Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Priprava eno in več dimenzionalnih nanostruktur polianilina in substituiranih polianilinov v ionskih tekočinah

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
2.04.03  Tehnika  Materiali  Polimerni materiali 

Koda Veda Področje
2.05  Tehniške in tehnološke vede  Materiali 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  10692  dr. Miroslav Huskić  Kemija  Raziskovalec  2009 - 2012  319 
2.  17268  Miran Lavrič    Tehnični sodelavec  2009 - 2012 
3.  29613  dr. David Pahovnik  Materiali  Mladi raziskovalec  2009 - 2012  190 
4.  12041  dr. Ida Poljanšek  Kemijsko inženirstvo  Raziskovalec  2009 - 2010  349 
5.  17272  Mirjana Širca    Tehnični sodelavec  2009 - 2012 
6.  06126  dr. Majda Žigon  Materiali  Vodja  2009 - 2012  661 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0104  Kemijski inštitut  Ljubljana  5051592000  21.112 
Pomen za razvoj znanosti
Znanstveno področje prevodnih konjugiranih polimerov, med katerimi je polianilin eden izmed najpomembnejših predstavnikov, se uvršča med eno izmed najbolj aktualnih področij polimerne znanosti, na kar kaže tudi izjemno število objav v mednarodni znanstveni periodiki. Posebna pozornost se v zadnjih letih namenja eno in večdimenzionalnim nanostrukturam polianilina, ki so tema tega projekta. Tematika sodi v področje nanoznanosti in nanotehnologij in predstavlja trenutno eno od najbolj propulzivnih raziskovalnih področij. Izvirnost predlaganega projekta je v ugotavljanju zakonitosti pri nastanku nanostruktur PANI v ionskih tekočinah in njihovih raztopinah ter boljšemu razumevanju medsebojnega vpliva eksperimentalnih parametrov. S sistematičnim pristopom k raziskavi vplivov na nastanek in lastnosti eno in večdimenzionalnih nanodelcev PANI smo ugotovili korelacije med naravo ionske tekočine in obliko ter velikostjo PANI nanostruktur in njihovimi lastnostmi in s tem postavili temelj za nadaljnje raziskave nanostruktur polianilina in s tem tudi za njihovo uporabo. Nova spoznanja smo objavili v mednarodnih znanstvenih revijah s faktorjem vpliva, ter rezultate predstavili na mednarodnih in domačih konferencah.
Pomen za razvoj Slovenije
Dobre kemijske, električne in optične lastnosti PANI so zanimive za aplikacije na različnih področjih, kot so shranjevanje in transformacija energije (alternativni viri energije, zbrisljivo shranjevanje informacij, nelinearna optika, ščitenje pred elektromagnetnim delovanjem) kot tudi za antikorozijsko zaščito, katalizatorje, indikatorje, senzorje, membrane ipd. Z uporabo eno ali večdimenzionalnih nanostruktur PANI, ki naj bi imele izboljšane lastnosti v primerjavi s produkti, pripravljenimi s konvencionalnimi postopki, se uporabni potencial še dodatno poveča, med drugim tudi na področje biomedicinskih aplikacij. Glede na to, da je v Sloveniji močna industrija premazov in na znano dejstvo, da je PANI učinkovita komponenta v antikorozijskih premazih, bodo nanodelci, pripravljeni z našim postopkom, ki nam omogoča večjo kontrolo nad velikostjo in obliko PANI nanostruktur lahko neposredno uporabni za slovensko industrijo premazov, pa tudi za druge industrijske panoge, kjer se kažejo potrebe po tovrstnih materialih.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno