Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

IMUNOMODULACIJA S TUMORSKIMI VAKCINAMI PRIPRAVLJENIMI IZ CELIH TUMOSRKIH CELIC IN CpG ODN

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.04.00  Medicina  Onkologija   

Koda Veda Področje
B520  Biomedicinske vede  Splošna patologija, patološka anatomija 
B200  Biomedicinske vede  Citologija, onkologija, kancerologija 
Ključne besede
eksperimentalna onkologija, tumorska imunologija, tumorske vakcine, dendritske celice, CpG ODN
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10330  dr. Nikola Bešić  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  452 
2.  12023  dr. Marko Hočevar  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  465 
3.  12022  dr. Barbara Jezeršek Novaković  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  319 
4.  28272  Vijoleta Kaluza  Medicina  Tehnični sodelavec  2009 - 2011 
5.  08007  dr. Srdjan Novaković  Medicina  Vodja  2008 - 2011  465 
6.  23343  dr. Vida Stegel  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  100 
7.  28388  dr. Petra Škerl  Medicina  Mladi raziskovalec  2008 - 2011  80 
8.  12767  dr. Janez Žgajnar  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  343 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0302  ONKOLOŠKI INŠTITUT LJUBLJANA  Ljubljana  5055733000  14.547 
Povzetek
Protitumorska imunost je kompleksen preplet delovanja efektorjev prirojene in pridobljene imunosti. Vloga prirojene imunosti pri prepoznavanju in uničevanju tumorskih celic je bila dolgo časa neupravičeno podcenjena, zato pa je v zadnjem času postalo očitno, da je delovanje specifičnih efektorjev, kot so B in T limfociti, v veliki meri odvisno od delovanja fagocitnih celic, primerne predstavitve tumorskih antigenov in kostimulatornih molekul s strani antigen predstavitvenih celic (APC), kot tudi od tvorbe imunostimulatornih citokinov. V desetletju od odkritja, da so mišje B celice odzivne na nekatere nemetilirane CpG dinukleotide v bakterijski DNA, so raziskovalci identificirali specifične receptorje za takšne »CpG motive« in sicer »Toll-like receptor 9« (TLR9). TLR9 so konstitutivno izraženi predvsem na DC in B limfocitih in so odgovorni za njihovo dozorevanje. Prav to odkritje je bilo podlaga za uvedbo novega pristopa imunoterapije v kliniko, ki temelji na uporabi sintetskih oligodeoksinukleotidov (ODN) kot ligandov za TLR9. CpG ODN delujejo kot naravni adjuvansi, ker spodbujajo dozorevanje in specifično delovanje APC in ker sodelujejo pri spodbujanju limfocitov. Večina raziskav imunskega delovanja CpG ODN doslej je potekala na sesalcih, kjer so se izkazali kot zelo uspešni pri spodbujanju prirojenih in pridobljenih imunskih odzivov pri različnih vrstah kot tudi pri zaščiti pred bakterijskimi in virusnimi patogeni, ter protozoji. Namen predloga raziskave je oceniti, kakšen potencial ima kombinacija CpG ODN razreda C in obsevanih tumorskih celic pri spodujanju protitumorske imunosti (prirojene in pridobljene) na mišjem eksperimentalnem tumorskem modelu – i.p. B16F1. Raziskava je usmerjena predvsem v tri glavna področja: oceno preventivnega delovanja vakcine, oceno terapevtskega delovanja vakcine in opredeljevanje nekaterih mehanizmov in glavnih efektorjev protitumorske imunosti, ki jo izzove takšna oblika tumorske vakcine.
Pomen za razvoj znanosti
V projektni nalogi smo si zadali za cilj pripravo tumorske vakcine, ki bi bila zadosti aktivna, da bi jo bilo smiselno preizkusiti v kliničnih študijah. Lotili smo se priprave klasične tumorske vakcine proti malignemu melanomu na osnovi uporabe singenih tumorskih celic (obsevane melanomske celice B16F1) in nespecifičnih imunomodulatorjev (CpG ODN razreda C). V študiji smo dokazali, da je vakcina izredno učinkovita za proženje preventivnega imunskega odgovora in, da je uporabna tudi za zdravljenje. Pokazali smo tudi, da je mogoče CpG OND razreda C uporabiti za skupaj z radioterapijo za pripravo učinkovite vakcine in situ. Zelo je bila pomebna ugotovitev, da po vakcinaciji s to vakcino poskusne živali razvijejo dolgotrajno imunost proti tumorskim celicam ki so bile uporabljene za pripravo vakcine. Dokazali smo tudi, da je vakcina uporabna za vzdrževalno zdravljenje po kirurški odstranitvi tumorja. Pomen naše študije je v tem, da smo ena od prvih skupin na svetu, ki je sistematično obdelala delovanje tumorske vakcine sestavljene iz obsevanih singenih tumorskih celic in CpG ODN razreda C in sicer na intraperitonealnih in podkožnih tumorjih. Dokazali smo, da je delovanje tumorske vakcine sestavljene iz obsevanih singenskih tumorskih celic in CpG ODN, v veliki meri odvisno od celic, ki so značilne za prirojeno imunost in izražajo TLR receptorje 9. Med pomebnejše so APC in NK celice. Iz tega smo zaključili, da je za pripravo uspešne klasične tumorske vakcine potrebno uporabiti imunostimulator, ki predvsem vpliva na proliferacijo in diferenciacijo fagocitnih celic. Delovanje tumorske vakcine smo spremljali tudi na molekularnem nivoju. S spremljanjem izražanja različnih »imunoloških genov« v MNC, smo pokazali značilno povečano izražanje genov za IL-15 in IL-18, ter za proteinsko kinazo C – delta (Prkcd) in gen za proteinsko tirozin fosfatazo (Ptprc).
Pomen za razvoj Slovenije
Med pomebnejše rezultate tega projekta, ki so lahko uporabni za slovensko zdravstvo prištevam: - Uvajanje metodologije in standardizacija postopkov za pripravo klasičnih tumorskih vakcin ter spremljanje njihovega delovanja. - Uvajanje metodologije molekularne biologije za spremljanje različnih procesov na molekularnem nivoju. Kot spremljajoči rezultati dela, ki so nastali v sklopu sodelovanja z raziskovalci na drugih projektih in uvajanja različnih metodologij molekularne biologije, so nastali nekateri novi postopki za onkološko diagnostiko. Nenazadnje je potrebno omeniti tudi izobraževalno plat projekta, ki se odraža skozi spoznavanje imunoloških metod, metod za delo na tumorskih modelih in predstavitvi rezultatov dela na domačih in mednarodnih znanstvenih srečanjih.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno