. Preučili bomo možnosti uporabe netradicionalnih naravnih celuloznih vlaken, ki so dosegljiva na svetovnem trgu. Njihovo uporabnost za udobna oblačila bomo dosegli s predobdelavami, ki sodijo med sododbne napredne ekološke postopke in vplivajo na izboljšanje lastnosti, predvsem otipa. Namen raziskave je tudi preučiti vpliv različnih novih tipov regeneriranih celuloznih vlaken (Bamboo, Lenpur, Raibow viskoznih vlaken) na lastnosti lahkih tkanin. Na vzorčnih tkaninah bomo z metodo objektivnega vrednotenja lastnosti tkanin na merilnem sistemu FAST FB (Kawabata Evaluation System) določili otip tkanin. Izsledki raziskave bodo poglobili sodelovanje industrije z univerzami, prinesli nova znanja in strokovne izkušnje ter omogočili kritično ovrednotenje industrijskih in ekonomskih možnosti razvoja novih tkanin, ki predstavljajo novo tržno nišo in so za kupce zanimivi.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati izvedenega projekta predstavljajo prispevek k razvoju znanosti s pridobljenim znanjem o: - specifičnih lastnosti kapoka, konopje in lanu - barvanju kapoka - lastnostih pletiv s konopljeno prejo - hidrolizi reaktivnih barvil pri vezanju barvil s celuloznim substratom in - fizikalnih lastnostih in udobnosti srajčevine skozi življenjski ciklus materiala. Prenos pridobljenega znanja vidimo v novem izbirnem raziskovalnem predmetu na Doktorskem študijskem programu Tekstilstvo, grafika in tekstilno oblikovanje, v katerega smo vključili vsebine o naravnih celuloznih vlaknih in sodobnih tehnologijah njihovega pridobivanja, o netradicionalnih naravnih celuloznih vlaknih, o naravnih vlaknih na področju Slovenije in o modifikacijah vlaken iz obnovljivih virov.
Pomen za razvoj Slovenije
Pridobljeno znanje in spoznanja v okviru projekta omogoča strokovno poznavanje lastnosti netradicionalnih naravnih celuloznih vlaken kot možnosti za razvoj novih proizvodov v slovenskem prostoru: - kapok je na našem trgu in pri slovenskih proizvajalcih zelo malo znano naravno celulozno vlakno s posebnimi lastnostmi, ki na področju tehničnih tekstilij še niso dovolj izkoriščene. Pridobljena znanja o lastnostih kapoka so izhodišče za razvoj biorazgradljivih izdelkov s povečano toplotno in zvočno izolacijo za notranjo opremo, medicinske tekstilije zaradi dobrih sorpcijskih in protibakterijskih lastnosti ter za oljne absorberje. - znanja o rastlinskih vlakninah, ki so jih pred drugo svetovno vojno uporabljali na ozemlju Slovenije za oblačila in tehnične namene so bila potisnjena v pozabo zaradi prevladujočih sintetičnih vlaken v drugi polovici 20. stoletja. Oživitev teh znanj je bilo nujno za celovito poznavanje tehnične kulture naših prednikov, sočasno pa se skupaj s tehnološkim napredkom ponujajo novi tehnološki načini pridobivanja teh vlaknin in razvoj izvirnih slovenskih izdelkov. - s kompleksno raziskavo lastnosti bombažnih tekstilij po pranjih smo pokazali, da je znanje s tega področja pomembno za kakovostno optimiranje proizvodnje tekstilij. V sklopu projekta smo slovenski industriji približali moderne metode raziskave lastnosti tekstilij za objektivno ocenjevanje termofizioloških lastnosti in otipa.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno