Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Računalniški vid za mobilno procesiranje in interakcijo

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.07.07  Tehnika  Računalništvo in informatika  Inteligentni sistemi - programska oprema 

Koda Veda Področje
1.02  Naravoslovne vede  Računalništvo in informatika 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (7)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  20332  dr. Matjaž Jogan  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2009 - 2010  45 
2.  22474  dr. Jaka Krivic  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2010 - 2012  13 
3.  05896  dr. Aleš Leonardis  Računalništvo in informatika  Vodja  2009 - 2012  455 
4.  29198  dr. Miha Moškon  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2009 - 2012  249 
5.  31917  dr. Domen Šoberl  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2011 - 2012  41 
6.  34398  dr. Domen Tabernik  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2011 - 2012  48 
7.  05957  dr. Nikolaj Zimic  Računalništvo in informatika  Raziskovalec  2009 - 2012  322 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1539  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za računalništvo in informatiko  Ljubljana  1627023  15.173 
Pomen za razvoj znanosti
Področje mobilnih aplikacij predstavlja enega glavnih razvojnih potencialov v informacijski tehnologiji. Zmogljivost mobilnih naprav in kakovost slikovne informacije, ki jo lahko zajemajo, se nenehno povečujeta. Raziskave mobilnega računalniškega vida so zato še pridobile na pomenu, s področjem se ukvarja vedno večje število raziskovalnih skupin. Z delom na projektu je naša skupina primerljiva z najbolj prodornimi skupinami s tega področja. Z izvajanjem projekta smo uspeli razviti metode računalniškega vida, primerne za uporabo na mobilnih napravah, in jih skupaj z razvitimi scenariji interakcije uporabiti v prototipnih aplikacijah. Uporaba računalniškega vida zelo poenostavi interakcijo uporabnika z mobilno napravo. Poleg vizualne informacije protitipne aplikacije uporabljajo tudi druge moduse senzoričnih podatkov, npr. GPS lokacije za krčenje iskalnega prostora možnih ujemanj objektov in orientacijske podatke za reguliranje intervalov procesiranja in s tem porabo energije. Kljub splošnemu napredku pri razvoju algoritmov in povečanju procesorske moči so primeri celostno implementiranih delujočih sistemov redki, v veliki meri pa so omejeni na interakcijo z dobro opredeljenimi slikovnimi podatki, npr. za razpoznavo teksta, obrazov, črtnih kod ali reklamnih tabel. Naš sistem obeta stabilno delovanje tudi v primeru proste uporabe v urbanem okolju. Nadgradnja HIP prepoznave z robustno geometrijsko prepoznavo ter hierarhičnim procesiranjem predstavlja izviren znanstveni prispevek, medtem ko so implementirani demonstratorji poglaga za vrednotenje možnih načinov interakcije.
Pomen za razvoj Slovenije
Glede na razvoj področja mobilnih aplikacij in glede na izjemno uspešnost nekaterih slovenskih podjetij na tem področju, so raziskave na področju mobilnega računalniškega vida pomembne tako z vidika razvoja novih uporabniških vmesnikov, kot tudi s splošnega vidika izobraževanja in specializacije strokovnjakov in prenosa znanja. Poleg razvojnih in ekonomskih učinkov so pomembni tudi potencialni vplivi na družbo, saj lahko sodobne mobilne tehnologije v veliki meri pripomorejo k lažjemu dostopu do javnih informacij ter k inteligentni in vzdržni porabi javnih virov. V kontekstu varovanja okolja in vzdržnega razvoja je npr. izjemnega pomena razvoj inteligentnih transportnih tehnologij, ki s pomočjo informacijskih sistemov optimizirajo javni promet. Učinkovito posredovanje informacij udeležencem v prometu pa je prioritetna strategija urejanja prometa v urbanih okoljih, kjer so se restriktivne metode izkazale kot neuspešne in nepriljubljene. V tej smeri smo izdelali prototip mobilnega sistema za dostop do podatkov o javnem prometu, ki uporabnike locira s pomočjo uporabniškega vmesnika, ki temelji na interpretaciji inercijskih senzorjev in žive slike. Sistem širi množico potencialnih uporabnikov javnega prometa na skupine, ki niso vešče ali sposobne uporabe menijskih izbirnikov, saj je interakcija v celoti brezkontaktna in intuitivna. Poleg tega pa odpira možnosti popularizacije in monetarizacije potniškega prometa. Tehnologije, ki jih smo jih razvijali, sodijo med osnovne (enabling) tehnologije za novo ekonomijo, ki temelji na mobilnosti in vseprisotnosti, in so dobra osnova za osnovanje novih visokotehnoloških podjetij v skladu z NRRP.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno