Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Napredni optični koncepti tankoplastnih sončnih celic

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.03.03  Tehnika  Energetika  Obnovljivi viri in tehnologije 

Koda Veda Področje
T140  Tehnološke vede  Energijske raziskave 
Ključne besede
obnovljivi viri energije, fotovoltaika, tankoplastne sončne celice, novi optični koncepti, fotonski kristali, uklonske mrežice, beli dielektriki, protiodbojne plasti, hrapavi spoji
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18180  dr. Kristijan Brecl  Energetika  Raziskovalec  2008 - 2011 
2.  23406  dr. Boštjan Glažar  Energetika  Raziskovalec  2008 - 2011 
3.  19221  dr. Janez Krč  Energetika  Vodja  2008 - 2011 
4.  15463  dr. Urša Opara Krašovec  Elektronske komponente in tehnologije  Raziskovalec  2008 - 2011 
5.  12609  dr. Marko Topič  Energetika  Raziskovalec  2008 - 2011 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1538  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko  Ljubljana  1626965 
Povzetek
V predlaganem projektu se bomo posvetili načrtovanju, analizi in optimizaciji naprednih optičnih konceptov tankoplastnih sončnih celic. Predlagane nove koncepte bomo verifivirali na tankoplastnih silicijevih in elektrokemijskih sončnih celicah. V silicijeve celice bomo vpeljali koncept eno-dimenzionalnih fotonskih kristalov in uklonskih mrežic. S pomočjo numeričnih simulacij bomo izvedli podrobno optično analizo in optimizacijo načrtovanih konceptov. Predlagali bomo izboljšane rešitve v zvezi z belimi dielektričnimi zadnjimi reflektorji celic. V okviru elektrokemijskih celic bomo raziskovali vlogo in izboljšave v zvezi z dodatnim zadnjim/vmesnim reflektorjem, protiodbojnimi plastmi oziroma sklopi na začetku strukture in raziskali vpliv dodatnega razprševanja svetlobe v strukturi.
Pomen za razvoj znanosti
Raziskave novih konceptov in tehnologij ter spremljevalnih aktivnosti na področju fotovoltaike kot enemu najperspektivnejših obnovljivih virov električne energije so izrednega pomena za trajnostni razvoj energetike, ki bo predpogoj za trajnostni gospodarski razvoj Slovenije in Evrope v celoti. Fotovoltaika je postala v svetovnem merilu energetski gospodarski sektor, ki raste v povprečju zadnjih desetih let s 40% letno stopnjo. Slovenska fotovoltaična industrija (BISOL d.o.o. – proizvodnja kristalnih silicijevih PV modulov, Trimo d.d. – integracija tankoplastnih PV modulov v strešne in fasadne elemente, ETI Elektroelement d.d. – proizvodnja zaščitnih gradnikov, Kon Tiki Solar d.o.o., Genera d.d., Gryps d.o.o., Chemitrade d.o.o., … - inženiring) postopno uvajaja nove tehnologije in koncepte v proizvodne obrate in z optimizmom napovedujejo nove domače proizvode, ki bodo namenjeni predvsem izvozu na globalne svetovne trge. Naš doprinos k razvoju znanosti dokazujemo tudi z vabljenimi predavanji na specializiranih mednarodnih konferencah in po drugih visokošolskih inštitucijah doma in tujini.
Pomen za razvoj Slovenije
Energetska problematika je in zagotovo tudi bo v bodoče pomembno krojila usodo ekonomskega razvoja Slovenije. Zaloge konvencionalnih energetskih virov kopnijo, dodaten problem v 21. stoletju pa je tudi onesnaževanje okolja in z njim povezane klimatske spremembe. Energetska neodvisnost držav na makro nivoju in samostojnih naselij ali hiš na mikro nivoju bo pomembno posegla v družbenoekonomski sistem. Tudi v Sloveniji bo problem zanesljive, učinkovite in predvsem trajnostne ekološko naravnane energetske oskrbe postal pomemben dejavnik razvoja. Pri tem so pomembne predvsem nove tehnologije in napredni koncepti rešitev. Raziskovalni projekt je za Slovenijo pomemben po več kriterijih: - razvoj domačega znanja in prenos tujega znanja in izkušenj v slovenski prostor - uvajanje ekološko naravnanih energetskih virov, - prispevki k novim rešitvam struktur fotonapetostnih pretvornikov, - potrjevanje slovenske raziskovalne skupine v mednarodnem prostoru.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno