Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Dinamična trdnost lasersko rezanih elementov konstrukcije

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.11.02  Tehnika  Konstruiranje  Specialna konstrukcijska znanja 

Koda Veda Področje
T165  Tehnološke vede  Laserska tehnologija 
T130  Tehnološke vede  Produkcijska tehnologija 
Ključne besede
lasersko rezanje, utrujenostna trdnost, poškodbe
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  27723  dr. Niko Jezernik  Proizvodne tehnologije in sistemi  Mladi raziskovalec  2007 - 2008  28 
2.  01375  dr. Janez Kramberger  Konstruiranje  Vodja  2007 - 2009  538 
3.  04005  mag. Anton Pristavec  Proizvodne tehnologije in sistemi  Raziskovalec  2007  211 
4.  14335  dr. Rebeka Rudolf  Proizvodne tehnologije in sistemi  Raziskovalec  2007 - 2009  1.105 
5.  09376  Viljem Šprah    Tehnični sodelavec  2009  46 
6.  15682  dr. Tomaž Vuherer  Proizvodne tehnologije in sistemi  Raziskovalec  2007 - 2009  517 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0795  Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo  Maribor  5089638010  24.091 
Povzetek
Za dinamično obremenjene elemente konstrukcij je potrebno natančno poznavanje obratovalne trdnosti. Mnogi strojni deli in konstrukcije so mehansko ali toplotno rezani iz jeklene pločevine. S postopkom toplotnega rezanja se utrujenostne lastnosti materiala bistveno spremenijo. S toplotnim rezanjem na rezalnih robovih ustvarimo geometrijske in strukturne spremembe, ki vodijo k znižanju dinamične trdnosti materiala. Glavni namen predlaganega projekta je raziskava utrujenostnih lastnosti rezalnega roba pri laserskem razrezu. Poudarek raziskave bo na natančnejši določitvi odnosa med kakovostjo/stanjem rezalnega roba in dinamično trdnostjo. Nadaljnji namen raziskave je eksperimentalna določitev življenjske dobe na preskušancih, izdelanih s postopkom laserskega rezanja. Preskušanci bodo utrujani pri konstantni in spremenljivi amplitudi obremenitve. Razvit bo model za napovedovanje dinamične trdnosti na podlagi porazdelitve napak na rezalnem robu in uporabi linearno elastične mehanike loma.
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati raziskav predstavljajo razširitev temeljnih spoznanj na področjih: - nove proizvodne tehnologije: Ocena primernosti uporabe sodobne laserske tehnologije za izdelavo dinamično obremenjenih delov konstrukcij brez dodatne obdelave; - odkritje temeljnih znanstvenih zakonov: Izboljšano znanje o fizikalnih in numeričnih modelih za opis mehanizma utrujanja toplotno rezanih robov in določitev parametrov utrujanja (iniciacija in širjenje kratkih razpok); - odkritje novih znanstvenih spoznanj: Določitev vplivnih veličin, ki karakterizirajo lasersko rezani rob s poudarkom na uporabi jekel z visoko trdnostjo.
Pomen za razvoj Slovenije
Za sofinancerja: Za sofinancerja raziskave so rezultati projekta direktno uporabni. Obvladovanje konstrukcijskih znanj in tehnologije na višjem nivoju sofinancerjema daje večjo težo in boljše možnosti pri iskanju poslovnih partnerjev na področju strojegradnje. Za Slovenijo: Izvajanje raziskav na področju sodobnih izdelovalnih tehnologij za slovenska podjetja, ki proizvajajo kovinske konstrukcije in njihove dele, predstavlja krepitev identitete slovenske kovinsko predelovalne industrije in povečanje njene konkurečnosti na trgu. Izboljšano znanje o kakovosti lasersko rezanih elementov in poznavanje njihove dinamične trdnosti, omogoča uporabnikom, konstrukterjem/tehnologom, oceniti trajnost posamezne jeklene komponente in konstrukcije kot celote bolj učinkovito in natančno ter s tem oblikovati/izdelovati zanesljive, konkurenčne in optimirane konstrukcije.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno