Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

OCENA GLOMERULNE FILTRACIJE-PRIMERJAVA IN POMEN RAZLIČNIH OZNAČEVALCEV

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.07.00  Medicina  Metabolne in hormonske motnje   

Koda Veda Področje
B560  Biomedicinske vede  Urologija, nefrologija 
Ključne besede
kronična ledvična bolezen, cistatin C, cistatinske formule, kreatinin, kreatininske formula/chronic kidney disease, cystatin C, cystatin C formulas, creatinine, creatinine formulas
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  27593  dr. Sebastjan Bevc  Srce in ožilje  Raziskovalec  2008 - 2011  771 
2.  23190  Benjamin Dvoršak  Srce in ožilje  Raziskovalec  2008 - 2011  110 
3.  23191  dr. Robert Ekart  Srce in ožilje  Raziskovalec  2008 - 2011  657 
4.  07616  mag. Maksimiljan Gorenjak  Reprodukcija človeka  Raziskovalec  2008 - 2011  206 
5.  15751  dr. Radovan Hojs  Metabolne in hormonske motnje  Vodja  2008 - 2011  803 
6.  02053  dr. Ivan Krajnc  Mikrobiologija in imunologija  Raziskovalec  2008 - 2011  615 
7.  15749  dr. Breda Pečovnik Balon  Metabolne in hormonske motnje  Raziskovalec  2008 - 2011  335 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0334  Univerzitetni klinični center Maribor  Maribor  5054150000  22.983 
2.  2334  Univerza v Mariboru, Medicinska fakulteta  Maribor  5089638048  16.633 
Povzetek
Kronična ledvična bolezen (KLB) je pomemben zdravstveni problem svetovnih razsežnosti. Opredelitev ledvične funkcije je pri obravnavi bolnika zelo pomembna. Znano je, da je ocena glomerulne filtracije (GF) najboljše merilo filtracijske sposobnosti vseh nefronov tako pri zdravih kot bolnih osebah. GF bi lahko natančno določili s pomočjo snovi, ki v telesu nastaja stalno, ki se izloča iz telesa izključno s prosto filtracijo, ki se v ledvicah ne presnavlja in ne nastaja ter se v ledvičnih tubulih ne izloča in ne absorbira. Danes takšne snovi, ki bi zadostila vsem tem pogojem še ne poznamo. V vsakdanji klinični praksi se za oceno GF najpogosteje uporabljata koncentracija serumskega kreatinina in očistek kreatinina, ki žal pogosto nista dovolj natančni. Standardno referenčno metodo za določanje GF pa predstavlja očistek radioizotopnega označevalca. V zadnjem času se kot eden novih označevalcev GF pojavlja serumski cistatin C, ki se v preteklosti zaradi tehnično težavnega določanja ni uporabljal. Natančnost ocene ledvične funkcije je še posebej pomembna pri odkrivanju zgodnjih stopenj kronične ledvične bolezni, pri prilagajanju odmerkov zdravil, ki se izločajo preko ledvic, pri spremljanju ledvične funkcije oseb s presajeno ledvico in pred uporabo nefrotoksičnih radioloških kontrastnih sredstev, potrebnih v različnih diagnostičnih postopkih. Klinične raziskave kažejo, da za natančno oceno GF ni več dovolj uporabljati samo koncentracije serumskega kreatinina, pač pa se je treba posluževati tudi kreatininskih formul ali določanja drugih označevalcev GF, še posebej pri populacijah starostnikov, otrok in bolnikov s sladkorno boleznijo. Enega pomembnejših označevalcev GF predstavlja serumska koncentracija cistatina C. Za razliko od serumske koncentracije kreatinina serumska koncentracija cistatina C ni odvisna od mišične mase, starosti, spola in načina ter vrste prehrane. Prav tako na njegovo koncentracijo ne vplivajo vnetje, vročina in/ali zunanji dejavniki, kakor tudi ne različni maligni procesi. Poleg določevanja serumske koncentracije cistatina C predstavlja novo raziskovalno polje tudi vrednotenje GF s pomočjo formul izhajajočih iz vrednosti serumskega cistatina C. V našem raziskovalnem projektu bi želeli ovrednotiti mesto serumskega cistatina C in cistatinskih formul glede na serumski kreatinin, kreatininske formule in očistek radioizotopnega označevalca, za oceno GF pri populaciji bolnikov s KLB, starostnikih in še posebej bolnikih s sladkorno boleznijo.
Pomen za razvoj znanosti
Raziskava je pomembna, ker na veliki populaciji bolnikov s kronično ledvično boleznijo ovrednoti pomen cistatinskih formul pri določanju ledvične funkcije. Rezultati kažejo pomembno vlogo določevanja cistatina C in cistatinskih formul (enostavnih ali kompleksnih) tudi za oceno glomerulne filtracije pri populaciji starostnikov in sladkornih bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Z rezultati našega raziskovalnega projekta potrjujemo superiorno mesto serumskega cistatina C in cistatinskih formul glede na serumski kreatinin, kreatininske formule v primerjavi z zlatim standardom (očistek radioizotopnega označevalca), za oceno glomerulne filtracije pri populaciji bolnikov s kronično ledvično boleznijo. Opredelitev vloge in pomena serumskega cistatina C in cistatinskih formul pripomore k natančnosti ocene ledvične funkcije, ki je še posebej pomembna pri odkrivanju zgodnjih stopenj kronične ledvične bolezni, pri prilagajanju odmerkov zdravil, ki se izločajo preko ledvic, pri spremljanju ledvične funkcije oseb s presajeno ledvico in pred uporabo nefrotoksičnih radioloških kontrastnih sredstev, potrebnih v različnih diagnostičnih postopkih. Natančni opredelitvi ledvične funkcije lahko sledi zgodnje ukrepanje in preventiva, ki preprečujejo nadaljnje zaplete osnovne ali pridruženih bolezni, predvsem srčno-žilnih bolezni.
Pomen za razvoj Slovenije
Znano je, da je prevalenca kronične ledvične bolezni v razvitem svetu večja od 10%. Bolniki s kronično ledvično boleznijo so v primerjavi s splošno populacijo obremenjeni z znatno višjim tveganjem za razvoj srčnožilnih bolezni ter celokupno umrljivostjo in spadajo v najvišjo skupino tveganja za nastanek srčnožilnih dogodkov (10-20 krat večje tveganje). V želji po zgodnejšem odkrivanju in zdravljenju kronične ledvične bolezni je ocena glomerulne filtracije pridobila na pomenu. Ob znanih pomanjkljivostih določanja glomerulne filtracije s pomočjo serumskega kreatinina se je pokazala potreba po iskanju in preverjanju novih označevalcev glomerulne filtracije. Rezultati naše raziskave na različnih populacijah bolnikov govorijo v prid visoki specifičnosti in občutljivosti metode določanja glomerulne filtracije s pomočjo serumske koncentracije cistatina C in cistatinskih enačb. Natančnejša ocena ledvične funkcije s pomočjo ocene glomerulne filtracije bo pripomogla k hitrejšemu odkrivanju bolnikov s kronično ledvično boleznijo. To bo doprineslo k hitrejšemu začetku izvajanja ukrepov preventive, diagnostike ali terapije, kar bo pomenilo zmanjšanje števila hospitalizacij, invalidnosti, srčno-žilnih dogodkov in smrti na račun osnovne bolezni ali posledice srčno-žilnih bolezni. Zmanjšala se bo tudi potreba po dragih metodah (radioizotopi) v določevanje glomerulne filtracije. Rezultati naših raziskav bodo imeli pomemben vpliv pri iskanju bolnikov s kronično ledvično boleznijo in prevalenci ter diagnostiki srčno-žilnih bolezni v populaciji.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno