Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Spinski kvantni biti na podlagi ogljikovih nanocevk

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.02.00  Naravoslovje  Fizika   

Koda Veda Področje
P260  Naravoslovno-matematične vede  Kondenzirane snovi: elektronska struktura, električne, magnetne in optične lstnosti, supraprevodniki, magnetna rezonanca, relaksacija, spektroskopija 
Ključne besede
Kvantna obdelava informacij, nanotehnologija, novi materiali, ogljikove nanocevke, fulereni.
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  22322  dr. Samir El Shawish  Energetika  Raziskovalec  2011  148 
2.  18270  dr. Kristjan Haule  Fizika  Raziskovalec  2008 - 2010  69 
3.  25625  dr. Jernej Mravlje  Fizika  Raziskovalec  2009 - 2011  130 
4.  04544  dr. Anton Ramšak  Računalništvo in informatika  Vodja  2008 - 2011  197 
5.  19162  dr. Tomaž Rejec  Fizika  Raziskovalec  2008 - 2011  67 
6.  23567  dr. Rok Žitko  Fizika  Raziskovalec  2008 - 2009  248 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  89.989 
Povzetek
Predlagani raziskovalni projekt bo posvečen modeliranju kvantnega nadzora spina elektrona v novih ogljikovih nano materialih. Raziskali bomo kvantne fenomene kot so koherentna superpozicija kvantnih stanj, nelokanost in kvantna prepletenost. To so gradniki možnih novih naprav za obdelavo kvantnih informacij, ki bodo lahko opravljale naloge, nemogoče v okviru klasičnih pristopov. Delo bo potekalo v sodelovanju s teoretičnimi fiziki, ki so na tem področju že pomembno prispevali, kot tudi v sodelovanju z eksperimentalnimi skupinami (Univerza v Oxfordu in britanska tehnološka firma QinetiQ). Glavni namen teh raziskav je torej ocena možnosti detekcije kvantne prepletenosti kot tudi prenos prepletenosti med različnimi spinskimi verigami v napravah, namenjenih kvantni komunikaciji in bodo sestavljene predvsem iz ogljikovih nanocevk.
Pomen za razvoj znanosti
Projekt je pomembno pripomogel k razumevanju magnetnih pojavov v najmanjših nanostrukturah, ki so namenjene shranjevanju in procesiranju kvantnih informacij, saj smo kot prvi proučili prepletanje učinkov magnetne anizotropije in sklopitve magnetnega momenta s prevodniškimi elektroni. Do sedaj so namreč prevladovali modeli, v katerih se je privzelo izotropnost v spinskem prostoru, navkljub dejstvu, da so v sistemih z majhno simetrijo (kar velja za posamezne magnetne atome na površinah prevodnih materialov ali v notranjosti nanostruktur), učinki magnetne anizotropije zelo veliki. Izračuni se dobro ujemajo z nedavnimi meritvami magnentih lastnosti posameznih atomov s pomočjo tunelskih mikroskopov, ki jih opravljajo v razvojnih laboratorijih IBM Almaden v ZDA. Boljše razumevanje učinkov magnetne anizotropije v posameznih atomih daje vpogled v magnetizem nanostruktur, kar je ključnega pomena za nadaljnjo miniaturizacijo elektronskih naprav; če bi uspelo povečati magnetno anizotropijo še za kakšen velikostni red, denimo z izmenjalnim sklapljanjem med posameznimi močno anizotropnimi atomi, bi bilo možno opravljati poskuse tudi pri temperaturah blizu sobne temperature (danes potekajo v kriogenem okolju).
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati projekta so pomembni za razpoznavnost Slovenije, saj postavljajo Slovenijo na zemljevid držav z razvitimi metodami in postopki za raziskovanje najzahtevenjših problemov s področja fizike spinskih stanj v nanostrukturah.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno