Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Modeliranje transporta tekočine v nano cevkah

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.13.00  Tehnika  Procesno strojništvo   

Koda Veda Področje
T130  Tehnološke vede  Produkcijska tehnologija 
Ključne besede
nanotehnologija, nanocevke, nanotekočine, molekularna dinamika, separacijske membrane
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  32442  dr. Oriol Costa Garrido  Energetika  Raziskovalec  2010  91 
2.  05570  dr. Ivo Kljenak  Energetika  Vodja  2007 - 2010  468 
3.  16435  dr. Boštjan Končar  Energetika  Raziskovalec  2007 - 2010  367 
4.  32443  Armando F. Quiles Agustin    Tehnični sodelavec  2010 
5.  12057  dr. Iztok Tiselj  Energetika  Raziskovalec  2007 - 2010  471 
6.  29182  dr. Mitja Uršič  Procesno strojništvo  Raziskovalec  2007 - 2010  265 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  91.484 
Povzetek
Predlagane raziskave zajemajo teoretično raziskovanje transporta tekočine (kapljevine in plina) v ozkih ogljikovih nanocevkah. Razvit bo model, ki temelji na simulaciji z metodologijo molekularne dinamike. Model bo sposoben simulirati transport (tok zaradi razlike tlakov ali difuzije) eno ali večkomponentnih plinov in kapljevin. Model bo najprej preverjen s primerjavo rezultatov simulacij z rezultati drugih simulacij iz literature. Nato bo model uporabljen za študij lastnosti transporta tekočin v ozkih ogljikovih nanocevkah, še posebej za simulacijo selektivnega ločevanja plinov iz plinskih zmesi in topljencev iz mešanic ali razstopin. Glavni cilj je raziskati možnosti za uporabo nanocevk pri razvoju separacijskih membran v procesni tehniki.
Pomen za razvoj znanosti
Raziskave spadajo v splošno področje raziskav pojavov na nivoju nanoskale. Raziskave omogočajo nova dognanja o lastnostih in obnašanju tekočine, obdane na nanoskali: — adsorpcijska selektivnost ogljikovih nanocevk, — lastnosti difuzije plinov v nanocevkah, — lastnosti difuzije posameznih komponent v večkomponentnih zmeseh plinov v nanocevkah, — jakost konvektivnega pretoka plina skozi nanocevke.
Pomen za razvoj Slovenije
Aplikacija nanocevk v tehniki je doslej zajemala predvsem uporabo v elektroniki (zaradi njihovih prevodniških lastnosti) in materialih (zaradi njihovih trdnostnih lastnosti), medtem ko je uporaba v procesnem strojništvu bila manj poudarjena. Nanocevke bo mogoče izkoristiti v procesnem strojništvu zaradi specifičnih lastnosti prenosa (toka zaradi razlike tlakov in difuzije) tekočin (plinov in kapljevin) na nanoskali. Rezultati predlaganih raziskav bi v začetni fazi lahko bili aplicirani na uporabo nanocevk pri razvoju separacijskih membran za industrijske postopke v procesni tehniki ali pa na drugih področjih procesnega strojništva. Dosedanje teoretične raziskave namreč kažejo, da bi lahko membrane na osnovi nanocevk imele hkrati visoki selektivnost in pretok, kar je že dolgo cilj tehnologije membran. Simulacije toka tekočin so lahko pozneje uporabne tudi pri načrtovanju drugih sistemov, v katerih se prenos tekočin vrši v nanocevkah.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno