Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

BELJAKOVINE MODRASOVEGA STRUPA Z VPLIVOM NA HEMOSTAZO-RAZVOJ INOVATIVNIH BIOMEDICINSKIH ANTITROMBOTIKOV

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.06.00  Medicina  Srce in ožilje   

Koda Veda Področje
P310  Naravoslovno-matematične vede  Beljakovine, encimologija 
B490  Biomedicinske vede  Hematologija, zunajcelične tekočine 
B530  Biomedicinske vede  Srce in obtočila 
Ključne besede
Vipera a. ammodytes, strup, hemostaza, antikoagulantna fosfolipaza A2, fibrinolitična metaloproteaza, antitrombotiki
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25628  dr. Lidija Kovačič  Biokemija in molekularna biologija  Mladi raziskovalec  2008 - 2009  82 
2.  00412  dr. Igor Križaj  Biokemija in molekularna biologija  Vodja  2008 - 2011  729 
3.  18802  dr. Adrijana Leonardi  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011  157 
4.  20213  dr. Toni Petan  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011  178 
5.  04570  dr. Jože Pungerčar  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011  320 
6.  30888  dr. Tamara Sajevic  Farmacija  Mladi raziskovalec  2009 - 2011  24 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  91.272 
Povzetek
Strupene živali predstavljajo enega glavnih virov visoko selektivnih in učinkovitih bioaktivnih spojin, ki so že privedle do razvoja nekaterih inovativnih zdravil. Namen predlaganega projekta je razvoj novih substanc za preprečevanje strjevanja krvi - antitrombotikov, na osnovi antikoagulantne fosfolipaze A2, amoditoksina, in fibrinolitične metaloproteinaze, amoditaze, iz strupa najbolj strupene evropske kače, modrasa (Vipera ammodytes ammodytes). Za dosego zadanih ciljev bomo strukturno karakterizirali kompleks med aktiviranim koagulacijskim faktorjem X (FXa) in amoditoksinom. Na osnovi pridobljenih strukturnih informacij o inhibiciji FXa z amoditoksinom, bomo pripravili kratke peptide ali peptidomimetike z antikoagulantnimi lastnostmi. Amoditaza je fibrino(geno)lizna metaloproteinaza. Ker vse kaže, da nima toksičnih učinkov, predstavlja zelo obetavno substanco za uporabo v kliniki za raztapljanje krvnih strdkov. S pomočjo proteinskega inženirstva bomo pripravili rekombinantno amoditazo in skrajšane oblike te molekule ter jih temeljito karakterizirali, tako biokemijsko kot tudi fiziološko. Poleg tega bomo sistematično analizirali repertoar proteinov iz strupa modrasa in poiskali tiste komponente, ki vplivajo na proces strjevanja krvi, z namenom odkrivanja novih molekulskih orodij za karakterizacijo in testiranje krvi.
Pomen za razvoj znanosti
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so vzrok za smrt globalno v kar 29% primerih kardiovaskularne bolezni. Ta žalostna statistika kvalificira kardiovaskularne patologije kot ene najbolj perečih za človeško vrsto. Bolezni ožilja so tudi eden glavnih zdravstvenih problemov prebivalcev Evropske unije. Po podatkih iz leta 2007 te vrste bolezni vsako leto prizadenejo več kot milijon prebivalcev EU. Po napovedih WHO bosta dva glavna vzroka smrti v svetu v letu 2030 ishemična srčna bolezen in kap (World Health Statistics 2008, WHO Statistical Information System – WHOSIS). Iz naštetih razlogov je eden od strateških prioritet Programa za kardiovaskularne bolezni v okviru WHO (http://www.who.int/cardiovascular_diseases/priorities/en/) razvoj poceni inovacij in sistema za zdravljenje kardiovaskularnih bolezni, ki bi bile dostopne tudi najrevnejšim, za zmanjšanje smrtnosti kot posledice te vrste bolezni. Antikoagulanti so osnova za preventivo in zdravljenje tromboembolitskih bolezni, ki so eden najresnejših zdravstvenih problemov današnjega časa v razvitih delih sveta, saj trenutno kar okrog 1% celotne zahodne populacije prejema določeno obliko antitrombotske terapije. V teh delih sveta se človeška populacija pospešeno stara, zato je pričakovati, da se bo problem v prihodnosti še stopnjeval. Glede na to je intenzivno iskanje novih terapevtskih pristopov in substanc v boju zoper trombo-embolitske bolezni zelo relevantno v naporih za izboljšanje človeškega zdravja.
Pomen za razvoj Slovenije
Projekt se je posvečal analizi strupne mašinerije modrasa, ki vpliva na hemostatski sistem pri človeku z namenom njenega razumevanja in izrabe za odkrivanje novih načinov za diagnosticiranje in terapijo hemostatskih motenj pri človeku. Številni rezultati projekta bodo že kratkoročno pozitivno vplivali na izboljšanje človeškega zdravja. Farmakološko zanimivi rezultati bodo omogočili nadaljnjo krepitev sodelave predvsem z domačo farmacevtsko industrijo. Izvedeni projekt je imel tudi številne posredne pozitivne učinke na našo družbo. Ti so še zlasti vidni na področju izobraževanja. Raziskave so v prvi vrsti prispevale k znanstveni in strokovni rasti raziskovalcev in univerzitetnih učiteljev – nekateri člani projektne skupine sodelujejo v dodiplomskih in podiplomskih izobraževalnih programih na različnih visokošolskih ustanovah. V okviru projektnih raziskav so se izobraževali študentje, mlada raziskovalka v okviru doktorskega študija, z izdelavo svojih diplomskih del pa so bili vklučeni tudi dodiplomski študentje. Svoje znanje in izkušnje iz laboratorijev smo tako neposredno prenašali na do- in podiplomske študente. Del rezultatov naših raziskav je že bil objavljen v kar šestih člankih v kvalitetnih mednarodnih znanstvenih revijah, nekaj publikcij pa še pripravljamo. Skupaj s predstavljanjem projektnih dosežkov s predavanji in postri na mednarodnih znanstvenih srečanjih smo dvigali prepoznavnost in znanstveni ugled Slovenije v svetu. Posebnega pomena za slovenski raziskovalni prostor in preko njega za celotno družbo je uvajanje in posredovanje najnovejših raziskovalnih tehnologij, ki jih uporabljamo pri svojem raziskovalnem delu. V okviru tega projekta je ena takih modernih tehnologij, ki smo jo uvajali in uporabljali, tehnologija proteomike.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno