Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

GENETSKI IN NEVROPSIHOLOŠKI KAZALCI POVEČENEGA SUICIDALNEGA TVEGANJA-GENESuIS

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
3.09.00  Medicina  Psihiatrija   

Koda Veda Področje
B650  Biomedicinske vede  Psihiatrija, klinična psihologija, psihosomatika 
Ključne besede
samomor, dejavniki tveganja, genetika, nevropsihologija
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  12768  dr. Andrej Marušič  Psihiatrija  Vodja  2008  882 
2.  22821  dr. Saška Roškar  Psihiatrija  Raziskovalec  2008  352 
3.  29970  Sanja Temnik  Psihiatrija  Raziskovalec  2008  36 
4.  27742  dr. Alja Videtič Paska  Medicina  Raziskovalec  2008  213 
5.  26232  Tina Žagar  Javno zdravstvo (varstvo pri delu)  Raziskovalec  2008  16 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  45.410 
2.  1669  Univerza na Primorskem, Inštitut Andrej Marušič  Koper  1810014007  10.526 
Povzetek
Tveganje za samomor opredeljuje več različnih dejavnikov. V zadnjem času je v ospredju klasifikacija oz. delitev dejavnikov tveganja na genetske, dejavnike okolja in njihove preplete. K visokemu samomorilnemu količniku v Sloveniji tako prispevajo dejavniki iz okolja ter genetska nagnjenost. Med dejavniki okolja so najpomembnejši osamljenost, ločenost, ovdovelost in stresne okoliščine, med genetskimi pa družinska obremenjenost s samomorom. Samomorilni količnik v Sloveniji znaša 30/100 000 letno. Med bolj ogrožene skupine spadajo samski, ovdoveli, starejši, ljudje z nižjo izobrazbo in ljudje z duševnimi motnjami. Še posebej ogroženi so ljudje, ki bolehajo za depresijo, sindromom odvisnosti od alkohola, ljudje z določenimi osebnostnimi lastnostmi (denimo bolj impulzivni in bolj agresivni) in ljudje, ki so že poskušali storiti samomor. Predhodni poskus samomora kar za stokrat poveča tveganje za samomor v naslednjem letu, prisotnost depresije pa pomeni tridesetkrat večje tveganje kot sicer. Tveganje se izrazito poveča, kadar se dejavniki, ki delujejo neodvisno drug od drugega, medsebojno prepletajo. V predlagani raziskavi se bomo usmerili na oceno dejavnikov tveganja v posebej ogroženi skupini, pri osebah, ki izražajo samomorilno vedenje (npr. samomorilne misli), in osebah po poskusu samomora. Gre za originalen pristop na področju suicidološkega raziskovanja, saj bomo stopnjo tveganja za samomor ocenili z vidika genetskih in psiholoških dejavnikov, ki jih bomo povezali z demografskimi dejavniki. Genetske deajvnike tveganja bomo ocenili na podlagi analize nekaterih polimorfizmov, psihološke pa na podlagi ocene določenih osebnostnih in kognitivnih lastnosti. Končni rezultat naše raziskave bodo veljavni in napovedni dejavniki ponovitve samomorilnega vedenja in razmišljanja v krajšem obdobju po poskusu (1 leto in pol). Obsežno pokrivanje genetskih in psiholoških dejavnikov tveganja za samomorilno vedenje bo omogočilo celosten pogled na razvoj samomorilnega vedenja v Sloveniji in svetu nasploh.
Pomen za razvoj znanosti
Večina dosedanjih študij se je omejevala na ocenjevanje in raziskovanje posameznih dejavnikov tveganja. Globalna ocena dejavnikov tveganja, predvsem pa sovplivanja med njimi omogoči celostno razumevanje in obravnavo samomorilnega vedenja. Iz tega vidika je raziskava s svojimi rezultati tudi primerno izhodišče za preventiven ukrepe. Proučevanje psiholoških vidikov bo podalo vpogled v posebnosti kognitivnega in soebnostnega delovanja oseb s samomorilnim tveganjem ter možnost predvidevanja ponovitve samomorilnega vedenja. V znanstvenem in aplikativnem smislu bo to omogočilo razvoj novih zaključkov o dejavnikih tveganja za samomor in nudilo primerno izhodišče za pravočasne oblike intervencij in terapij. Slednje pa je možno le ob istočasnem proučevanju več dejavnikov tveganja: - ugotovitve genetskih študij in dejavnikov tveganja lahko doprinesejo k oblikovanju psihosocialnih in parmakoterapevtskih intervencij, ki bodo usmerjene k ljudem z večjim tveganjem; - analiza psiholoških dejavnikov bo izpostavila tiste kognitivne in osebnostne značilnosti, ki predstavljajo tveganje za razvoj samomorilnega vedenja; poznavanje teh dejavnikov bo lahko pomenilo začetek individualnih ali skupinskih obravnav.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati študije bodo doprinesli k boljšemu razumevanju samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo k izboljšanju javnega zdravja v Sloveniji. Posledično se bo zaradi zmanjšanja stroškov obravnave oseb s samomorilnimi nagnjenji in pravočasne intervencije razbremenila državna zdravstvena blagajna.
Zgodovina ogledov
Priljubljeno