Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Strukturno podprto načrtovanje novih inhibitorjev DNA giraz

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.09.00  Naravoslovje  Farmacija   

Koda Veda Področje
B000  Biomedicinske vede   
P000  Naravoslovno-matematične vede   
Ključne besede
nekovalentne interakcije, NMR spektroskopija, laserska pinceta, rešetanje, metoda fragmentov
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25434  dr. Urban Bren  Kemija  Raziskovalec  2008 - 2009 
2.  29497  dr. Nikola Minovski  Farmacija  Mladi raziskovalec  2008 - 2011 
3.  19576  dr. Gregor Mlinšek  Srce in ožilje  Raziskovalec  2008 - 2009 
4.  25493  dr. Andrej Perdih  Farmacija  Raziskovalec  2008 - 2010 
5.  01661  dr. Tomaž Šolmajer  Kemija  Vodja  2008 - 2011 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  10 
Povzetek
Vpeljali in razvili bomo eksperimentalno metodologijo za raziskave ligand-receptor interakcij. Uporabili bomo metode jedrske magnetne resonance (NMR) visoke ločljivosti in "molecular force" spektroskopije. Poseben poudarek bo na reševanju problemov povezanih z veliko molekulsko maso proteinov in slabo topnostjo ligandov v vodni raztopini. Razvoj eksperimentalne metodologije bo usmerjen v določanje eksperimentalnih parametrov, ki omogočajo prepoznavanje vezave ligandov na proteinske tarče in kvantitativno ovrednotenje nekovalentnih interakcij pri tvorbi kompleksov ligand-receptor. Natančno prepoznavanje vezave ligandov je bistveno za učinkovitost metod rešetanja spojin. Poznavanje narave in energetike nekovalentnih interakcij med funkcionalnimi skupinami liganda in receptorja je izredno pomembno za racionalno načrtovanje novih zdravilnih učinkovin in razvoj teoretičnih algoritmov za raziskave kompleksov učinkovin z receptorji.
Pomen za razvoj znanosti
Nove molekularne tarče in razvoj novih antibiotikov, usmerjenih na te tarče, predstavljajo izziv za raziskovalca na področju biomedicine na eni strani, na drugi strani pa so v medicini velike zahteve po uvajanju novih zdravil zaradi nepokritih medicinskih potreb in hitrega razvoja rezistence bakterij na obstoječe protimikrobne učinkovine. Prispevek k razvoju znanosti je validacija in karakterizacija DNA giraze kot molekularne tarče za razvoj novih protimikrobnih učinkovin in ugotavljanje pomena te tarče v patologiji različnih bakterijskih infekcij. Najbolj pomemben rezultat je odkritje novih antibiotikov in zaviralcev encimov in spoznanje o mehanizmu delovanja novih zdravilnih učinkovin. Prav tako so pomembna spoznanja, ki sledijo iz študija strukture kompleksa ligand-encim, kar omogoča razvozlanje mehanizmov delovanja na molekularnem nivoju. Rezultate našega dela smo objavili v uglednih mednarodnih znanstvenih revijah, prdstavili pa smo jih tudi na mednarodnih znanstvenih srečanjih.
Pomen za razvoj Slovenije
Raziskave, usmerjene na razvoj novih zdravilnih učinkovin do zaključka predklinične faze, so bile v tem laboratoriju že uspešne na različnih bioloških sistemih, pri katerih smo raziskovali encimske tarče in različne kemijske strukturne razrede zaviralcev teh tarč. V svetovni farmacevtski industriji je trend sodelovanja s skupinami z univerz in akademskih inštitutov v porastu. Tako sodelovanje tvori bazo za razvoj visokotehnoloških in biotehnoloških podjetij, kar je prioriteta v programu razvoja slovenskega gospodarstva za 21 stoletje. Funkcionalna znanja, ki jih pridobijo in razvijajo mladi raziskovalci projektne skupine, so osnova, na kateri se lahko taka biotehnološka podjetja razvijajo in organizirajo. Produkti, ki pri tem nastajajo, in jih je možno komercializirati, predstavljajo pomemben prispevek k ekonomskemu napredku in infrastrukturi akademskih raziskovalnih ustanov. Nova znanja, ki smo jih pridobili, predstavljajo pomemben napredek za področje farmacije, biotehnologije in biomedicine v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno