Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Ocena intratekalne tvorbe borelijskih protiteles pri bolnikih s sumom na lymsko nevroboreliozo

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.01.00  Medicina  Mikrobiologija in imunologija   

Koda Veda Področje
B510  Biomedicinske vede  Infekcije 
Ključne besede
lymska borelioza, lymska nevroborelioza, Borrelia burgdorferi sensu lato, intratekalna tvorba
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (2)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  20254  dr. Katarina Ogrinc  Mikrobiologija in imunologija  Vodja  2007 - 2011  81 
2.  20253  dr. Katarina Trebušak Podkrajšek  Reprodukcija človeka  Raziskovalec  2008  360 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0312  Univerzitetni klinični center Ljubljana  Ljubljana  5057272000  73.390 
Povzetek
Lymska borelioza je infekcijska bolezen, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi sensu lato, s svojim vbodom pa jo prenašajo klopi. V Sloveniji je endemična. Kadar prizadene okužba živčevje, govorimo o nevroboreliozi. Njena najznačilnejša klinična oblika je Garin-Bujadoux-Bannwarthov sindrom – meningoradikulitis, za katerega so značilne hude radikularne bolečine. V likvorju je prisotna limfocitna pleocitoza. Pridružena je lahko okvara perifernih ali možganskih živcev, najpogosteje okvara obraznega živca. Ker gre za zgodnjo fazo okužbe, so serološke preiskave sprva lahko še negativne. Druge manifestacije lymske nevroborelioze so manj značilne in redkejše. Praviloma zahtevajo vse manifestacije lymske nevroborelioze tudi laboratorijsko potrditev okužbe. Nevroboreliozo zanesljivo potrdimo z osamitvijo bakterije B. burgdorferi sensu lato iz možganske tekočine in / ali dokazom intratekalne tvorbe borelijskih protiteles, kar je še posebej pomembno pri atipičnih oblikah bolezni, ko so simptomi in znaki bolezni neznačilni. Postopek osamitve B. burgdorferi sensu lato iz telesnih tekočin ali tkiv je zapleten, dolgotrajen in drag, na voljo je le v redkih laboratorijih, metoda je zelo specifična, vendar malo občutljiva. Kljub relativno dobri rasti borelij v laboratorijskih pogojih, jih iz kliničnih vzorcev težko osamimo. Osamitev borelij iz možganske tekočine tudi v primerih trdno dokazane lymske nevroborelioze redko uspe. Zato temelji diagnoza lymske nevroborelioze največkrat na dokazani intratekalni tvorbi borelijskih protiteles. S klinično raziskavo želimo natančneje ovrednotiti imunski odziv bolnikov z lymsko nevroboreliozo, pomen določanja intratekalne tvorbe v diagnostiki lymske nevroborelioze, njene prednosti in pomanjkljivosti, pridobiti dodatne informacije v zvezi z izolacijo borelij iz likvorja in z dokazovanjem s PCR, dobiti dodatne klinične podatke o bolnikih s sumom na lymsko nevroboreliozo ter oceniti uspešnost zdravljenja teh bolnikov.
Pomen za razvoj znanosti
Sistematično spremljanje bolnikov s sumom na lymsko nevroboreliozo od prvega pregleda, diagnostike, zdravljenja, vse do spremljanja po končanem zdravljenju nam da veliko podatkov o epidemiologiji, patogenezi, klinični sliki bolezni, pa tudi o laboratorijskih rezultatih, vrednosti posameznih preiskav in učinkih zdravljenja. Na podlagi pridobljenih podatkov pridemo do novih spoznanj o bolezni, diagnostiki, zdravljenju, kar vpliva tudi na oblikovanje morebitnih novih doktrin pri obravnavi omenjenih bolnikov.
Pomen za razvoj Slovenije
Vse omenjeno pod točko 10.1 doprinese k boljši obravnavi bolnikov s sumom na lymsko nevroboreliozo v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno