Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

VPLIV SPREMINJANJA SENZORIČNEGA PRILIVA VNAPREJŠNJE PRILAGODITVE DRŽE

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.08.00  Medicina  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)   

Koda Veda Področje
B640  Biomedicinske vede  Nevrologija, nevropsihologija, nevrofiziologija 
Ključne besede
Nadzor drž, vnaprejšnje prilagoditve drže, zrcalni nevroni, senzorični priliv
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (11)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  22482  mag. Goran Bobojević  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2009 - 2011  12 
2.  22776  dr. Mojca Jevšnik Podlesnik  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2008 - 2009  586 
3.  21036  dr. Alan Kacin  Srce in ožilje  Raziskovalec  2008 - 2009  352 
4.  05916  dr. Veronika Kralj Iglič  Nevrobiologija  Raziskovalec  2008 - 2011  875 
5.  33029  dr. Matthew Charles Morrissey  Medicina  Raziskovalec  2010 - 2011  63 
6.  24561  dr. Urška Puh  Nevrobiologija  Raziskovalec  2008 - 2009  373 
7.  20840  dr. Darja Rugelj  Šport  Vodja  2008 - 2011  620 
8.  05488  dr. France Sevšek  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  221 
9.  31673  dr. Roman Štukelj  Šport  Tehnični sodelavec  2010 - 2011  118 
10.  21037  dr. Marija Tomšič  Vzgoja in izobraževanje  Raziskovalec  2008 - 2011  317 
11.  22443  dr. Renata Vauhnik  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2011  378 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  48.524 
2.  0382  Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta  LJUBLJANA  1627155  14.518 
Povzetek
V predlaganem raziskovalnem projektu nameravamo raziskati vpliv lahnega dotika med različnimi pogoji aferentnega priliva (vid brez vidnega priliva, z moteno vidno informacijo) na vnaprejšnje prilagoditve drže. Raziskovali bomo EMG odzive v mišicah ki nadzorujejo držo in antero-posteriorni premik projekcije telesnega težišča. Namen raziskave je raziskovati vnaprejšnje prilagoditve drže med gibom: doseg naprej z rokami v predročenju z uporabo strategije kolka. To gibalno nalogo bodo preiskovane osebe izvajale pri različnem senzoričnem prilivu. Poudarek bo na raziskovanju časovnih in prostorskih odnosov med vnaprejšnjimi prilagoditvami drže in nameravanim hotenim gibanjem zgornjega uda. Študirali bomo obliko, jakost in časovne parametre premikov projekcije telesnega težišča. Namen raziskave je poiskati soodvisnosti med odzivom mišic – EMG podatki in premikom težišča in posemaznih telesnih segmentov – predvsem odnosa med položajem nog in trupa. Fenomen vnaprejšnjih prilagoditev drže bomo opazovali tudi kot funkcijo zrcalnega sistema nevronov. Cilji raziskave so: - identificirati vnaprejšnje prilagoditve drže pri različnem senzoričnem prilivu, predvsem iz vidnega in somatosenzoričnega sistema - študirati povezanost med vnaprejšnjimi prilagoditvami drže in zrcalnimi nevroni in funkcijo zrcaljenja pri človeku, - predlagati matematični model senzorične integracije vnaprejšnjih prilagoditev drže. Projekt bo razdeljen v štiri faze: priprava programske opreme za obdelavo signalov, dva eksperimenta s preiskovanci, izdelava matematičnega modela in primerjava eksperimentalnih podatkov z modeliranimi.
Pomen za razvoj znanosti
Nov način analize stabilometričnih signalov bo omogočil učinkovito spremljanje sprememb gibanje središča pritiska in ga bo moč uporabiti tudi pri ugotavljanju učinkovitosti različnih terapevtskih postopkov. Njegova spletna aplikacija bo omogočila sodelovanje med več laboratoriji v Sloveniji in tudi širše. Naši rezultati so pomembni tako za razumevanje procesa in mehanizmov nadzora in upravljanja gibanja in drže (motor control), kot tudi za pripravo terapevtski protokolov. Ta temeljna raziskava nadzornih mehanizmov uravnavanja gibanja in pokončne drže in njena novo pridobljena spoznanja smo nadgradili in jih vključili v pripravo sodobnih vadbenih postopkov zlasti za ohranjevanje in zboljševanje ravnotežja starejših oseb. Ugotovitve so bile uporabljene pri pripravi v ravnotežje usmerjeno vadbo za starejše osebe, ki še živijo v domačem okolju. Rezultati take vadbe so opisani v Rugelj, 2010 in Rugelj, Sevšek in Tomšič, 2011. Ugotovili smo, da tudi pri aktivnih starejših osebah z visokimi funkcijskimi sposobnostmi mogoče z usmerjeno senzomotorično vadbo, kjer se prilagaja količina in kakovost somatosenzoričnega, vidnega in vestibularnega priliva in izvablja za situacijo specifičen in učinkovit motorični odziv. Prav tako so bile ugotovitve študija mehanizmov uravnavanja gibanja in drže uporabljene v študiji za ravnotežje specifične vadbe oskrbovancev doma starejših občanov. To je bila študija kjer so bili preiskovanci naključno razporejeni v vadbeno in kontrolno skupino.(Rugelj, 2010). Tudi skupina krhkih starostnikov se je odzvala na vadbo z učinkovitejšim ravnotežjem. Pričakujemo tudi da bodo raziskave nadzornih mehanizmov drže in hotenega gibanja pomembno prispevale k iskanju načinov napovedovanja in preprečevanja nenadnih padcev starejših oseb in s tem zmanjševanju njihovih posledic za posameznika in družbo. Naši rezultati in ugotovitve so bili do sedaj predstavljeni na več mednarodnih konferencah. V pripravi je tudi članek, ki je pomemben za osvetlitev fenomena vnaprejšnjih prilagoditev drže.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je interdisciplinaren in pokriva področje biofizike, biomehanike, nevrobiologije in biomedicine. Raziskovanje vnaprejšnjih prilagoditev drže, zrcalnih funkcij osrednjega živčevja, in vplivov deljene pozornosti je trenutno najbolj obetavno področje raziskovanja mehanizmov uravnavanja gibanja in drže (motor control) za uporabo v pripravi rehabilitacijskih in preventivnih programov za vzdrževanje ravnotežja zlasti pri starejših oseb z različnimi stopnjami funkcijskih zmožnosti. V okviru projekta smo prenesli najnovejše metode in znanstvena spoznanja na področju uravnavanja gibanja v slovensko okolje ter uspešno sodelujemo z raziskovalci iz Velike Britanije. Rezultati so uporabljeni pri načrtovanju strategij ohranjevanja ravnotežja in preprečevanja nenadnih padcev pri starejših osebah. Naši skupini sta se v drugem delu pridružila še vodilna strokovnjaka na področju študija laksnosti kolenskih vezi (ACL). Raziskovalna skupina ACL je mednarodna v svoji naravi, z večino raziskovalcev lociranih v Sloveniji in ključnimi raziskovalci na področju fizioterapije in športne medicine v Veliki Britaniji. V okviru projekta smo razvili tudi programsko opremo za popis, analizo in vrednotenje stabilometričnih podatkov. Programska oprema je novost v svetovnem merilu, ker teče na spletnem strežniku omogoča sodelovanje z drugimi raziskovalnimi skupinami v Sloveniji in tujini. Projekt poleg interdisciplinarne skupine slovenskih raziskovalcev (fiziki, fizioterapevt, delovni terapevti) vključuje tudi dodiplomske in podiplomske študente. S tem imajo možnost dela z najnovejšimi metodami in tehnologijami iz področja biomehanike.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno