Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Magnetizem v geometrično flustriranih dvodimenzionalnih spinskih sistemih

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.02.01  Naravoslovje  Fizika  Fizika kondenzirane materije 

Koda Veda Področje
P260  Naravoslovno-matematične vede  Kondenzirane snovi: elektronska struktura, električne, magnetne in optične lstnosti, supraprevodniki, magnetna rezonanca, relaksacija, spektroskopija 
Ključne besede
geometrična frustracija, nižjedimenzionalni magnetni sistemi, močno korelirani elektronski systemi, magnetna anizotropija, RVB spinska tekočina, kagome, lokalna spektroskopija, NMR, ESR
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (1)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  21558  dr. Andrej Zorko  Fizika  Vodja  2007 - 2008  297 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  91.836 
Povzetek
Moj projekt je usmerjen v eksperimentalno študijo novih faz in fundamentalnih konceptov na področju zelo koreliranih elektronskih sistemov. Poseben poudarek je namenjen močno frustriranih antiferomagnetom, ki predstavljajo hitro razvijajoče se področje, tako v fizikalnem kot tudi kemijskem smislu. V okviru projekta bom preučeval magnetne sisteme s frustrirano spinsko mrežo, tako tiste s fluktuirajočim, kot tudi tiste z magnetno urejenim osnovnim stanjem. V raziskavah se bom osredotočil na nove geometrije, sklopljene preko vogalov, kot so nedavno odkrita S = 1/2 “pristna” kagome spojina in druge na osnovi trikotne ali “checkerboard” spinske mreže, kot tudi na sistem ortogonalnih dimerov. V želji po odkritju prve spinske tekočine z resonirajočimi valenčnimi vezmi bodo identificirani tudi novi spinski sistemi, sintetizirani v sodelujočih laboratorijih. Posebna pozornost bo posvečena preučevanju vpliva magnetne anizotropije, ki jo v teoretičnih delih pogosto zanemarjajo, vendar pa je neizogibno prisotna v realnih sistemih. S pomočjo načrtne interkalacije nečistoč želim preučevati robustnost osnovnega stanja frustriranih mrež, kot tudi magnetne korelacije in na splošno magnetne lastnosti teh mrež. V svojih raziskavah bom uporabil edinstveno kombinacijo makroskopskih meritev magnetizacije in toplotne kapacitete ter lokalnih metod elektronske spinske resonance, jedrske magnetne resonance in mionske spinske relaksacije, vse to z namenom čim bolj informativnega vpogleda v preučevane sisteme.
Pomen za razvoj znanosti
Tema in zastavljeni cilji projekta spadajo med osrednje probleme fizike magnetno frustriranih sistemov, ki v zadnjem času predstavlja eno izmed vodilnih vej fizike kondenzirane materije. Na to kaže močna mednarodna skupnost, ki se ukvarja z zastavljenimi problemi. Atraktivnost temu področju daje tako izjemna pestrost fizikalnih pojavov, kot tudi velik aplikativni potencial. Zato je moč pričakovati, da bodo imeli izsledki raziskav v sklopu tega projekta močan mednarodni odmev in bodo sooblikovali nadaljnje smernice razvoja tega področja. Na njihov pomen nenazadnje kažeta dve objavi v najprestižnejši mednarodni fizikalni reviji Physical Review Letters.
Pomen za razvoj Slovenije
Raziskave v sklopu tega so potekale v močni mednarodni povezavi, ki jo podpira Evropska znanstvena fundacija (ESF) v obliki projekta Močno frustrirani magnetni sistemi. Naše raziskave so tako omogočile, da se je tudi Institut Jožef Stefan (in s tem Slovenija) vključil v omenjeno skupino dvanajstih evropskih držav. Le-to prispeva k mednarodni odmevnosti naših raziskav in omogoča vnos vrhunskega znanja v Slovenijo.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno