Nalaganje ...
Projekti / Programi vir: ARIS

Porabski Slovenci v 'Madžarskem Gulagu'

Raziskovalna dejavnost

Koda Veda Področje Podpodročje
6.04.00  Humanistika  Etnologija   

Koda Veda Področje
6.05  Humanistične vede  Druge humanistične vede 
Vrednotenje (pravilnik)
vir: COBISS
Raziskovalci (3)
št. Evidenčna št. Ime in priimek Razisk. področje Vloga Obdobje Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  18129  dr. Attila Kovacs  Zgodovinopisje  Raziskovalec  2009 - 2012  567 
2.  03081  dr. Naško Križnar  Etnologija  Raziskovalec  2009 - 2012  608 
3.  11852  dr. Katalin Munda-Hirnoek  Etnologija  Vodja  2009 - 2012  497 
Organizacije (2)
št. Evidenčna št. Razisk. organizacija Kraj Matična številka Štev. publikacijŠtev. publikacij
1.  0507  Inštitut za narodnostna vprašanja  Ljubljana  5051517000  4.509 
2.  0618  Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti  Ljubljana  5105498000  62.948 
Pomen za razvoj znanosti
Rezultati raziskovalnega projekta zapolnjujejo vrzel še neraziskane (tako etnološko kakor tudi zgodovinsko) in desetletja zamolčane polpretekle zgodovine porabskih Slovencev, zlasti prvega desetletja povojnega obdobja, po letu 1945, ki je trajno zaznamovalo življenje Slovencev v obmejnem območju. Za znanost je pomembno evidentiranje deportiranih porabskih družin (16 oziroma 54 družinskih članov) in posameznikov (11), ki do sedaj niso bili nikjer evidentirani oziroma zabeleženi. V času projekta smo evidentirali, fotografirali in analizirali obsežno arhivsko gradivo (pribl. 12.000 strani) v madžarskih arhivih, ki osvetljuje delovanje Rákosijevega režima na mednarodni, državni in mikro ravni. Posebno težo ima arhivsko gradivo, ki obravnava vohunsko vojno med Jugoslavijo in Madžarsko in Poročila Notranjega ministrstva v letih 1950-1953 o deportacijah in deportirancih (zlasti o taboriščnem življenju). Obsežno arhivsko gradivo na eni strani predstavlja znanstveno podlago za nadaljnje raziskave o povojnih dogajanjih na severovzhodnem obrobju slovenskega etničnega ozemlja, na drugi strani pa omogoča primerjavo pri raziskovanju oziroma obravnavi komunističnega sistema v Sloveniji in širše. Rezultat projekta je tudi avdio (intervjuji s preživelimi deportiranci) in video dokumentacija (nastalo je sedem raziskovalnih video filmov). Osnova za raziskovalni film je bil intervju, gre za vizualni dokument, ki prinaša dosežek na področju etnologije. Intervjuji, ki so v porabskem narečju, predstavljajo bogato zakladnico narečnega izrazoslovja za obdobje Rákosijevega režima, ne le za etnološko stroko temveč tudi za dialektologe. Nova znanstvena spoznanja bodo obogatila etnološko in tudi zgodovinsko vedo, tako na Madžarskem kakor tudi v Sloveniji.
Pomen za razvoj Slovenije
Rezultati projekta zapolnjujejo védenje o političnih prisilnih deportacijah na Madžarskem, s poudarkom na deportacijah porabskih Slovencev v madžarski gulag. Izsledke projekta smo ves čas predstavljali na znanstvenih konferencah, publicirali in uporabili pri pedagoškem delu na univerzah (prenos znanja v prakso). Na ta način smo približali tematiko znanstveni in strokovni javnosti, kajti problematika madžarskega gulaga je v Sloveniji še dokaj neznana, tudi zaradi dejstva, da je večina virov v madžarščini, za slovenske raziskovalce, ki niso vešči znanja madžarskega jezika pa nedostopna. Nova spoznanja niso pomembna le za razvoj etnološke in zgodovinske znanosti, temveč tudi za Slovence v Porabju (zlasti manjšinske strukture), ki se bodo lahko pri načrtovanju razvojnih politik opirali na izsledke raziskave.
Najpomembnejši znanstveni rezultati Letno poročilo 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Najpomembnejši družbeno–ekonomsko in kulturno relevantni rezultati Letno poročilo 2009, 2010, 2011, zaključno poročilo, celotno poročilo na dLib.si
Zgodovina ogledov
Priljubljeno