Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

RAZVOJ IN VALIDACIJA KLINIČNIH ORODIJ TEMELJEČIH NA MEDNARODNI KLASIFIKACIJI FUNKCIONIRANJA, ZMANJŠANJA ZMOŽNOSTI IN ZDRAVJA (MKF)

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.08.00  Medicina  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)   

Koda Veda Področje
B680  Biomedicinske vede  Javno zdravstvo, epidemiologija 
B710  Biomedicinske vede  Fizikalna medicina, kineziterapija, revalidacija, rehabilitacija 
Ključne besede
zdravje, funkcioniranje, možganska kap, rak dojke, nezgodna možganska poškodba
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10330  dr. Nikola Bešić  Onkologija  Raziskovalec  2008 - 2011  470 
2.  14962  dr. Helena Burger  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Vodja  2008 - 2011  873 
3.  10684  dr. Nika Goljar  Nevrobiologija  Raziskovalec  2008 - 2011  343 
4.  12023  dr. Marko Hočevar  Onkologija  Raziskovalec  2008 - 2011  471 
5.  03324  dr. Črt Marinček  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2008 - 2011  571 
6.  14038  dr. Zlatko Matjačić  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2008 - 2011  372 
7.  17837  dr. Gaj Vidmar  Sistemi in kibernetika  Raziskovalec  2008 - 2011  556 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0302  ONKOLOŠKI INŠTITUT LJUBLJANA  Ljubljana  5055733000  15.750 
2.  0309  Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije - Soča  Ljubljana  5053919000  5.793 
Povzetek
Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja (MKF) nudi znanstveno podlago za razumevanje in proučevanje zdravja, uveljavlja skupen jezik za opisovanje zdravja in z zdravjem povezanih stanj, omogoča primerjavo podatkov med deželami, dejavnostmi zdravstvenega varstva, službami in časovnimi obdobji ter nudi shemo za sistematično kodiranje podatkov. Obsega skoraj 1500 kod (razdeljenih v 4 razdelke: telesne funkcije, telesne zgradbe, dejavnosti in sodelovanje ter okoljski dejavniki), kar je preveč za klinično uporabo. Strokovnjaki so že razvili nekaj na MKF temelječih kliničnih orodij, v razvoju pa so tudi nova. Orodja se med seboj razlikujejo in uporabljajo različno število kod. Ni še dokazano, katero od obstoječih orodij je najprimernejše za uporabo v klinični praksi. Orodje mora biti kratko, hkrati pa mora zajeti vse za zdravstveno stanje posameznika pomembne kode ter imeti ustrezne psihometrične lastnosti. Cilji raziskave so: preveriti ujemanje med strokovnjaki iste stroke in različnih strok v uporabi kod za opis istega zdravstvenega stanja ter ujemanje v uporabi opisovalcev; ugotoviti, ali je bolje uporabljati za patologijo specifično ali splošno orodje; oceniti uporabnost in veljavnost nekaterih obstoječih orodij; ter sodelovati pri razvoju MKF niza za bolnike po nezgodni možganski poškodbi in po amputaciji uda. V projekt bomo poleg slednjih dveh skupin vključili bolnike po preboleli možganski kapi, bolnice z rakom dojke in bolnike, ki potrebujejo medicinsko-tehnične pripomočke, torej bolnike s posledicami bolezni, ki predstavljajo tako v svetu kot v Sloveniji velik zdravstveni problem. Ugotovili bomo, katera metoda je najprimernejša za zbiranje natančnih podatkov o zdravstvenem stanju posameznika in populacije. Rezultati projekta bodo osnova za načrtovanje zdravstvenega varstva, razvoj zdravstvene mreže, kakovostne študije in ukrepanje v posameznem primeru, kar vse prispeva k napredku in uspehu vseh posameznikov in družbe, ter za vzpostavitev informacijskega sistema za redno zbiranje podatkov o zdravju v Republiki Sloveniji.
Pomen za razvoj znanosti
S projektom smo ugotavljali, katera metoda je veljavna ter dovolj enostavna in hitra, da jo lahko uporabljamo v klinični praksi za zbiranje natančnih podatkov o zdravstvenem stanju posameznika in populacije. Natančni podatki o zdravju so lahko osnova za kakovostne klinične študije, klinično odločanje in z dokazi podprto medicino ter za načrtovanje zdravstvenih storitev in zdravstvene mreže. Rezultati močno vplivajo na vpeljavo uporabe MKF v klinično prakso. Svetovna zdravstvena organizacija ter evropsko in svetovno združenje za fizikalno in rehabilitacijsko medicino podpirata vpeljevanje MKF v klinično prakso ter razvoj na MKF temelječih orodij, ki so primerna za uporabo v klinični praksi. Z ugotavljanjem veljavnosti obstoječih orodij ter razvojem novih bodo vsa objavljena dela imela veliko mednarodno odmevnost.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati projekta bodo osnova za načrtovanje zdravstvenega varstva, razvoj zdravstvene mreže, kakovostne študije ter ukrepanje v posameznem primeru, kar vse prispeva k napredku in uspehu vseh posameznikov in družbe ter za vzpostavitev informacijskega sistema za redno zbiranje podatkov o zdravju v Republiki Sloveniji. Rezultati bodo osnova za razvoj programa rehabilitacije bolnic z rakom dojke v Sloveniji, pripravo predloga mreže rehabilitacije v Sloveniji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno