Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Dinamika prenosa protona v bioloških sistemih

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
1.04.01  Naravoslovje  Kemija  Fizikalna kemija 

Koda Veda Področje
1.04  Naravoslovne vede  Kemija 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (4)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  08095  dr. Mojca Kržan  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2012  271 
2.  15536  dr. Metoda Lipnik Štangelj  Nevrobiologija  Raziskovalec  2009 - 2011  207 
3.  08611  dr. Janez Mavri  Kemija  Vodja  2009 - 2012  368 
4.  20393  dr. Jernej Stare  Kemija  Raziskovalec  2009 - 2012  157 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  21.278 
2.  0381  Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta  Ljubljana  1627066  48.402 
Pomen za razvoj znanosti
Vodikova vez je ključni tip interakcije v biološko zanimivih sistemih. Med raziskovalnim delom na projektu smo dobili pomembna nova spoznanja, povezana z naravo vodikovih vezi in aplikacijami na področju hidratacije, encimskih centrov in receptorjev. V naši projektni skupini smo razvili ekspertizo na področju flavonecimov, ki so ključni element za razumevanje, preprečevanje in zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni. Naše proučevanje dejavnikov, ki kontrolirajo encimsko katalizo, pomagajo pri razvoju novih zdravil. Razumevanje flavoencimov odpira vrata v področje nevrodegeneracije, predvsem na ravni razumevanja nevrodegenerativnih bolezni na molekularnem nivoju ter razvoja strategije za njhovo preprečevanje in upočasnitev.
Pomen za razvoj Slovenije
Program dela je usmerjen v področje znanosti za zdravje in biomedicino, kar je eno od petih posebno pomembnih področij raziskav v Republiki Sloveniji. Farmacevtska industrija je v Sloveniji tradicionalno ena najbolj tehnološko naprednih in pomembnih za gospodarstvo v celoti. Slovenska farmacevtska industrija je prepoznala pomen raziskav na področju novih zdravilnih učinkovin in njihovih visokih dodanih vrednostih v primerjavi z generično proizvodnjo. Raziskave, usmerjene na razvoj novih zdravilnih učinkovin do zaključka predklinične faze, so bile v tem laboratoriju že uspešne na različnih bioloških sistemih, pri katerih smo raziskovali encimske tarče in različne kemijske strukturne razrede zaviralcev teh tarč. Sodelavci projektne sodelujejo pri pouku na Fakulteti za farmacijo in Medicinski fakulteti in prenašajo aktualna znanja na študente. Večina doktorjev, ki so končali usposabljanje v našem laboratoriju se zaposli v gospodarstvu. Funkcionalna znanja, ki jih pridobijo in razvijajo mladi raziskovalci projektne skupine so osnova, na kateri se lahko taka biotehnološka podjetja razvijajo in organizirajo. Produkti, ki pri tem nastajajo, in jih je možno komercializirati, predstavljajo pomemben prispevek k ekonomskemu napredku in infrastrukturi akademskih raziskovalnih ustanov. Nova znanja, ki jih bomo pridobili, bodo predstavljala pomemben napredek za področje farmacije, biotehnologije in biomedicine v Sloveniji. Posredni pomen programa za utrjevanje nacionalne identitete se bo izražal predvsem kot posledica publiciranja znanstvenih rezultatov v mednarodnih revijah in patentiranja v svetu. Hkrati bodo prizadevanja raziskovalne skupine, da bi uspeli z razvojem originalne zdravilne učinkovine v Sloveniji, prispevala k mednarodnemu ugledu naših raziskovalcev.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno