Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Razlike v mehanizmih delovanja mišjega in človeškega imunskega odziva: Strukture proteinskih kompleksov in njihova analiza

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.05.00  Naravoslovje  Biokemija in molekularna biologija   

Koda Veda Področje
P310  Naravoslovno-matematične vede  Beljakovine, encimologija 
Ključne besede
imunski odziv, regulacija, proteaze, inhibitorji, človek, miš, cisteinski katepsini
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (2)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  04988  dr. Dušan Turk  Biokemija in molekularna biologija  Vodja  2008 - 2011  566 
2.  29883  Nina Vidergar  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011  10 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  85.457 
Povzetek
Nameravamo razkriti razlike in podobnosti v poteh proteolitske razgradnje znotraj endosomalnega imunskega odziva pri človeku in miših in na ta način prispevati k razvoju zdravil za bolezni povezanimi s človeškim imunskim odzivom, kjer se uporablja miši kot živalski model. Predlog obsega le del celotnih raziskav in sicer določevanje in analizo struktur kompleksov proteinov, ki predstavljajo jedro molekularnih orodij endosomalne antigene prezentacije. Gre za proteolitske encime, njihove inhibitorje in molekule MHC II. razreda. Proučevali bomo človeške in mišje katepsine B, L, S,K, V, F, C in nekatere druge ko bodo postali dostopni. Seznam inhibitorjev pa vključuje stefine, cistatine in inhibitorni fragment p41 oblike invariantne verige asocirane z molekulami MHC II. razreda. Kratkoročni cilj je določitev čim več kompleksov med človeškimi in odgovarjajočimi mišjimi proteini. Dolgoročni cilj pa je razvoj sistema, ki nam bo omogočil izpostaviti in predvideti razlike in podobnosti človeškega in mišjega sistema antigene prezentacije (razgradnje antigenih proteinov) v okviru poti, kjer sodelujejo MHC molekule II. razreda.
Pomen za razvoj znanosti
Raziskava je strateška bazična raziskava usmerjena v pereč problem človeške družbe: obramba pred nalezljivimi in avto imunimi boleznimi. Razkrivanju vlog in razlik med proteini vključenimi v človeški in mišji imunski odziv je izrednega pomena pri razvoju zdravil. Pridobljeni rezultati so potencialno lahko pomembni na svetovnem nivoju, kar je lahko pomemben dejavnik pri promociji Slovenije in hkrati podpira ohranitev strukturne biologije v Sloveniji. Razumevanje imunskega odziva je danes v svetu eno najbolj poudarjenih področij biomedicinskih znanosti. Miši so eden glavnih živalskih modelov uporabljenih v teh raziskavah. Zato lahko pridobljeno znanje postane izjemno uporabno in poglavitnega pomena pri zastavitvi predkliničnih raziskav. Gre za to, da je zelo pomembno vedeti, v katerih primerih je mišji model ustrezen in pri katerih ni. Pridobljeni rezultati in metodološki pristopi bi morali biti uporabni praktično za vsako farmacevtsko tovarno (vključno s tistimi v Sloveniji).
Pomen za razvoj Slovenije
Delo na tem projektu poteka v okviru delovnega okolja skupine za Strukturno biologijo, ki sodeluje z vrsto skupin doma in po svetu. Skupina je jedro infrastrukturnega programa "Center za proizvodnjo in strukturo proteinov" in koordinira "Center odličnosti za integrirane pristope pri kemiji in biologiji proteinov." Oba centra že nudita in bosta nudila podporo številnim skupinam v Sloveniji in bližnji okolici. Delujoča skupina je potencialno jedro, iz katerega bodo in izhajajo kadri, usposobljeni za delo v sodobnih, na biotehnologiji slonečih podjetjih. Takšni kadri so potencialni ustanovitelji lastnih podjetij, ki temeljijo na razvoju produktov visoke tehnologije od molekularne biologije, biotehnologije, agroživilstva. Tovrstna izobrazba je nenazadnje tudi osnova za patentne pravnike.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno