Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

KAPITAL (PRED)VOLILNIH KAMPANJ IN DEMOKRATIčNI RAZVOJ DRžAVE IN DRUžBE

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
5.06.01  Družboslovje  Politične vede  Politologija 

Koda Veda Področje
5.06  Družbene vede  Politične vede 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (6)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  25453  dr. Tomaž Deželan  Politične vede  Raziskovalec  2009 - 2012  343 
2.  16369  dr. Alenka Krašovec  Politične vede  Raziskovalec  2009 - 2012  400 
3.  11482  dr. Samo Kropivnik  Politične vede  Raziskovalec  2009 - 2012  285 
4.  20223  dr. Simona Kustec  Politične vede  Vodja  2009 - 2012  457 
5.  32505  dr. Alem Maksuti  Politične vede  Raziskovalec  2010 - 2012  71 
6.  02472  dr. Drago Zajc  Politične vede  Raziskovalec  2009 - 2012  454 
Organizacije (1)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0582  Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede  Ljubljana  1626957  39.475 
Pomen za razvoj znanosti
V teoretskem smislu v projektu na inovativen in disciplinarno kompleksen način povezujemo politološko relevantno preučevanje volilnih procesov in volilnega vedenja s programskimi vidiki in (javno)političnimi vsebinami v njih, ki jih medseboj povezujemo v več raznolikih politoloških poddisciplin in/ali teorij, še posebej teorij demokracije, volitev in volilnega vedenja, političnih dokumentov in v tem okviru še posebej volilnih programov, političnih strank, koalicij ter analize politik. Prav tako izbrani predmeti preučevanja predstavljajo velike metodološke izzive, posebej na polju analize vsebine političnih dokumentov (to je volilnih programov, koalicijskih sporazumov, dnevnih redov sej vlade in temeljnih dolgoročnih strateških političnih dokumentov) in dalje javnih politik, ki se po eni strani kažejo v potrebah po medsebojnem povezovanju različnih dosedanjih praks, ponovnem preverjanju uporabnosti že obstoječih metodologij, hkrati pa predvsem tudi v izzivu vzpostavljati in preverjati nove, ali pa na že obstoječih prilagojene metodološke alternative preučevanja vsebin (javno)političnih dokumentov v in za volilne kampanje ter dalje povolilno realizacijo. Rezultat projektnega dela je tudi vzpostavitev prve celovite in poenotene ter z obstoječimi mednarodnimi primerljive podatkovne baze volilnih statistik v Sloveniji, vseh dosedanjih koalicijskih oz. vladnih sestav ter baze preko 50 različnih političnih dokumentov, ki so bili analizirani za projektne namene in še ne obstajajo v nobeni od dosedanjih mednarodnih podatkovnih baz. Izjemne vrednosti je tudi dejstvo, da je projektni skupini izvajanje tega projekta omogočilo vključitev v projektne aktivnosti v tujini in s tem možnost aktivnega sledenja in sodelovanje pri nadaljnjem razvoju pomembnega dela politološke znanosti v svetu.
Pomen za razvoj Slovenije
Delo na projektu je omogočilo zlasti prvi celovit popis domačih in mednarodnih znanstveno-raziskovalnih spominov, izkušenj ter spoznanj o politoloških vidikih preučevanih raziskovanih vsebin v domačem prostoru in v slovenskem jeziku. V tem smislu so bile skozi celotno obdobje slovenske demokratične izkušnje naslovljene in s konkretnimi podatki soočene raznolike temeljne teorije (volilne) demokracije in vedenja, analize političnih dokumentov in javnih politik ter metodologije politološkega raziskovanja, posebej analize vsebine. Pomemben rezultat projektnega dela je tudi vzpostavitev prve celovite in poenotene ter z obstoječimi mednarodnimi primerljive in s politološkimi vidiki podprte podatkovne baze volilnih statistik v Sloveniji, baze vseh dosedanjih koalicijskih oz. vladnih sestav ter baze preko 50 različnih političnih dokumentov, ki so bili analizirani za projektne namene in še ne obstajajo v nobeni od dosedanjih mednarodnih podatkovnih baz. Izjemne vrednosti je tudi dejstvo, da je projektni skupini izvajanje tega projekta omogočilo vključitev v projektne aktivnosti v tujini in s tem možnost aktivnega sledenja in sodelovanje pri nadaljnjem razvoju pomembnega dela politološke znanosti tako doma kot v svetu.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno