Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Ikonografske raziskave in vključitev slovenske umetnostne dediščine v informacijski sistem ICONCLASS

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.09.00  Humanistika  Umetnostna zgodovina   
Ključne besede
umetnostna zgodovina, kulturna zgodovina, ikonografija, ikonologija, ICONCLASS, informacijski sistemi, pomen in podoba, simbolika, krščanska ikonografija, profana ikonografija, portret, tihožitje, žanr
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (9)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  15297  Alenka Klemenc  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  252 
2.  28435  dr. Tina Košak  Umetnostna zgodovina  Mladi raziskovalec  2007 - 2009  173 
3.  02480  dr. Anica Lavrič  Umetnostna zgodovina  Vodja  2007 - 2009  272 
4.  03168  dr. Jurij Mikuž  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  550 
5.  15690  dr. Barbara Murovec  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  371 
6.  23509  dr. Mija Oter Gorenčič  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  275 
7.  05001  dr. Blaž Resman  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  234 
8.  18476  dr. Helena Seražin  Umetnostna zgodovina  Raziskovalec  2007 - 2009  365 
9.  18818  Romana Zajc    Tehnični sodelavec  2007 - 2009 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.523 
Povzetek
Predlagani aplikativni projekt želi ikonografske raziskave na področju slovenske umetnostne zgodovine usmeriti v povezano, načrtno zastavljeno delo, ki bo zasnovano na izdelanih teoretičnih izhodiščih, metodološko in terminološko izpopolnjeno in bo temeljilo na tematskem dokumentiranju naše umetnostne dediščine. Razdeljen bo v dva vsebinska sklopa: 1) znanstvene raziskave 2) uvedba informacijskega sistema ICONCLASS V okviru projekta bodo tekle raziskave izbranih kristoloških (Arma Christi, Sveta Nedelja, Sveta Sobota itd.), marijanskih (Brezmadežna, Marija Pomagaj itd.), svetniških (najpopularnejši srednjeveški in baročni svetniki, npr. sv. Jurij, Mihael, Martin, Janez Krstnik, Anton Padovanski, Janez Nepomuk, Frančišek Ksaver, Notburga itd.; redovni svetniki, npr. frančiškanski, jezuitski itd.), mitoloških tem, personifikacij, alegorij ter portreta, krajine, žanra in tihožitja. Predmet študija bodo tudi širši ikonografski programi naših srednjeveških in baročnih cerkva, samostanov in dvorcev. V raziskave bodo pritegnjeni umetnostni spomeniki vseh slovenskih pokrajin od srednjega veka do začetka 20. stoletja. Na njihovi podlagi bo mogoče ugotavljati razširjenost posameznih tem na celotnem slovenskem ozemlju, posebnosti posameznih regij in obdobij ter vplive širšega evropskega kulturnega prostora. Posebna skrb bo posvečena oblikovanju slovenske terminologije. Projekt bo poskrbel za uporabo mednarodno uveljavljenega enotnega informacijskega sistema za obdelavo slovenskega gradiva, kar bo povezalo raziskovalne, spomeniškovarstvene in muzejske oz. galerijske institucije, olajšalo dostopnost podatkov, omogočilo vse celovitejši pregled nad slovensko umetnostno dediščino in jo vključilo v svetovne ikonografske preglede.
Pomen za razvoj znanosti
Ikonografija z ikonologijo predstavlja eno glavnih vej umetnostne zgodovine, na njenem področju pa so številne teme, ključne za razumevanje umetnosti in človeka, deziderat stroke. Znanstvene raziskave v okviru projekta so zato načrtno izpopolnile najgloblje vrzeli na področju domače umetnostnozgodovinske vede, z novimi dognanji pa posledično prispevale tudi k evropski, ki jih je pozitivno sprejela in se nanje odzvala. Raziskave, zasnovane na izdelanih teoretičnih izhodiščih, so torej pomembno razširile dosedanje vedenje in s tem razumevanje umetniških del in umetnostnih obdobij, nadgradile pa so tudi metodološke pristope in prispevale k razvoju slovenske strokovne terminologije. Uvedle so tudi tematsko dokumentiranje oz. klasificiranje slovenske umetnostne dediščine po splošno sprejetem evropskem sistemu ICONCLASS. Izsledki ikonografskih raziskav in ikonografsko gradivo, ki je eden glavnih virov za rekonstrukcijo posameznih zgodovinskih obdobij, so pomembni tudi za druge humanistične in družboslovne znanosti.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati projekta z razširjanjem vedenja o vsebini umetniških del pomembno vplivajo na razumevanje preteklih obdobij in vključenosti Slovenije v širši evropski kontekst, s tem pa k njeni identiteti, kulturni in družbeni ozaveščenosti in posledično k vrednotenju in ohranjanju spomeniške dediščine Republike Slovenije. Sistem ICONCLASS odpira možnost širšega vključevanja slovenskega likovnega gradiva v svetovne ikonografske preglede. Izsledki raziskav se vključujejo v pedagoške programe, podpirajo druge humanistične in družboslovne vede (za ikonografsko gradivo in znanstvene izsledke so zainteresirani etnologi, antropologi, zgodovinarji, kulturologi, muzikologi, sociologi, psihologi idr., v splošnem pa vsi, ki uporabljajo umetniška dela kot ilustrativni material), koristni pa so tudi za profitne dejavnosti (turizem, založništvo ipd.).
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno