Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Brezžična omrežja z radijem preko optičnega vlakna

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.08.00  Tehnika  Telekomunikacije   

Koda Veda Področje
T121  Tehnološke vede  Obdelava signalov 
Ključne besede
telekomunikacije, optične komunikacije, brezžične komunikacije, vlakna, ultra široka pasovna širina (UWB), komunikacije, GSM, GPRS, UMTS, WiFi, WiMAX, pico in mikro celična omrežja, WMAN, WLAN, WPAN, FTTH, mreže v hišah prihodnosti, 60 GHz pasovne širine, močnostne povezave, optični in brezžični mediji razširjanja
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (10)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacij
1.  13370  dr. Urban Burnik  Telekomunikacije  Raziskovalec  2008 - 2011  230 
2.  31376  dr. Barbara Cerato  Telekomunikacije  Raziskovalec  2009 
3.  10712  dr. Spase Drakul  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2008 - 2011 
4.  10703  Franc Hiti  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2010 - 2011 
5.  24893  Dražen Ivanov    Tehnični sodelavec  2010 - 2011 
6.  28996  Dušan Lozej  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2008 
7.  23182  dr. Marko Meža  Telekomunikacije  Raziskovalec  2008 - 2011  205 
8.  30107  dr. Gordana Mijić Drakul  Telekomunikacije  Raziskovalec  2008 - 2011 
9.  01075  dr. Jurij Franc Tasič  Telekomunikacije  Vodja  2008 - 2011  681 
10.  15752  dr. Matej Zajc  Telekomunikacije  Raziskovalec  2008 - 2011  263 
Organizacije (3)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacij
1.  0106  Institut "Jožef Stefan"  Ljubljana  5051606000  85.580 
2.  1538  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko  Ljubljana  1626965  26.838 
3.  2709  THYIA TEHNOLOGIJE, svetovanje, inženiring, raziskave, razvoj in trgovina d.o.o.  Ljubljana  3274233 
Povzetek
Cilj predlaganega raziskovalnega projekta WINNERoF je pokritje terena z brezžičnim prenosom, ki ga omogoča ekspanzija brezžičnih komunikacijskih tehnologij in potrebe koristnikov po velikih hitrostih prenosa in sicer brezžično za zunanje in hišne komunikacije, ki predstavljajo pomembne strateške cilje v bodočem brezžičnem omrežju. Prihodnost omrežij je v globalno konvergenčnih fiksnih in mobilnih komunikacijah – GFMC (Global Fixed/Mobile Convergence). Zahteve po brezžičnem širokopasovnem prenosu so vplivale na razvoj sistemov za brezžični prenos. Ti sistemi zagotavljajo zelo visoke hitrosti prenosa za zelo veliko število uporabnikov. Zahteve uporabnikov izhajajo iz njihovih potreb po integriranih širokopasovnih storitvah (govor, podatki, slike, multimedijske storitve in druge nove storitve). Raziskovalni cilji in prispevki projekta so: – Študij izvedljivosti arhitekture brezžičnega radija preko optičnega vlakna – RoF (Radio over Fiber) v 60 GHz pasu, za potrebe bodočih hišnih omrežij, ki podpirajo 1 Gbit/s brezžični prenos 4-te generacije (4G) mobilnih sistemov. – MAC protokol RoF-a za omrežja WLAN v 60 GHz pasu. – Upravljanje pasovne širine zaradi povečanja izkoriščenosti frekvenčnega pasu ter povečanja kvalitete prehajanj (hadover). – Analiza kapacitete kanala na osnovi izgub raznorodnega prometa. – Model prenosnega kanala za optimiranje lastnosti radijskih povezav. Projekt bo močno vplival na raziskovalne aktivnosti doma v svetu in sicer na področju mobilnih sistemov 4G. Rezultati projekta bodo vplivali na standarde pri ETSI in ITU, hkrati pa bodo ti rezultati tudi zagotavljali kompetitivno prednost slovenske industrije telekomunikacij in storitev v telekomunikacijskem sektorju, kakor tudi pri pridobivanju pomembnejše znanstveno-raziskovalne vloge v svetu.
Pomen za razvoj znanosti
Trenutni razvoj na področju tehnologij prenosa podatkov v področju milimetrskih valovnih dolžin je pomemben in hiter. V obdobju 2010-2012 pričakujemo dokončanje standardizacijskih postopkov na področju A/V prenosa, WPAN in WLAN omrežij. Skladno s standardizacijo se bodo na trgu pojavili osnovni nabori komunikacijskih VLSI vezij po ceni, ki je primerna za širokopotrošno uporabo. Implementacija novih storitev bo v tem času predstavljala nov tehnološki izziv, saj bodo navedeni sklopi predstavljali le jedro izvedbe, z zadostno prostostno stopnjo za optimizacije in izboljšave novih storitev. Omenjen razvoj spremljamo v vidiku izkoriščanja novih tehnologij na infrastrukturnem področju kot tudi na področju novih idej in produktov, ki jih omenjene tehnologije prinašajo. Za učinkovito izkoriščanje visoke pasovne širine, ki jo milimetrske tehnologije zagotavljajo, je poleg sprejemnih in oddajnih vezij potrebno zagotoviti celovito rešitev, ki omogoča učinkovito povezovanje RF modulov v omrežje, ustrezne dostopovne protokole, učinkovito predajo zveze v primeru mobilne uporabe ter optimalno izkoriščanje RF virov. Projekt se osredotoča na raziskave posebnosti komunikacijskega kanala v odprtih in zaprtih prostorih, načine prilagoditve obratovalnih pogojev (izravnava kanala, ekvalizacija, MIMO sistemi, vpliv odbojev, senčenje) na MAC in storitvenem nivoju, kot tudi na učinkovite mehanizme za prehode (predajo zveze) med nanocelicami. Našteta področja zaradi specifičnih posebnosti prenosa podatkov v milimetrskem radijskem področju vsako zase pomenijo velik raziskovalni izziv in možnost za uveljavitev. Poseben potencial vidimo v uporabi hitrih brezžičnih omrežij na področju telemedicine. Značilni primer aplikacije je nadzor kroničnih bolnikov z uporabo telesnih senzorskih omrežij, katerih podatke lahko integriramo v storitev z uporabo RoF hišnih omrežij. Rezultati projekta so tesno povezani z iniciativo i2010 in z aktivnostmi članov projektne skupine na EU projektu Omega.
Pomen za razvoj Slovenije
Milimetrski RF komunikacijski sistemi ponujajo nove možnosti inteligentnega povezovanja sistemov z okoljem, kar ima pozitivne vplive na učinkovito energetsko rabo, ekologijo, storitve v prometu, inteligentni dom in podobno. Glede na specifične lastnosti razširjanja elektromagnetnega valovanja v področju 60 GHz je vpliv na okolje kot tudi na konkurenčne storitve minimalen. Obvladovanje novih komunikacijskih tehnologij v milimetrskem prostoru pomeni predvsem izziv za nove industrijske izdelke, ki nove možnosti teh tehnologij aktivno izkoriščajo. Navedena področja predstavljajo le nekaj atraktivnih primerov, uporaba inteligence v kombinaciji s hitrimi ultraširokopasovnimi komunikacijskimi kanali pa predstavlja izziv tudi za druge potencialne partnerje v slovenski industriji in širše. Slovenija na podlagi rezultatov projekta v sodelovanju z razvojnimi in industrijskimi partnerji aktivno sodeluje pri razvoju novih storitev na navedenih področjih. Načrtujemo prenos pridobljenega znanja v sodelujočih podjetjih potencialnim partnerjem slovenskega gospodarstva. Premočrtna je možnost uporabe izsledkov projekta na področju komunikacijske infrastrukture, ki jo razvija podjetje THYIA na projektu TITRES (RIP 09) skupaj z partnerji (domači in zunanji). Velik potencial RoF in 60 GHz radio ima v hišnem ali komercialnem okolju (Telekom Slovenija, Mobitel, TUŠ Telekom, AMIS, T2, itn.). Direktne aplikacije ima tudi v industriji medicinskih naprav, novih telemedicinskih storitev, gospodinjskih izdelkov (Gorenje), v avtomobilski industriji (Revoz, ATP, Iskra Avtoelektrika) in drugje. Glede na navedeni potencial bi bila smiselna ustanovitev konzorcija slovenskih podjetij, ki v širokopasovni komunikaciji prepoznajo potencial in izziv za izboljšave, strategije in nove inteligentne produkte v svojih panogah.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2008, 2009, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno