Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARRS

Spremljanje in vodenje kvalitete taline jekla v električni obločni peči

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.06.02  Tehnika  Sistemi in kibernetika  Znanja o sistemih in vodenju sistemov 

Koda Veda Področje
2.02  Tehniške in tehnološke vede  Elektrotehnika, elektronika in informacijski inženiring 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (5)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25418  dr. Gorazd Karer  Tehnika  Raziskovalec  2009 - 2011  141 
2.  27517  dr. Vito Logar  Tehnika  Raziskovalec  2009 - 2012  194 
3.  13565  dr. Gašper Mušič  Tehnika  Raziskovalec  2011  445 
4.  10742  dr. Igor Škrjanc  Tehnika  Vodja  2009 - 2012  707 
5.  19236  dr. Janez Žibert  Tehnika  Raziskovalec  2010  256 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  1538  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko  Ljubljana  1626965  26.977 
Pomen za razvoj znanosti
Razvoj znanosti na področju modeliranja, simulacije in vodenja, kamor v znanstvenem smislu spada naš projekt, že nekaj desetletij karakterizira razhajanje med teoretičnimi dognanji in njihovim prenosom v praktično uporabo. Podobno pa drži ugotovitev, da se vse redkeje pojavljajo nove strategije modeliranja, simulacije in vodenja sistemov. Zato bo v našem primeru, ko gre za povezavo zelo različnih raziskav in aplikacij, glavni doprinos kombiniranje obstoječih teoretičnih principov in pristopov v smislu njihove praktične uporabnosti (implementacijske tehnologije ). Mednarodno relevanco predlaganih raziskav potrjujejo področja, ki so definirana kot prednostna v 7. okvirnem programu EU (Information Society Technology, Embedded Systems, New Production Technologies ) in pri evropskih tehnoloških platformah ( Manufuture, Embedded systems) kakor tudi programi nekaterih primerljivih evropskih skupin. Doprinos k razvoju znanosti pričakujemo predvsem na naslednjih področjih: - modeliranje, simulacija in vrednotenje procesa priprave taline v elektroobločni peči, - izgradnja simulatorja delovanja EOP, - spremljanje in detekcija napak pri delovanju procesa priprave jeklene taline, - optimizacija vodenja EOP v smislu izboljšanja kvalitete jeklene taline, - optimizacija porabe energije pri pripravi jeklene taline.
Pomen za razvoj Slovenije
Pomen tehnologije modeliranja, simulacije in vodenja za Slovenijo je razviden iz različnih pomembnih slovenskih dokumentov, ki to področje uvrščajo med prednostna. Gre namreč za tehnologijo z multiplikativnimi učinki, kateri odločilno vplivajo na tako aktualne dejavnike kot so zmanjšanje porabe energije, surovin in onesnaženja okolja, fleksibilnost proizvodnje in kvaliteta proizvodov, dodana vrednost, humanizacija delovnih mest, aspekti trajnostnega razvoja itd. Tako področje tehnologije vodenja predstavlja eno glavnih strateških usmeritev v svetu, podobno pa drži tudi za Slovenijo še posebno zaradi trenutnih zaostankov. Rezultati raziskav naj bi torej prispevali k dvigu konkurenčne sposobnosti storitvenih organizacij in industrije, omogočili ustrezno sprotno izobraževanje kadrov in doprinesli k ustvarjanju inovativnih okolij. V našem primeru gre tako konkretno za boljše spremljanje in hitrejše odkrivanje napak pri vodenju peči, ki bo v končni fazi rezultiralo v manjšem izmetu, boljši kakovosti proizvoda, boljšem in celovitejšem poznavanju procesa, manjši porabi energije, večji produktivnosti in večji konkurenčnosti proizvodnje. Uspešna realizacija rezultatov projekta bi pomenila velik dosežek pri izboljšanju kvalitete jekla in zmanjšani porabi za to potrebne energije, kar bi seveda pomenilo veliko promocijo naše raziskovalne skupine, fakultete in seveda v končni fazi tudi države. Uspešna uporaba razvitega modela in iz njega izvedeni izsledkov bi pomenila izjmen rezultat v svetu in bi pripeljala do velikih prihrankov v smislu energije kar bi pomeni tudi veliko promocijo. S pomočjo razvitega modela, se lahko bolj kvalitetno izšolajo tudi novi kadri, ki bi imeli celoten pregled nad procesom, tako nad električnim oziroma energijskim delom kot tudi nad metalurškim. Pričakujemo pa tudi pomembne pozitivne vplive na okolje. Prav tako pričakujemo tudi promocijske učinke skozi znanstvene in strokovne objave.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno