Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

VLOGA SEKRETORNIH FOSFOLIPAZ A2 PRI RAKU DOJKE

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.04.00  Medicina  Onkologija   

Koda Veda Področje
P310  Naravoslovno-matematične vede  Beljakovine, encimologija 
Ključne besede
sekretorne fosfolipaze A2, rak dojke, arahidonska kislina, eikozanoidi, prostaglandini, celične kulture, inhibitorji, karcinogeneza, tumorigeneza, kemopreventiva, biomembrane, proteinsko inženirstvo, interferenca RNA
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  26231  dr. Borut Jerman  Biokemija in molekularna biologija  Mladi raziskovalec  2008 - 2011 
2.  00412  dr. Igor Križaj  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011 
3.  20213  dr. Toni Petan  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011 
4.  30887  dr. Anja Pucer Janež  Farmacija  Mladi raziskovalec  2009 - 2011 
5.  04570  dr. Jože Pungerčar  Biokemija in molekularna biologija  Vodja  2008 - 2011 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  18 
Povzetek
Rak dojke je v državah Evropske unije z več kot 270.000 novimi primeri letno, od tega skoraj 1.000 v Sloveniji, najpogostejši rak pri ženskah v Evropi. Pomen sekretornih fosfolipaz A2 (sPLA2) pri razvoju in napredovanju rakavih obolenj je priznan, a slabo raziskan patofiziološki proces. Novejše raziskave kažejo na vpletenost sPLA2 v razvoj kolorektalnega raka in raka prostate. Dosedanje delo naše programske skupine na tem področju je, med drugim, pripeljalo do ugotovitve, da sPLA2 preko vezave na specifične proteine v celici lahko vplivajo na nekatere pomembne celične procese. Sekretorne PLA2 pa so ključnega pomena tudi pri sproščanju arahidonske kisline (AK) z membranskih fosfolipidov, prekurzorske molekule v biosintezi mitogenih prostaglandinov, pomembnih dejavnikov v razvoju številnih vrst raka, tudi raka dojke. Ena od pomembnih tarč kemoprevencije raka je danes encim ciklooksigenaza-2 (COX-2), ki katalizira prvo stopnjo pretvorbe AK v prostaglandine. Na žalost inhibitorji COX-2 pri dolgoročni uporabi povzročajo zelo nevarne stranske učinke. V predlaganem projektu bomo zato usmerili raziskave vloge sPLA2 pri razvoju rakavih obolenj na povezavo med encimskim delovanjem sPLA2, sproščanjem AK in rakom dojke. Predvidevamo, da določene sPLA2 sodelujejo pri sproščanju AK v celicah raka dojke in da lahko, kot predhodniki COX-2 v biosintezni poti prostaglandinov, odločilno vplivajo na nastanek in napredovanje raka dojke ter predstavljajo primerno tarčo za alternativne pristope k zdravljenju raka. Poglavitni cilj projekta je identifikacija sPLA2, ki aktivno sodelujejo pri metabolizmu AK in določitev celičnih mehanizmov, preko katerih na ta način vplivajo na rak dojke. Pričakujemo, da bodo predlagane raziskave nakazale nove smeri v razvoju farmakoloških učinkovin za preprečevanje in zdravljenje raka dojke.
Pomen za razvoj znanosti
Proučevanje vloge sekretornih fosfolipaz A2 (sPLA2) pri fizioloških in bolezenskih procesih pri človeku je v zadnjem času zelo aktualno, še posebej v povezavi z metabolizmom arahidonske kisline in biosintezo eikozanoidov. Vloga sPLA2 pri razvoju raka dojk, najpogostejšem raku žensk v razvitem svetu, pa je še posebej neraziskana. Raziskovanje vpletenosti posameznih sPLA2 v metabolizem arahidonske kisline v povezavi z rakom dojke po eni strani prispeva k boljšemu razumevanju celičnih procesov, ki vplivajo na nastanek in razvoj raka dojke, po drugi strani pa odpira nove raziskovalne poti tudi pri študiju drugih vrst raka. Izsledki naših raziskav bodo vplivali tako na razvoj temeljnega znanja o mehanizmih delovanja sPLA2 in metabolitov arahidonske kisline kot na razvoj raziskovalnih smeri pri iskanju novih kemopreventivnih in/ali kemoterapevtskih učinkovin, ki bodo delovale na osnovi preprečevanja celotne biosintezne poti eikozanoidov.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt je bil v skladu z Resolucijo o nacionalnem raziskovalnem in razvojnem programu 2006-2010 in s prvo tematsko prioriteto javnega razpisa: Raziskovanje genomike in biotehnologije za zdravje, kakovost in varnost živil ter trajnostnega razvoja. Dolgoročni cilj projekta je bil razvoj novih pristopov preprečevanja in zdravljenja rakavih obolenj na osnovi novih inhibitorjev ali drugih medicinsko pomembnih spojin, ki bi vplivali na delovanje sPLA2 in/ali metabolizem arahidonske kisline. Farmakološko zanimivi rezultati bi lahko omogočili poglobitev sodelovanja s farmacevtsko industrijo in razvoj tesnejšega sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalno sfero v Sloveniji. Nove metode preprečevanja in zdravljenja raka dojke bi pomembno prispevale k manjši pojavnosti bolezni, preprečevanju ponavljanja bolezni in manjši smrtnosti obolelih za rakom dojke, kar bi ugodno vplivalo na družbeno-ekonomski razvoj Slovenije. V Sloveniji namreč za rakom dojke letno zboli okoli 1.000 žensk, umre pa jih okoli 400. Po napovedih epidemioloških raziskav naj bi se v prihodnosti število obolelih še povečalo. Nove metode preprečevanja in zdravljenja raka dojke bi lahko bistveno prispevale k izboljševanju kvalitete življenja obolelih za rakom dojke, ki se, poleg neposrednih zdravstvenih težav, dolgoročno soočajo s psihološkimi in sociološkimi problemi. Poleg tega smo pri izvajanju projekta posredno prispevali k izobraževanju in razvoju strokovnih kadrov. V okviru raziskav so se v okviru doktorskega študija izobraževali mladi raziskovalci, vključili pa smo tudi dodiplomske študente s pripravo diplomskih del. V naše raziskave smo prav tako vključili nekatere tuje raziskovalce, s katerimi želimo nadaljevati sodelovanje tudi v prihodnje. Verjamemo, da smo že z dosedanjimi rezultati projekta, publikacijami in predstavitvami na mednarodnih znanstvenih srečanjih večali prepoznavnost in znanstveni ugled Slovenije v svetu.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno