Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

FUNKCIONALNA ANALIZA NEKODIRAJOČIH RNA PRI PARKINSONOVI BOLEZNI

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.03.00  Medicina  Nevrobiologija   

Koda Veda Področje
B640  Biomedicinske vede  Nevrologija, nevropsihologija, nevrofiziologija 
Ključne besede
MicroRNA, SnoRNA, nekodirajoca RNA, regulacija RNA, Parkinsonova bolezen
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (8)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  23598  dr. Tomaž Bratkovič  Farmacija  Raziskovalec  2009 - 2011  234 
2.  21692  Irena Klančnik Mavec    Tehnični sodelavec  2008 
3.  25096  dr. Mojca Lunder  Farmacija  Raziskovalec  2008  254 
4.  19170  dr. Urša Pečar Fonović  Farmacija  Raziskovalec  2008 - 2011  144 
5.  15813  dr. Boris Rogelj  Nevrobiologija  Vodja  2008 - 2011  410 
6.  07849  dr. Borut Štrukelj  Biokemija in molekularna biologija  Raziskovalec  2008 - 2011  1.123 
7.  05379  dr. Bojan Zalar  Medicina  Raziskovalec  2008 - 2011  174 
8.  08289  dr. Marko Živin  Nevrobiologija  Raziskovalec  2008 - 2011  232 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0787  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za farmacijo  Ljubljana  1626973  17.536 
Povzetek
Novejse raziskave kazejo, da uravnavanje mozganske plasticnosti pri parkinsonovi bolezni (PB) in pri drugih nevrodegenerativnih motnjah lahko poteka na ravni pred sintezo proteinov oziroma na ravni RNA. V ta patofizioloski proces bi lahko bile vpletene nekodirajoce RNA (ncRNA) kot so mikro RNA (miRNA) in male nukleolarne RNA (snoRNA). Nekodirajoce RNA ne nosijo zapisa za proteine, vendar imajo druge pomembne funkcije v celicah, npr. ncRNA uravnavajo translacijo in modifikacijo drugih – tarcnih RNA. Cilj projektne prijave je, da ugotovimo morebitne spremembe v izrazanju ncRNA pri PB bolezni z uporabo mikromrez, specificnih za ncRNA, na to pa se analiziramo, katere molekularne spremembe pri PB so povezane s spremenjenim izrazanjem ncRNA. Spremembe ravni izrazanja miRNA in snoRNA bomo raziskali na misjem modelu PB in jih potrdili s kvantitativnim RT-PCR ter z in situ hibiridizacijo. Raziskali bomo tudi vpliv potrjenih ncRNA na potencialne tarcne mRNA. Izrazanje potrjenih ncRNA in njihovih tarc bomo preverili tudi post mortem v mozganskih vzorcih bolnikov s PB. Poleg povecanja razumevanja molekularnih mehanizmov mozganske plasticnosti, ki spremlja PB, bo predlagani projekt tudi dolocil potencialne nove molekularne tarce za razvoj novih pristopov zdravljenja PB (npr. uporaba novih na RNA zasnovanih terapij).
Pomen za razvoj znanosti
Glavni cilj tega projekta je bil raziskati funkcijo nekodirajočih RNA v Parkinsonovi bolezni. V zadnjih nekaj letih se je povečala zavest o pomembnosti nekodirajočih RNA in metabolizma RNA za biološke procese. Z razvojem novih tehnik in tehnologij se lahko usmerimo na vlogo RNA v bioloških procesih in pri boleznih, kot so nevodegeneracija. Zelo velik pomen RNA dokazuje veliko število vplivnih znanstvenih publikacij in Nobelova nagrada s področja fiziologije in medicine iz leta 2006, ki je bila dodeljena za odkritje RNA interference. Ta projekt bo zagotovil boljše razumevanje molekularnih mehanizmov, povezanih z ncRNA v Parkinskonovi bolezni in opredelil nove cilje za terapevtske intervencije, mogoče z uporabo hitro razvijajočih se terapij, zasnovanih na RNA.
Pomen za razvoj Slovenije
Pomembnosti nekorirajočih RNA v urejanju bioloških in patoloških procesov je vse bolj priznana. Predloženi projekt spada na področje osnovnih medicinskih znanosti in njegov cilj je raziskati molekularni mehanizem Parkinsonove bolezni na nivoju nekodirajočih RNA. V Sloveniji je okoli 4.000 bolnikov, ki imajo Parkinsonovo bolezen in je po Alzheimejevi bolezni druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, povezana s staranjem. Ta projekt je omogočil pricetek raziskovanje, s katerim se bo v Sloveniji povečalo in poglobilo raziskovanje na področju molekularnih nevroznanosti. Funkcijo nekodirajočih RNA raziskujejo tudi na drugih področjih biomedicine in s pričetkom tega projekta prinašamo v Slovenijo nekaj praktičnega znanja in izkušenj. S tem projektom so začele sodelovati štiri Slovenske inštitucije, poleg tega pa razvijamo tudi mednarodno sodelovanje z MRC Centrom za nevrodegeneracijske raziskave s King's Collega v Londonu ter MRC laboratorijem za molekularno biologijo is Cambridga.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno