Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Internet kot medij ohranjanja narodne in kulturne dediščine med Slovenci po svetu

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.11.00  Družboslovje  Narodno vprašanje   

Koda Veda Področje
S210  Družboslovje  Sociologija 
Ključne besede
Slovenske diaspore, komuniciranje preko medmrežja, ohranjanje nacionalne in kulturne dediščine.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  04926  dr. Marjan Drnovšek  Zgodovinopisje  Vodja  2007 - 2009  585 
2.  20685  dr. Jure Gombač  Narodno vprašanje  Raziskovalec  2007 - 2009  373 
3.  11240  dr. Marinka Lukšič-Hacin  Narodno vprašanje  Raziskovalec  2007 - 2009  521 
4.  17547  Špela Marinšek    Tehnični sodelavec  2007 - 2009 
5.  25643  dr. Maša Mikola  Narodno vprašanje  Mladi raziskovalec  2007 - 2009  81 
6.  08369  dr. Mirjam Milharčič Hladnik  Kulturologija  Raziskovalec  2007 - 2009  607 
7.  20379  dr. Jernej Mlekuž  Kulturologija  Raziskovalec  2007 - 2009  421 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.715 
Povzetek
Cilj raziskave je iz različnih kotov osvetliti, razdelati možnosti za uporabo interneta kot učinkovitejšo vrsto komunikacije 1. tako med samimi Slovenci in njihovimi potomci po svetu, 2. kot tudi s Slovenci v matični državi 3. ter možnost hranjenja in predstavljanja tistega dela arhivskega, muzejskega in knjižničnega gradiva, ki je bodisi že v elektronski obliki in se uporablja, bodisi bi ga bilo treba v elektronsko obliko šele prevesti. Med to gradivo spada tudi tisti del narodne in kulturne dediščine slovenskih izseljencev, ki se dandanes oblikuje na internetu. Klasično preučevanje izseljenske komunikacije v okviru migracijskih mrež je z razvojem sodobnih tehnik komuniciranja čedalje težje, saj je vse manj fizičnih oblik komuniciranja, kot so pisma, paketi, dopisi, denarna nakazila, uradni dopisi, slike, avdio in videokasete… Z razvojem elektronskih medijev in medmrežnega komuniciranja preko spletnih strani, forumov, e-mailov se oblikuje gradivo, ki je za vse tiste, ki so se do sedaj ukvarjali z ohranjanjam narodne in kulturne dediščine med Slovenci po svetu, brez ustreznih ekspertiz in orodij težko dostopno oziroma obvladljivo. Treba je torej storiti korak naprej, da se bo dokumentiralo in ohranilo tudi ta način komuniciranja in se ga povezalo z vsem tistim gradivom, ki je že evidentirano in arhivirano. In tu spet na pomoč priskoči internet kot področje svobodnega in hitrega (globalnega) pretoka najrazličnejših informacij, ki omogoča tudi širok spekter komunikacije med najrazličnejšimi skupinami zainteresiranih uporabnikov spleta ne glede na njihovo teritorialno oddaljenost. Z pomočjo tega medija bi lahko vsa gradiva združili v celoto in na ta način ne le hranili, temveč tudi predstavili bogato narodno in kulturno dediščino Slovencev po svetu vsem zainteresiranim. Med njih prav gotovo sodijo Slovenija, Evropska unija, države gostiteljice Slovencev po svetu, raziskovalci, izobraževalne ustanove... Prijavitelj ima s področja zbiranja in ohranjanja narodne in kulturne dediščine slovenskih izseljencev bogate izkušnje, saj smo se s tem intenzivno ukvarjali preko ciljnih raziskovalnih projektov. Prav preko tega praktičnega dela se je prišlo do ugotovitve, da bo za takšno delo internet v prihodnje nepogrešljiv instrument.
Pomen za razvoj znanosti
- Pospeševanje komunikacije s pomočjo novih tehnologij. - Slediti tej komunikaciji in raziskati njen vpliv na akterje. - Pomemben prispevek k različnim vidikom transnacionalnosti in diaspornim študijam, saj sen na medmrežju lahko predstavljajo različne kulturne prakse na najrazličnješe načine, tako v obliki fotografij, video-posnetkov, tekstov, umetniških del, hibridizacije nacionalnih simbolov dveh ali več držav, alternativnih zgodovinskih reprezentacij z arhivskimi viri... - Hiter dostop do ljudi, strokovnjakov in znanstvenikov s slovenskimi koreninami po vsem svetu in obratno. - Novi načini spletnega komuniciranja, ki temeljijo na etničnosti in zavesti o skupni pripadnosti in omogočajo, da se na medmrežju ustvarjajo etnične skupnosti z realnim vplivom na dejanski svet. - Oblikovanje novih metodoloških prijemov tako s področja večsmerne komunikacije med matičnim narodom in diasporo kot tudi s področja hranjenja rezultatov takšne komunikacije. - Hranjenje novih vrst komuniciranja in ustvarjanja slovenskih izseljencev preko interneta in vključitev tega novega sklopa v že obstoječo arhivsko bazo.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je dokazal, da se s pomočjo elektronskih medijev in medmrežnega komuniciranja preko spletnih strani, forumov, elektronskih pisem, oblikuje nove vrste gradivo komunikacije in ustvarjanja Slovencev po svetu. Prihaja tudi do množičnega povezovanja Slovencev po svetu in Slovencev v matici z novimi kulturnimi vsebinami. Opisujejo se tudi različne kulturne prakse, ki kažejo na spreminjanje identitet. S pomočjo interneta bi bilo mogoče številna gradiva združiti v celoto in na ta način ne le hraniti, temveč tudi predstaviti bogato narodno in kulturno dediščino Slovencev po svetu vsem zainteresiranim. Člani slovenske diaspore svojo etničnost lahko iščejo in utrjujejo na medmrežju preko kulture, umetnosti, arhivskih virov, komuniciranja, načrtovanja, odločanja, iskanja korenin. Po drugi strani se Slovenci seznanjano z umetnostjo, kulturnim ustvarjanjem, z vsakdanjim življenjem, arhivskimi, knjižničnimi viri, problemi in izzivi, s katerimi se srečujejo Slovenci in njihovi potomci v tujini ter spoznavajo tudi njihove izkušnje. Na ta način se narodna in kulturna dediščina slovenskih izseljencev lahko aktivno in enakovredno inkorporira v slovensko narodno in kulturno dediščino tudi v prihodnje.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno